PRIČA

Jeste li znali da su žene vlasnice tek petine hrvatskih poduzeća? Aurora je tome odlučila stati na kraj

Project managerica Helena Habdija otkrila nam je sve o Aurori, platformi koja podržava žene u poduzetništvu; one koje to jesu, ali i one koje to postaju

Kad govorimo o ženama u poduzetništvu Hrvatska je tu na začelju kolone. Jeste li znali da je samo petina hrvatskih poduzeća u vlasništvu žena? U usporedbi s Europskom unijom, gdje je trećina tvrtki u vlasništvu poduzetnica, u Hrvatskoj je to gotovo dvostruko manje. Uzmimo u obzir i da s takvim udjelom Europska unija nije zadovoljna te intenzivnije novim mjerama stimulira veći ulazak žena u poduzetničke vode.

Na tu temu nije zanemarivo reći kako je u Hrvatskoj na tom polju zadnjih nekoliko godina nastalo i opstalo niz organizacija i projekata kojima je u fokusu poticanje ženskog poduzetništva, što je jako dobar i vrlo pozitivan znak. Među njima se definitivno ističe web platforma Aurora.hr koja na pristupačan, brz i razumljiv način donosi relevantne informacije vezane uz žene u poduzetništvu u Hrvatskoj.

Ona postoji od jeseni 2017., vodi je Impact Hub Zagreb uz potporu Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj, a odnedavno se može pohvaliti i s inicijativom #rastem. Naime, Aurora.hr korisna je ženama poduzetnicama na više razina; za one koje već godinama posluju, one koje tek počinju, ali i za one koje o poduzetništvu još uvijek samo razmišljaju.

Kako bismo doznale više o samoj platformi, njezinim ciljevima i mogućnostima razgovarale smo s Helenom Habdijom, project managericom Aurore koja na početku priče odmah sugerira da ne treba biti toliko skeptičan kada je žensko poduzetništvo u pitanju jer da se zapravo na tom polju toliko toga događa, a i puno je ljudi koji žele pomoći.

“Na svima je nama da izgradimo, povežemo i stvorimo zajednicu koja čini potporu ženskom poduzetništvu vidljivom i dostupnom svima” kaže mi Helena.

Inicijativa #rastem

Tamara Maćašović (PwC Hrvatska),Damir Bičanić (Funderbeam SEE), Helena Habdija (ImpactHub Zagreb), Ivana Gažić (Zagrebačka burza), Grgo Vuković (Funderbeam SEE) 
Foto: Aleksandar Selak

Osim platforme, Aurora je, govori Helena, ujedno i zajednica poduzetnica. Do sada je kroz svoje meetupove i mentoring grupe okupila brojne poduzetnice po cijeloj Hrvatskoj. Održana su trideset i dva meetupa u devet hrvatskih gradova, dok su im kontinuirano praćenje, slušanje, učenje i razgovor sa ženama poduzetnicama pružili zaista dobar uvid i pomogli da razumiju njihove probleme, potrebe i želje.

Iz toga su, kaže, Helena i cjelokupni Aurora tim prepoznali nekoliko ključnih stvari, a to je da su događaji i susreti koji kombiniraju razmjenu znanja i umrežavanje ključni za učenje, podršku i daljnje umrežavanje te motivaciju. Podrška na lokalnoj razini je isto tako od ključne važnosti. Helena naglašava kako su u prosjeku događaji izvan Zagreba imali veći broj sudionika, dok je za još intenzivniji razvoj ženskog poduzetništva ključna i izgradnja snažne te povezane zajednice podrške.

U sklopu Aurore nedavno je pokrenuta i spomenuta inicijativa #rastem koja je razvijena u suradnji s Impact Hubom Zagreb, PwC-om, Zagrebačkom burzom, Funderbeamom SEE, uz podršku Veleposlanstva SAD-a. Cilj programa je podržati žene (su)osnivačice tvrtki koje su u fazi rasta i spremne za financiranje. Program #rastem im putem niza aktivnosti pomaže tako pri pripremi pristupa investitorima i platformi Funderbeam.

Traže motivirane i snažne žene (su)osnivačice

Helena Habdija
Aleksandar Selak

Helenu pitam i kakav profil žena i u kojem statusu se može onda prijaviti za sudjelovanje. “Mi tražimo motivirane, snažne žene (su)osnivačice tvrtki iza kojih stoji tim ljudi. Njihove tvrtke su u fazi rasta bez obzira na to u kojem stadiju se nalaze (prototip, MVP, postojeći kupci, rast) i potreban im je kapital u poslovne svrhe kao što su: otvaranje novih tržišta, povećanje proizvodnog kapaciteta, financijska istraživanja i IP zaštita itd. Njihove tvrtke su spremne za primanje novih vlasnika u tvrtku i spremne za sve obveze koje donosi primanje investicije kao što je izvještavanje investitorima. Industrija iz koje dolaze nije važna, niti prodaju li uslugu ili proizvod. Važno je da imaju uslugu ili proizvod koji tržište traži i koje rješava probleme korisniku/ kupcu.”

S obzirom na dosadašnja iskustva, radionice, meetupove i sve ono na čemu već dugo rade i pripomažu, zanimalo me i može li istaknuti neke žene poduzetnice, brendove u Hrvatskoj kao dobar primjer poslovanja i uspjeha.

“Pa evo, željela bih istaknuti neke od žena poduzetnica koje su podijelile svoje znanje i priče kao voditeljice Aurora radionica. To je definitivno Diana Gluhak Spajić, vlasnica EU jamstvenog žiga i certifikata Healthy Meal Standard. Vlasnica je tvrtke RED FORK koja na nov i revolucionaran način vodi konzultantske usluge u nutricionizmu, a trenutno pokreće i Centar za nutricionizam, koji će donijeti pozitivne promjene u području nutricionizma. Neizostavna je i Anita Tripalo, fonetičarka i nezavisna profesionalka, vlasnica obrta Jaka Jeka specijaliziranog za jačanje govornog i govorničkog samopouzdanja pojedinca. Onda, moram spomenuti i Martinu Friganović i Sonja Švajhler, poduzetnice i osnivačice lifestyle portala za moderne mame – Supermame. U toj skupini je i Mirela Saračević Trogrlić koja je pokrenula svoj coaching brand i portal Coachingbydesign.hr. Njena coaching domena su kreativnost, inovativnost i transformacija kroz svjesno djelovanje usklađeno s osobnim/profesionalnim vrijednostima i svrhom” nabraja mi entuzijastično Helena i dodaje kako na tom popisu ima još hrpa genijalnih žena koje bi mogla nabrajati do prekosutra, a koje su sve redom odličan primjer za uspješno i kvalitetno poslovanje.

Uspjeti kao žena i gorući problem rodne nejednakosti

Ivana Gažić (Zagrebačka burza), Tamara Maćašović (PwC Hrvatska), Grgo Vuković (Funderbeam SEE), Damir Bičanić (Funderbeam SEE), Helena Habdija (ImpactHub Zagreb) 
Foto: Aleksandar Selak

Helena dodaje kako žene u biti kad jednom dođu na Aurora meetup ili događaj uvijek dolaze opet. Feedback je vrlo pozitivan, a većina kao vrijednosti ističe radionice, motivaciju i networking. Biti poduzetnik je često usamljeno i nedostaje razumijevanje okoline, a važno je vidjeti, čuti i podijeliti iskustva s ljudima koji prolaze isto. Zato je tu Aurora.

Neizostavno pitanje za Helenu bilo je i ono koliko je danas ženi u Hrvatskoj, ali i svijetu teško uspjeti, odnosno s čime se sve ona susreće, a ne bi trebala. Kao još jedan gorući problem o kojem želim razgovarati s Helenom jest i onaj koji se tiče rodne diskriminacije.

“Teško je postići balans između različitih uloga, obitelji i posla i dobiti potrebnu potporu okoline. Ali, to nije izazov s kojim se isključivo nose poduzetnice – poduzetnički život i ritam nosi i određenu slobodu i golemu odgovornost, konstantan rad i ulaganja, koji postizanje upravo tog balansa čini velikim izazovom. Otegotna okolnost s kojom se kroz svoj rad susrećemo jest da se žene još uvijek tradicionalno gura u drugačiji sektor i ‘sigurnija’ zanimanja te stoga često nedostaje potpore i razumijevanje okoline, a kao povratna reakcija često se javlja nedostatak samopouzdanja i vjere da žena može postati poduzetnica. Mnogo je primjera gdje su se žene odvažile na taj korak, pokrenule poslovanje, ali još uvijek same sebe ne percipiraju kao poduzetnice.”

Različitosti bi trebale oplemenjivati

Na sveprisutni problem diskriminacije, Helena skreće pažnju kako različitosti oplemenjuju i trebale bi spajati ljude, a ne biti povod za nju. Žene su te, govori, koje pridonose inovaciji, drugačijem pogledu na stvari, drugačijem iskustvu, razmišljanju koje je u poduzetništvu i više nego poželjno, i to ne samo u poduzetništvu.

“Svi mi možemo naučiti i dobiti jako puno ako predrasude, stereotipe i diskriminaciju ostavimo po strani. Impact Hub Zagreb provodi nekoliko projekata kojima na konkretan način gradi mostove među ‘nespojivima’, spaja pojedince i organizacije koje upravo kroz svoje različitosti, kroz kvalitetne suradnje stvaraju pozitivne primjere koje ruše raznolike društvene predrasude.” dodaje, a ja je odmah pitam i o nekim daljnjim planova kada je Aurora u pitanju.

U Aurori možete ispričati svoju, ali i čuti tuđu poduzetničku priču

Damir Bičanić (Funderbeam SEE), Tamara Maćašović (PwC Hrvatska),Helena Habdija (ImpactHub Zagreb), Ivana Gažić (Zagrebačka burza), Grgo Vuković (Funderbeam SEE) 
Foto: Aleksandar Selak

“Aurora.hr nastavlja organizirati mjesečne meetup radionice i mentoring grupe u Zagrebu. Od rujna u Impact Hubu Zagreb imamo i stalnu mentoricu, Amerikanku Tilde Guajardo koja je pronašla inspiraciju i svojevrsnu ‘rupu’ upravo u našoj poduzetničkoj klimi gdje ističe i dijeli svoja znanja i iskustva pri radu sa ženama kroz svoje koncept Womanars” priča moja sugovornica koja objašnjava kako se u svom predanom radu kroz nova partnerstva, projekte i događaje intenzivno trude oko Aurore okupiti zajednicu u kojoj će se svaka žena poduzetnica osjećati dobrodošlo i imati mogućnost postaviti pitanja, ali i ponuditi odgovor, naučiti nešto novo, ali i podijeliti svoje vještine, otkriti nove, ali i ispričati svoju poduzetničku priču.

Također, neizostavan je i element koji u Aurori mogu osigurati, a to je onaj jedan dobrodošli push, odnosno vjetar u leđa koji je svima neophodan na početku poduzetničke priče, jer kako Helena naglašava, Aurora nudi potporu ženama u svim fazama poduzetništva.

Za kraj pitam je i zašto te otkud naziv Aurora. Prisjeća se kako su željeli jednostavno, pamtljivo i prepoznatljivo ime platforme, jednu riječ koja će nositi simboliku žene, razvoja, nastajanja novog i boljeg. Nakon dugog traženja dogodila im se Aurora što zapravo znači – zora, svitanje, a cijelom timu iza ove platforme to je sinonim za nove ideje, kontakte znanja i generalno, novo doba ženskog poduzetništva.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba