GIRL POWER

Angela Bassett ovog je tjedna navršila 60 godina pa smo se prisjetile njenih najvećih postignuća

Karijera ove glumice započela je u 80-ima, a uvijek je bila glas snažnih crnih žena

Poznata glumica i aktivistica svijetu je postala poznata po svojoj ulozi Tine Turner u filmu What’s love got to with it, a za koju je osvojila Zlatni globus za najbolju glumicu u glazbenom filmu. Karijeru je započela u 80-ima od kada je imala brojne uloge, osvojila mnoge nagrade, ali se i bavila aktivizmom. Ovog tjedna ova diva navršila je 60 godina pa smo se prisjetile njenih najvećih postignuća.

Teško djetinjstvo s mnogo selidbe

https://www.instagram.com/p/B1LyvHxAndC/

Angela je rođena u New Yorku 1958. godine i kao dijete je živjela sa svojom tetom, a nakon što su joj se roditelji rastali, sa sestrom je živjela pod okriljem socijalne radnice koja im je bila skrbnica. Tijekom osnovne škole je bila protjerana iz jedne škole u drugu jer o njima nisu skrbili njeni roditelji, premda im je otac bio živ i sretan s drugom obitelji, a majka također živa. Tretirali su ju kao beskućnicu i selili iz škole u školu, a to je poprilično uobičajena praksa u SAD-u.

U to vrijeme voljela je nastupati, plesati i pjevati pa se takvim aktivnostima bavila i u školi. Uvijek je imala odlične ocjene pa je uspjela upisati Yale. Već za vrijeme školovanja bila je prva crnkinja koja je dobila Međunarodnu nagradu ponosa. Na Yaleu je završila Afričko-američke studije te studij drame, bez obzira na to što joj je otac govorio kako joj se to nikada neće isplatiti. Na fakultetu je upoznala i budućeg supruga, Courtneya B. Vancea.

Početak karijere u 80-ima

View this post on Instagram

Hey Everybody you good? i AM! #lovingstlucia #somebodyneededavacation #thatsomebodywasme

A post shared by Angela Bassett (@im.angelabassett) on

Prvi posao kao glumica imala je u njujorškom kazalištu 1985. godine. Prva televizijska uloga bila joj je u filmu Doubletake iste godine, kada je imala ulogu prostitutke, a nakon toga je dobila ulogu u filmu F/X zbog koje je morala postati dio Screen Actors Guilda čiji su članovi bili najbolji glumci tog vremena. Odselila je Los Angeles gdje je dobila uloge u filmovima Boyz n the Hood te Malcom X i postajala sve poznatija javnosti. Za ulogu Betty Shabazz u filmu Malcom X osvojila je svoju prvu Image nagradu.

Jedna od uloga koju gotovo nije prihvatila bila je u filmu The Jacksons: An American Dream zbog negativnih reakcija javnosti na Michaela Jacksona. S obzirom na to da je obožavala tu glazbenu grupu od malena, prihvatila je ulogu s vjerovanjem kako su ta i uloga u filmu Malcom X njene zadnje velike uloge. No, kasnije te godine dobila je ulogu kao Tina Turner u filmu What’s love got to do with it. Za tu ulogu osvojila je Zlatni globus te Academy Award nominaciju za najbolju glumicu. Osvojivši Zlatni globus postala je prva crnkinja koja je osvojila nagradu u kategoriji glazbenog filma.

View this post on Instagram

It's this Queen's Birthday. Which is your favorite role? #angelabassett #blackpanther #whatslovegottodowithit #howstellagothergrooveback

A post shared by George G Greenlee (@djgeorgegg) on

Nakon uloge Tine Turner, dobila je mnogo uloga u filmovima različitih žanrova kao što su Vampire in Brooklyn, Strange Days, Contact te How Stella got her groove back za koju su je ulogu iznimno pohvalili. Jedan jako fun fact je da je dio njenog teksta u filmu Strange days, točnije tekst ‘this is your life, right here, right now’ postao dio kultne pjesme Fatboy Slima ‘Right here, right now’.

Brojne uloge i nagrade

Neki od njenih novijih filmova bili su Supernova, Shispers, Boesman and Lena, The Score, Sunshine State., The Lazarus Child, Mr. 3000, Akeelah and the Bee, Time Bomb, Gospel Hill, Notorious, Green Lantern, The Mountaintop, This means war i mnogi drugi. Za ulogu u filmu The Rosa Parks story osvojila je Primetime Emmy nagradu za glavnu glumicu. Osvojila je i nagradu za najbolju glumicu u predstavi. U svim svojim ulogama glumila je snažnu crnu ženu s jakim stavovima koja dobro zna što želi. Jedna od njenih najnovijih uloga je u seriji American horror story: Coven, Freak Show te Roanoke za koje je dva puta bila nominirana za Primetime Emmy nagradu za najbolju glumicu. Ujedno je i jedina crna glumica koja se u tom serijalu pojavila tri puta, a epizodu u dijelu Roanoke je i režirala. Najnovija uloga joj je u filmu Black Panther iz 2018. godine te u filmu Avengers Endgame iz ove godine.

Njene uloge uvijek su bile snažne, jake i glasne. Nerijetko je za intervjue voljela naglašavati da voli uloge koje glumi jer je to slika o sebi koju želi poslati u svijet. Za razliku od mnogih, Bassett je odbijala uloge u kojima je bilo previše seksualnih scena ili onih u kojima je trebala skidati odjeću jer je vjerovala da bi to samo štetilo njenom imidžu. Također je odbijala i one u kojima bi ju se ponižavalo ili vrijeđalo.

Osim što je uspješna glumica, aktivistica je i bori se za ljudska prava. Posebnu pozornost pridaje širenju umjetnosti među mladima te pomaže oboljelima od bolesti. Ambasadorica je UNICEF-a te nerijetko donira financijska sredstva za razne humanitarne akcije.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba