GIRL POWER

Dio jučerašnje misije spuštanja na Mars bila je i ova znanstvenica hrvatskih korijena

Sarah Milkovich imala je jednu od vodećih pozicija u ovoj misiji

Znanstvenica hrvatskih korijena Sarah Milkovich bila je važan dio misije spuštanja rovera Perseverance na površinu Marsa. U misiji Mars 2020. njezina je uloga bila voditi Science Operations što je, kako je otkrila za Gloriju, značilo da isplanira kako će izgledati svakodnevna istraživanja jednom kad rover sleti na Mars.

Milkovich je inače podrijetlom iz Hrvatske, njezin je pradjed imigrirao u SAD iz jednog malog hrvatskog sela na granici sa Slovenijom. Ona je rođena i odrasla je u SAD-u gdje je i završila planetologiju i to na prestižnom Caltechu u Pasadeni, a ima i doktorat iz planetarne geologije sa Sveučilišta Brown. U NASA-i se zaposlila po završetku doktorskog studija te je odmah počela raditi u njihovom Jet Propulsion Laboratory koji se bavi gradnjom, testiranjem i lansiranjem svemirskih letjelica.

Milkovich je do sada radila na letjelici Mars Phoenix koja je na taj planet sletjela na Mars 2008. godine kao i na roveru Curiosity koji je na Mars sletio 2012. godine, a postao je baza za usavršavanje rovera Perseverance koji je na Mars sletio jučer.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba