GIRL POWER

Brojke ubijenih žena u Latinskoj Americi su zastrašujuće. Održavaju se prosvjedi diljem kontinenta, ali i u SAD-u

Brojke ubijenih žena u Latinskoj Americi su zastrašujuće. S njima su se solidarizirale i žene iz SAD-a koje u znak potpore organiziraju demonstracije

U Latinskoj Americi veći problem od Covida-19 već je neko vrijeme femicid, rodno zasnovano ubojstvo žena ili djevojčica. Brojke su zbilja zastrašujuće. Samo u Meksiku prošle je godine ubijeno 939 žena, piše NBC. Više je nego očito da su mjere zatvaranja zemalja s ciljem borbe protiv koronavirusa žene stavile u posebno nepovoljan položaj unutar četiri zida. Brojne nevladine organizacije i udruženja konstantno su upozoravale na sve učestalije napade i nasilje nad ženama u tim zemljama. Skloništa su pak istovremeno izvijestila o naglom porastu broja žena koje pokušavaju pobjeći od obiteljskog nasilja, a vlasti su pritom zanijemile. Situacija se na tom polju ne popravlja, a demonstracije su s razlogom sve intenzivnije pri čemu se naglasak stavlja na osuđivanje svakodnevnih napada i nasilja nad ženama koje potražuju oštrije mjere za kažnjavanje zločina femicida.

U znak potpore i solidarnosti u cijelu priču umiješale su se i razne aktivističke skupine i feministički kolektivi iz SAD-a. S obzirom na nepovoljnu situaciju u Latinskoj Americi, mnoge američke aktivistkinje i udruge komentirale su kako su se kao dugogodišnje feministkinje osjećale prozvane organizirati razne performanse primjerice u Los Angelesu i Chicagu u znak potpore njima, ali svima koji se nalaze u istom problemu. Dodaju kako je to bio njihov odgovor i nadopuna borbi protiv ovog zastrašujućeg scenarija. Ističu i kako je to jedini način na ukazivanje na ove strahote o kojima se dovoljno ne govori na globalnoj razini, ali i tehnika za podizanje svijesti oko rodno uvjetovanog nasilja, femicida.

Natalie Hua/Unsplash

Nemilosrdni val femicida posebno dolazi do izražaja na pograničnom području SAD-a i Meksika u čijim slučajevima žene iz Meksika nerijetko traže i azil u SAD-u. Feministkinje iz SAD-a cijelu stvar oko podrške nazivaju i prekograničnim feminističkim solidariziranjem te osuđuju rodno uvjetovano nasilje. Sve ove demonstracije skreću pozornost i na veliki broj spolnog nasilja u Latinskoj Americi koji je nedavno dosegnuo i prijelomnu točku. Ranije ove godine Portoriko je proglasio izvanredno stanje zbog broja ubijenih žena, njih najmanje 303 ubijeno je u posljednjih pet godina, piše New York Times. U Argentini je broj ubijenih žena dosegao desetogodišnji maksimum. U veljači je ubojstvo 18-godišnje Ursule Bahillo natjeralo tisuće ljudi na ulice Buenos Airesa u znak protesta protiv femicida u toj zemlji. Gotovo milijun žena pridružilo se masovnom prosvjedu u Čileu povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena 2020. godine, a u Hondurasu je do sada ove godine jedna žena ubijena svakih 36 sati. U Meksiku je prošle godine najmanje 939 žena bilo žrtava femicida, a situacija nije nimalo bolja ni Salvadoru.

Ovaj tjedan ogorčenje je poraslo u Meksiku i Salvadoru kada je potvrđeno da su salvadorsku migranticu Victoriju Esperanzu Salazar ubili policajci u Tulumu, piše LA Times. Meksičke vlasti objavile su da je Salazar umrla u policijskom pritvoru nakon što joj je doslovno slomljen vrat. I ovo je samo jedno od užasnih ubojstava koja se događaju svakodnevno, a koja potiču prekogranične demonstracije i revolt žena koje su se konkretno u Čileu upravo našle u još jednom zastrašujućem scenariju. Kako javlja CNN, a piše Telegram.hr, najmanje 170 žena je ondje zatrudnjelo nakon što su uzimale neispravne pilule za kontrolu rađanja. Žene se tim povodom pripremaju za kolektivnu tužbu na građanskim sudovima u zemlji, a zastupa ih čileanska skupina za seksualna i reproduktivna prava Corporacion Miles. Jedna od žena koju predstavljaju kaže da je shvatila da je trudna, iako je Anullete uzimala pet mjeseci. Tek je u objavi na Facebooku vidjela da je seriju tableta koju je pila opozvala čileanska uprava za javno zdravstvo. Država nije preuzela nikakvu odgovornost i tim povodom nije dala nikakvu izjavu, a treba uzeti u obzir i činjenicu kako postojeći čileanski zakoni o pobačaju zabranjuju ženi prekid trudnoće osim ako se radi o silovanju ili je život žene ugrožen. I iako ih je pandemija koronavirusa na neki način onesposobila, sve te hrabre žene imaju istu poruku, da ih ništa neće spriječiti u njihovoj borbi i naumu za ravnopravnost i pravdu, kao i to da moraju ostati aktivne bilo online, bilo uživo, u radnim prostorima i svakodnevnom životu i u što većem brojem. Jedino tako mogu se dogoditi prijeko potrebne promjene.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba