GIRL POWER

Evo tko je Mj Rodriguez, prva transrodna glumica u povijesti koja je osvojila Zlatni globus

Šira publika upoznala ju je kroz lik Blance u hit seriji o njujorškoj drag sceni – Pose

U noći s nedjelje na ponedjeljak po našem vremenu u Los Angelesu je održana 79. dodjela jedne od najprestižnijih nagrada u svijetu filma i televizije, Zlatni globus. Uslijed niza kontroverzi povezanih s nagradom (poput one da je Paramount Network, studio zaslužan za seriju Emily In Paris, platio da bi seriju nominirali), ali i pandemije koronavirusa, dodjela je ovaj put održana bez crvenog tepiha, bez publike i bez novinara u Beverly Hiltonu. A osim tog formata ceremonije, i proglašenja pobjednika putem društvenih mreža, još je nešto ušlo u povijest – pobjeda transrodne glumice Mj Rodriguez u kategoriji za najbolji nastup u dramskoj televizijskoj seriji. Nagrađena je za ulogu Blance Rodriguez-Evangelista u hit seriji Pose, koja prati razvoj njujorške drag scene 80-ih godina prošlog stoljeća, paralelno prikazujući život LGBT zajednice u jeku epidemije AIDS-a, koju je politika gotovo potpuno ignorirala.

Svojim je likom brižne ‘majke’ kuće Evangelista, koja je okupljala mlade odmetnike i pružala im siguran dom i potporu, osvojila publiku diljem svijeta, a povijesnu je pobjedu posvetila upravo mladim generacijama koje dolaze. “Ovo će otvoriti vrata tolikom talentiranim pojedincima. Vidjet će da je to više nego moguće. Vidjet će da će mlada, tamnoputa latino djevojka iz New Jerseyja, koja je imala san da pomoću ljubavi promijeni mišljenja drugih, u tome i uspjeti. Ljubav pobjeđuje! Mojoj LGBTQAI djeci želim poručiti da smo tu, da su vrata otvorena i da ciljaju ići prema zvijezdama”, napisala je putem svog Instagram profila.

TKO JE ZAPRAVO MJ RODRIGUEZ

Punim imenom Michaela Antonia Jaé Rodriguez, rođena je 1991. u Newarku, New Jersey, od majke Afroamerikanke i oca hispanoameričkog podrijetla. Od najranijih je dana pokazivale je sklonost kazalištu, pa je tako pohađala nekoliko specijaliziranih škola da bi 2011. igrala u kazališnoj predstavi Rent, rađenoj prema istoimenom hit filmu koji prati lik Angel Dumott Schunard, drag i uličnog umjetnika. Prije svoje tranzicije, Mj je igrala ulogu Angela koja ju je, kako je kasnije otkrila, osnažila da krene tim putem i svijetu se predstavi kao žena. Za tu je ulogu nagrađena prestižnom nagradom Clive Barnes Award, kasnije je ostvarila manje uloge u serijama Nurse Jackie i Carrie Diaries, a svoju će veliku priliku dobiti 2017., kad će krenuti igrati spomenuti lik Blance u seriji Pose. A nakon ovako velikog recentnog priznanja, uvjereni smo, njezine najbolje uloge, i to ne nužno one u kojima glumi transrodnu ženu, tek dolaze.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube