PRIČA

Društvenim se mrežama intenzivno šire jezive priče o ‘pickup artistima’. Ova žena želi im stati na kraj

Mlada sociologinja Paula Brečak društvene mreže i svoj blog koristi kako bi radila na seksualnoj edukaciji muškaraca i žena

Prije nekoliko sam dana na Instagramu vidjela da je barem desetak mojih prijatelja podijelilo objavu Paule Brečak, meni do tada nepoznate djevojke. U objavi je pisala o fenomenu tzv. pickup artista, odnosno muškaraca koji pomoću manipulativnih tehnika nastoje osvojiti žene. Za termin sam čula, ali nisam ga smatrala osobito opasnim, niti sam bila upoznata s detaljima. Jednom kad sam pročitala spomenuti Paulin post, a onda, u želji da doznam više, završila i na njezinom blogu, shvatila sam da je moje znanje bilo vrlo površno, kao i to da se radi o temi itekako vrijednoj razgovora, pogotovo ako ste mlada žena koja živi u urbanoj sredini, poput mene.

Paula je na New York Universityju u Abu Dhabiju stekla diplomu iz sociologije, fokusirala se na tematiku roda i seksualnosti te razvila i akademski i aktivistički interes u tom području. Nakon četiri godine života u Abu Dhabiju i nekoliko semestara koje je provela u Parizu i New Yorku, odlučila se vratiti u Hrvatsku i raditi na temama seksualne edukacije ovdje, jer, kako mi je rekla, smatra da je to očajno potrebno. Piše blog i objavljuje sadržaj na Instagramu pod nazivom SexEd Dijalozi u kojima obrađuje teme ljudskog roda, seksualnosti i svega vezanog za to, na čiji sam mali dio i sama naišla vidjevši podijeljenu objavu kod svojih prijatelja. Odmah na početku našeg razgovora, Paula me detaljnije uputila u temu oko koje je jako strastvena.

Tko su pickup artisti i zašto su točno potencijalno opasni

Aleksandar Selak

“Pickup artisti (PUA) su većinom heteroseksualni muškarci koji koriste određene tehnike kako bi zaveli žene s najčešćim ciljem da ih odvedu u krevet. Te su tehnike često moralno upitne budući da mogu uključivati pretvaranje i laganje. Na primjer, muškarci će reći da su turisti u gradu, iako nisu, i pričati na stranom jeziku iako im je lokalni jezik materinji, jer smatraju da su ženama tako egzotičniji pa će one lakše pristati na seks s njima. Žene se često karakteriziraju kao mete i lovine, a muškarcima se govori da moraju postaviti svoju dominaciju i sebe kao alfe”, priča mi.

Takav, mizogini, pogled koji nameće i toksičnu muževnost, nadalje mi pojašnjava, nije dobar niti za žene, niti za muškarce. Pickup tečajevi, doznajem, skupo se plaćaju, a Paula mi kaže da vjeruje da među muškarcima koji ih pohađaju ima i onih koji su možda natprosječno sramežljivi ili anksiozni i zaista žele da im netko pokaže kako razgovarati i pristupiti ženama. No to je, sigurna je, krivi način, a takva je filozofija kontraproduktivna – osim za one koji od nje zarađuju.

Pickup artisti su većinom heteroseksualni muškarci koji koriste određene tehnike kako bi zaveli žene s najčešćim ciljem da ih odvedu u krevet

PUA tečajevi često uključuju i grupne odlaske u kafiće, klubove, na ulice i u parkove gdje naučnici i učitelji zajedno promatraju i targetiraju žene te na njima isprobavaju svoja novostečena znanja. Takve vježbe se često snimaju bez znanja i pristanka žena, te se neke snimke i objavljuju na društvenim mrežama, opet bez znanja i pristanka snimanih osoba. Navodna poanta toga, objašnjava Paula, jest kako bi se te snimke kasnije mogle pregledavati, a tehnika PUA naučnika komentirati i poboljšavati.

Trikovi, taktike emotivne obmane

Aleksandar Selak

“Zastrašujuće je zamisliti da se šećeš svojim gradom i da te netko promatra i targetira, da ti ulijeće već dobro izvježbanim rečenicama i pokretima kojima ulijeće i svim drugim ženama, da ga se ne možeš riješiti. Ponekad se podučava i da ako žena djeluje neodlučno, da se nastavi navaljivati s pričom i uvjeravati ju da ti da broj, da ako ona nastavi hodati neka se hoda zajedno s njom, kako da se njezino odbijanje preokrene u prihvaćanje. Neki američki ‘umjetnici zavođenja’ bez pardona bi navodili seks s intoksiciranim ženama kao validnu tehniku, unatoč tome što je to po definiciji silovanje”, kaže.

Priča mi kako se sama u praksi nikad nije susrela s uletom nekog za koga bi bez dvojbe mogla reći da je pickup artist, ali se, baš poput većine žena, susrela s brojnim neprimjerenim načinima udvaranja, kao i situacijama u kojima muškarci ne odustaju iako im je jasno dala do znanja da s njima ništa ne želi imati. No, nakon što je objavila ranije spomenutu objavu na svom Instagram profilu, kaže kako su joj se javile brojne žene s vrlo konkretnim neugodnim iskustvima.

Muškarci će reći da su turisti u gradu, iako nisu, i pričati na stranom jeziku jer smatraju da su ženama tako egzotičniji

Prisjetile su se kako su im u kafićima i parkovima prilazili muškarci koji nikako ne bi htjeli otići; neki su vrlo očito bili PUA, dodaje Paula, budući da su koristili tehniku laganja da su turisti i pričanja na stranom jeziku. Ne možemo, priča mi, za sve znati jesu li baš pohađali kakav tečaj, čitali neku PUA knjigu, ili jednostavno sami od sebe ne shvaćaju da je hodanje za ženom na cesti ili zasjedanje s njom za stol nakon što te ona odbije vrlo uznemirujuće i neprihvatljivo ponašanje. I to je nešto na što ona svojim radom želi utjecati.

“Moj cilj generalno jest pokrenuti razgovor o seksualnoj edukaciji, ukazati koliko je bitno pričati o svemu od pristanka pa do seksualnog užitka. Cilj ove teme konkretno jest upozoriti žene na seksualno maltretiranje i predatore, upoznati ih s nekim načinima kako se od toga obraniti i potaknuti ih da se i same više obrazuju. Da shvate kako se ne bi trebale pomiriti sa seksualnim maltretiranjem kao dijelom ženskog iskustva, već bi se protiv istoga trebale boriti”, priča mi.

I žene i muškarce treba educirati po pitanju seksualnosti

Aleksandar Selak

Istovremeno, dodaje, cilj je muškarce motivirati da razmisle o tome što ih uče o ženama, seksualnosti i međuljudskim odnosima, da se muškarce makne iz sfere toksične muževnosti koja im govori da moraju biti alfe, neemotivni, iznimno seksualni, da osvijeste kako nije ispravno žene objektificirati niti seksualizirati. Kaže da je bitno o ovim temama pričati u kontekstu zakona i pravne zaštite.

Primjerice, prošle je godine u Velikoj Britaniji zakonom zabranjen upskirting, odnosno potajno fotografiranje žena ispod suknje. “U Hrvatskoj nije niti neće biti ako o tim stvarima uopće ne pričamo i ako ne radimo pritisak u javnosti i zahtijevamo zakonsku zaštitu. Dakle, jedan od ciljeva je skrenuti pozornost na to koliko su ranjive skupine, u ovom slučaju žene, pravno izložene i nezaštićene te djelovati kako bi se to promijenilo”, zaključuje.

PUA tečajevi često uključuju i grupne odlaske u kafiće, klubove, na ulice i u parkove gdje naučnici i učitelji zajedno promatraju i targetiraju žene

No, kaže i kako mora istaknuti da su žene danas u Hrvatskoj sve hrabrije u svojim naporima prokazivanja muškaraca koji se ponašaju neprimjereno; društvene mreže su im pomogle da prošire svoje priče i čuju priče drugih, priče žena s drugih kontinenata, iz susjednih zemalja i iz vlastitih gradova. Shvaćaju da nisu same, da njihove priče nisu izoliran slučaj i da imaju podršku drugih. S druge strane, kaže mi, tek trebamo postati dovoljno hrabre da takvo ponašanje prozovemo i u trenutnoj situaciji, a ne samo na internetu. Ipak, čvrsto vjeruje kako će i do toga doći, a napominje i kako bi se poštivanje granica, koncept tjelesne autonomije i pristanka trebao podučavati kroz seksualni odgoj, ali i kod kuće.

Ne postoji univerzalni recept za odbijanje seksualnog maltretiranja

Aleksandar Selak

S obzirom na njezino iskustvo i stručna znanja, pitala sam je i postoji li neki provjereni recept kojima se takvih muškaraca, bili oni ‘službeno’ pickup artisti ili ne, možemo riješiti u slučaju da na njih naiđemo. Odgovara mi vrlo konkretno; bitno je izgraditi stav i samopouzdanje, ne smije vas biti strah glasno i jasno odbiti upadanja i nasrtaje koji su protiv vaše volje. Ako muškarac, dodaje, uporno želi ostvariti kontakt, bilo razgovor ili fizički, i ne odustaje unatoč tome što je ženi vidno nelagodno, možda najlakši način za riješiti ga se jest biti što jasnija, samo ponavljati ‘nisam zainteresirana, pusti me na miru’ sve glasnije i glasnije kako bi privukla pažnju drugih ljudi. “Često se ženska pristojnost shvati kao flert ili pristanak, kao poziv da nastavi pokušavati zavesti ju”, priča mi Paula.

Neki američki ‘umjetnici zavođenja’ bez pardona bi navodili seks s intoksiciranim ženama kao validnu tehniku

Takve reakcije se, nastavlja, vježbaju, isto kao i fizička samoobrana. Na tečajevima samoobrane se često prolazi i to jasno i glasno odbijanje, davanje do znanja da nismo zainteresirane. No, uvjerava me da za to ne morate nužno ići na tečaj, možete i sami doma ili s prijateljima vježbati, pustiti svoj glas, da to lakše izvedete ako vam ikad zatreba.

“Naravno, ne postoji jedan univerzalni recept niti trajno rješenje za odbijanje seksualnog maltretiranja. Svaka situacija je drugačija i same moramo procijeniti što nam je u tom trenutku najbolje učiniti. Ako smo s osobom same, po noći, ako zaključimo da ga ovakva glasna reakcija može razjariti, onda je možda bolje biti ljubazna i čekati da mu se može umači”, zaključuje.

Njezin rad možete pratiti kroz Instagram profil i blog The Wolf Nomad.

*Zahvaljujemo Karibu Kaaaawa coffee shop na ustupljenom prostoru za snimanje.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba