GIRL POWER

Divne vijesti. Četiri hrvatske znanstvenice nagrađene su vrijednom stipendijom “Za žene u znanosti”

Znanstveni doprinos četiriju hrvatskih znanstvenica nagrađen je prestižnom stipendijom L’Oréal-UNESCO “Za žene u znanosti”

Nacionalni programa stipendiranja “Za žene u znanosti” koji se provodi u organizaciji L’Oréala Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture ima četiri nove talentirane stipendistice iz područja prirodnih znanosti, objavljeno je dana priopćenjem za medije.

One su Lidija Kanižaj (Institut Ruđer Bošković u Zagrebu), Antonia Ressler (Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu), Anamarija Šestak (Medicinski fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku) i Nataša Vučemilović-Alagić (Institut Ruđer Bošković u Zagrebu).

Ove su žene nagrađene za svoj doprinos u stvaranju društva znanja jednokratnom pojedinačnom stipendijom od 5.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, a odabralo ih je Izborno povjerenstvo programa na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem te renomiranim članovima hrvatske akademske zajednice, akademkinjom Vidom Demarin, akademikom Krešimirom Nemecom, akademikom Vladimirom Paarom, prof. dr. sc. Helenom Jasnom Mencer, prof. dr. sc. Đurđicom Ugarković, prof. dr. sc. Ivanom Vickovićem i dr. sc. Katicom Biljaković.

Anamarija Šestak

Nataša Vučemilović Alagić

Lidija Kanižaj

Antonia Ressler

VAŽNOST ŽENA U ZNANOSTI

“Prema izvješću UNESCO-va Zavoda za statistiku za 2019. godinu, udio žena među istraživačima na globalnoj razini iznosi svega 29,3 posto, dok je prema podacima objavljenim u statističkom izvješću Europske komisije She Figures 2018. u Europskoj uniji samo jedna trećina žena istraživačica. Iako su u većini zemalja EU žene rjeđe od muškaraca zaposlene kao znanstvenice ili istraživačice, Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u kojima su te razlike manje od 0,5 posto”, stoji u priopćenju za medije.

“Znanje i znanost su podloga za razvoj novih tehnologija ili usavršavanje postojećih i bez njih nema napretka ni povećanja kvalitete života ljudi. Važno je poticati rad znanstvenika diljem svijeta jer razni znanstvenici različito razmišljaju te donose nove idejekoje mogu omogućiti pronalazak najboljegrješenja za neku situaciju. Kontinuirano ulaganje u znanost može nas bolje pripremiti na situacije poput epidemije koronavirusa te nam pomoći da preveniramo i brže reagiramo na krizne situacije, bez obzira o kojem području se radilo”, naglasila je stipendistica Lidija Kanižaj s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba