GIRL POWER

Christy Turlington navršila je 50 godina, izgleda nevjerojatno, ali zbog ovoga ju posebno cijenimo

Osim što je prekrasna izgledom, Christy je posebna osoba koja se čitavog života bori za ostale, odlučile smo ju istaknuti i pokazati zašto ju cijenimo

Christy Nicole Turlington Burns poznati je američki model, aktivistica, humanitarka i producentica. Prije nekoliko dana navršila je 50 godina, a čim ju pogledate, to ne biste baš nikada rekli. Jedna je od planetarno poznatih modela, ali je svoj život do sada posvetila mnogim važnim ciljevima, pa smo smatrale da je dosta važno da ju istaknemo i pokažemo zašto je ona prava super žena.

Rani početak

https://www.instagram.com/p/BnyvE0DFYf7/

Christy je rođena u siječnju 1969. godine u Kaliforniji kao jedna od tri sestre. Otac joj je bio pilot, a majka stjuardesa. Premda se takva budućnost očekivala za njene sestre, za nju je put dosta rano krenuo u drugom smjeru. Prve fotografije, koje su je tada i pretvorile u modela, bile su dok je imala 14 godina. Na fotografijama jaše konja, a autorica je lokalna fotografkinja Dennie Cody.

S modelingom je krenula u Kaliforniji do 16 godine, a sa 18 godina već je odselila u New York gdje joj je to postao posao. Tek nakon pokretanja karijere je završila srednju školu, a kasnije je završila i fakultet komparativne religije i zapadne filozofije.

Njena modeling karijera krenula je vrtoglavo i jako je brzo postala jedna od najtraženijih u Americi i svijetu. 1990-ih se pojavila u dokumentarcu o dizajneru Isaacu Mizrahiju, te u filmu Pret-a-Porter. Neki od časopisa u kojima se mogla pronaći njena slika su Vogue, Harper’s Bazaar, Elle, Marie Claire, L’Officiel, Tatler, Glamour, Cosmopolitan i Allure, a 1999 godine je bila predstavljena na naslovnici američkog Voguea kao jedna od ‘modernih muza’.

Osim fotografija, kroz djetinjstvo ste sigurno vidjele mnoge reklame u kojima se nalazila baš ona. Tu je također surađivala s ogromnim imenima kao što su Calvin Klein, Chanel, Yves Saint Laurent, Marc Jacobs, Donna Karan, Prada, Valentino, Versace, Louis Vuitton, Bally, Jason Wu, Max Mara, Escada, Michael Kors i Maybelline. Za Calvin Klein i Maybelline je bila i zaštitno lice. S razlogom se smatra jednom od najboljih modela svih vremena, ali njena ljepota nije ni blizu sve što je iskoristila.

Briga i skrb za one kojima je to najpotrebnije

View this post on Instagram

Okay @runteamemc SF, let’s do this! #sofigghalf2017 #everymileeverymother

A post shared by Christy Turlington Burns (@cturlington) on

Prije 14 godina počela je raditi sa međunarodnom humanitarnom organizacijom CARE te je od onda njihova ambasadorica mentalnog zdravlja. Također je i ambasadorica Product Red, organizacije koja pokušava podići svijest o važnosti eliminiranja HIV-a i AIDS-a u Afričkim zemljama. Kroz tu organizaciju posjetila je mnoge Afričke zemlje kako bi upozoravala i prikazivala važnost tog projekta. Njena povezanost s organizacijom CARE dolazi još od njene majke Elizabeth koja je dugo vrijeme podržavala njihov rad.

2003. godine Christy je doživjela težak porod s komplikacijama i nakon što je saznala kako svake godine preko 500 tisuća žena umire prilikom poroda, odlučila je završiti Kolumbijski fakultet zdravstva kako bi još više i bolje mogla raditi na povećanju svijesti oko važnih problema.

View this post on Instagram

“Where, after all, do universal human rights begin? In small places, close to home-so close and so small that they cannot be seen on any maps of the world. Yet they are the world of the individual person; the school or college he attends; the factory, farm, or office where he works. Such are the places where every man, woman, and child seeks equal justice, equal opportunity, equaly dignity without discrimination. Unless these rights have meaning there, they have little meaning anywhere. Without concerted citizen action to uphold them close to home, we shall look in vain for progress in the larger world.”-Eleanor Roosevelt @womensmarch @everymomcounts #NoWomanNoCry #everymileeverymother

A post shared by Christy Turlington Burns (@cturlington) on

Trenutno, osim što je i dalje aktivna u navedenim organizacijama, sudjeluje i u zdravstvenom vijeću Harvarda te je dio pokreta Bijele vrpce za sigurnost majki svakog dana. Osnovala je i neprofitnu organizaciju Every Mother Counts koja za cilj ima omogućavanje sigurnog poroda kod majke i djeteta, a najviše su usmjereni na žene koje žive u zemljama trećeg svijeta. 2015. godine pokrenula je i inicijativu upućenu političkim lidericama svijeta u kojoj ih traži da se dodatno fokusiraju na žene kojima je potrebna pomoć.

Osim što brine o ženama, usmjerena je i na jedan gorući svjetski problem – pušenje. Snimila je mnoge kampanje te je glasan aktivist protiv cigareta i pušenja nakon što je njen otac umro od raka pluća.

Ako se želite malo više upoznati s njenim humanitarnim radom, Christy je 2010. godine snimila dokumentarac No woman, No cry, a mnogo o samoj organizaciji možete saznati i u kratkom filmu Giving birth in America iz 2015. godine.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba