PRIČA

Dva lika iz Pančeva u tri godine osvojili su glazbenu scenu regije. Ako niste, poslušajte Buč Kesidi

Luka Racić i Zoran Zarubica koji čine dvojac Buč Kesidi podijelili su s nama impresije uoči nastupa na čak pet koncerata u Zagrebu

“Nema ljubavi u klubu, nema ljubavi. Nema ljubavi u klubu, ljubav je na ulici”, riječi su njihove sad već totalno popularne pjesme na kojoj su Luka Racić (pjevač i gitarist) i Zoran Zarubica (bubnjar) radili čak godinu dana. Ona je ujedno bila glazbena prekretnica koja se dogodila nakon prvog albuma Posesivno-ospulsivni hospul i to je bilo vrijeme kada se Buč Kesidi zapravo vinuo u visinu. Dvojac iz Pančeva ovih je dana gotovo preko noći rasprodao tri koncerta u Zagrebu, a onda su dodali još dva. Sveukupno to je pet dana zaredom, što je bio dovoljno dobar uspjeh da ih ulovimo na kratko za komentar.

Rasprodana tri koncerta u Zagrebu i to u hipu. Ako se ne varam to se još redovito događa Urbanu, Neni Belanu i Pipsima. Zanimalo me kakav je feeling i je li tako nešto uopće bilo očekivan. “Svakako smo očekivali veliki odaziv, pošto dugo nismo svirali u Zagrebu, a znamo da imamo posvećenu publiku tamo. Ipak, tri koncerta su brzo rasprodana, imamo još dva dodatna datuma koji su isto već dosta popunjeni, jako nam je drago zbog toga i potrudit ćemo se da opravdamo toliku zainteresiranost”, započeo je Luka.

NISMO BILI JAKO ZADOVOLJNI PRVIM ALBUMOM, OSJETILI SMO DA TO MOŽE BOLJE

Marko Ristic @zamrznutitonovi

Iza njih su dva albuma, Posesivno-ospulsivni hospul iz 2016. godine koji je nešto više rokerica i Euforija koji je izašao u 2019. godini. Slušajući oba, jasno je da je Euforija bila nova era, te da su dečki koketirali s nekim drugim žanrovima. “Da, od prvog albuma do Euforije je prošlo tri godine i bend se dosta promijenio za to vrijeme. Nismo bili baš zadovoljni uspjehom prvog albuma, osjetili smo da to može bolje, i onda smo se puno više posvetili novim pjesmama i spotovima tako da komuniciraju bolje”, govori Zoran. Osim toga, ostali bez basiste Alena koji je otišao nakon prvog albuma i to im je kaže dalo priliku da puno više eksperimentiraju s različitim instrumentima i aranžmanima.

Za njih mnogi kažu da su definitivno regionalno ime na sceni za koje svi trebaju znati. Ja to isto mislim, i ne mogu se oteti dojmu da su se tako istaknuli pored svojih vršnjaka koji su u nekom komercijalnijem da ne kažem turbo folk žanru i svim njegovim inačicama. “Od početka nam je bio cilj raditi glazbu koju će razumjeti svi i u kojime će se moći prepoznati. To je oblikovalo stihove koji su imali cilj biti konkretni sa što manje neodređenih apstrakcija. Otuda je sigurno proizašla i neka vrsta jedinstvenosti. Nismo se htjeli ograničavati žanrom”, govori Luka.

NA PJESMI NEMA LJUBAVI U KLUBU RADILI SMO SKORO GODINU DANA

Možda niste čuli niti jednu, ali ste sigurno čuli pjesmu Nema ljubavi u klubu koja je ujedno i najavila album Euforija. “Nema ljubavi u klubu je prva pjesma s albuma Euforija, koju smo radili tako da bude drugačija i da postane hit. Gotovo godinu dana je to trajalo, a kad je prošla dobro, svaka naredna pjesma i spot su bili još jedan korak naprijed, ali i sve lakši da se uklope u viziju koja se polako formirala. Nemamo najdražu stvar jer su stvarno dosta različite i nastajale su na različite načine, svaka je bila bitna za cijeli proces nastajanja albuma i benda uopće”, priča Zoran. Zajedno pišu, s tim da uvijek jedan “ima” pjesmu, neki dio teksta i glazbe, i kada misli da je spremno raditi na tome, sjedaju zajedno dok je ne završe.

Nedavno je izašao novi spot za pjesmu Nebitna u kojem dečki nose genijalna matching šljokičasta odijela. Za spot kažu da je to jedna od numera iz filma Euforija uživo koji su snimili 2020. godine i puštali ranije u kinima, a što se tiče kostima, priznali su mi da sve šivaju po mjeri sa svojom stilisticom Sunom Kažić. “S njom smišljamo što ćemo sljedeće raditi, biramo materijale i nosimo na šivanje. Da, posljednje vrijeme radimo matching stvari, vjerojatno nećemo tako zauvijek, ali za sada se pokazalo kao vrlo efektno”, komentirao Luka.

OD NAŠIH GLAZBENIKA SLUŠAJU POCKET PALMU I SVEMIRKA

Od nove hrvatske muzike kažu vole z++a, on im je omiljena rastuća zvijezda hrvatskog popa, te smatraju da im je svaka pjesma hit. “Svemirka slušamo od prvog albuma, on nam je bio i jedna od referenci za uspjeh dok smo se pokušavali probiti s novim pjesmama. Pocket Palma nam je strava bend, svaki novi singl Vojka V nas oduševi kad izađe. Od već etabliranih, jako volimo Ninu Badrić”, govori Zoran. Oni koji su na njihovom zadnjem koncertu u Zagrebu, rekli su nam da su rasturili Sax i oduševili publiku, a ovog rujna možete ih slušati na dvorištu (kad već nema ljubavi u klubu) Akademiji likovne umjetnosti 28. i 29. rujna. Obećali su nam veliki tulum i savršen provod.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube