PRIČA

Ana Bacinger krenula je među prvima. Ispričala nam je sve o deset godina svog modnog bloga

S Anom Bacinger o počecima, jubilarnom 10. rođendanu bloga, izazovima u poslu te vremenu nekad i sad

Za Anu Bacinger (Little Fashion Paradise) će mnogi reći da je jedna od prvih modnih blogerica u Hrvatskoj i to je sigurno istina. Diplomirana novinarka, perspektivna blogerica i danas poduzetnica već 10 godina prisutna je na sceni. Najdražu Varaždinku pratim od samih početaka, uvijek je imala svoj prepoznatljivi izričaj. Imamo isti ukus za cipele, a ono što mi je najdraže kod nje jest to što je uvijek ostala dosljedna sebi i svojem stilu koji je uspješno razvijala kroz godine. Draga, pristupačna i izrazito profesionalna sigurno su neke od kvaliteta kojima osvaja svoje pratitelje, ali i poslovne suradnike. O počecima, suradnjama, izazovima, blogerstvu nekad i sad te jubilarnom rođendanu, Ana mi je otkrila sve.

KRENULA JE SKROMNO, NA TUMBLRU

Aleksandar Selak

“Krenula sam u studenom 2010. u trenutku kada sam bila novinarka na Fashion.hr-u. U to vrijeme kod nas su blogove vodile Ljupka Tanevska, Barbara Repe, Ana Karađole i Isabella Rakonić i one su baš pionirke naše blogerske scene. Njima su se priključile sestre Bačić (Tina i Lea), a ubrzo i ja. Zapravo sam obožavala Leandru Medine i njezin Man Repeller i poželjela sam neki svoj online dnevnik na foru njezinog, na kojem mogu pisati o svemu što je meni zanimljivo, a možda nije dovoljno komercijalno za čitatelje Fashion.hr-a”, započinje Ana.

Krenula je skromno, na Tumblru za koji kaže da je u to vrijeme nudio najljepše teme i jednostavno počela pisati. U početku zapravo nije sebe ni stavljala u prvi plan, nije objavljivala svoje odjevne kombinacije nego je pisala kratke tekstove vezane uz trendove, modu, stil života – sve neke zanimljivosti koje su joj u to vrijeme bile jako fora. Ovo je bio njezin prvi post na blogu Little Fashion Paradise.

Nikad neću zaboraviti 2011. godinu kada smo Tina Bačić i ja uz samo troje hrvatskih novinara bile pozvane u Stockholm u sjedište H&M-a

Danas je mišljenja da je zbog toga što je paralelno radila na, u to vrijeme najčitanijem i najrelevantnijem, modnom portalu, odmah bila odlično prihvaćena jer nikad nije nailazila na neke kritike, već samo na pozitivne komentare. “Brzo sam počela dobivati i neke jako cool suradnje i polako su se mi počela otvarati vrata na račun bloga. Nikad neću zaboraviti 2011. godinu kada smo Tina Bačić i ja uz samo troje hrvatskih novinara bile pozvane u Stockholm u sjedište H&M-a na tri dana. Povod je bilo otvaranje H&M-a u Hrvatskoj, a oni su uz novinare željeli upoznati i modne blogerice.”

Osim odlaska u Stockholm, pamti i prvu veliku suradnju s onda jako popularnom concept trgovinom Vešmašina koja se nalazila na Opatovini. Pune dvije godine bila je njihovo lice, iz mjeseca u mjesec snimala postove za svoj blog, a jednom godišnje i prave kampanje koje su potpisivali genijalci Decker+Kutić. “Danas u vrijeme influencanja se možda ovakve stvari ne čine tako bitnima, no prije nekoliko godina postići tako nešto je stvarno bio big deal.”

Aleksandar Selak

Kako je blog oduvijek bio više usmjeren na dobar sadržaj, a ne samo na odjevne kombinacije Ana se uvijek se trudila svojim čitateljima otkriti nešto novo. “Tako sam prva pisala o Little Wonder nakitu, o Mishka espadrilama i Yugochic majicama, imala intervju s našom divnom Anom Tevšić, s genijalnom svjetskom produkt dizajnericom Anom Kraš, fotografkinjama Sanjom Bistričić i Suzy Love. To su neke teme na koje sam posebno ponosna.”

Ističe da je bilo tu i sjajnih suradnji s fantastičnim hotelima poput našeg Adriatica i The Melegrana u Rovinju, spavanja u kamp kućici u centru Beča gdje ju je pozvao hotel Daniel, neobičnog Airbnba u Grazu koji je oduševio njezine čitateljice svojim interijerom. “Blog su jako rano prepoznali i neki fantastični brendovi pa sam tako već prije pet godina imala suradnje s adidas Originalsom, H&M-om, s.Oliverom, Liebeskindom Berlinom, Pandorom, Springfieldom.”

“Nemam ti nažalost baš fotke prije 2015. jer nisam imala u fokusu svoje outfite, a 2014. nisam ništa objavljivala jer sam bila na funkciji glavne urednice u FHR-u pa ti tu imam samo fotku s revije. Tek od 2015. su zapravo kombinacije postale dio my outfit rubrike, prije nisam baš imala puno takvih postova.”

decker + kutic kampanja za Fashion.hr, 2010.

U H&M-u u Stockholmu, 2011.

kampanja za vešmašinu by decker + kutic 2012.

blog vešmašina 2012.

kampanja za vešmašinu by decker + kutic 2013

2013.

Na Perwoll FHR, 2014.

Robert Gaspert

2015.

2016.

2017.

2018.

2019.

2020.

PARTNER SEBA KAO DOSTA BITAN LIK ZA CIJELU PRIČU

Znam da njezin partner Sebastijan Kodba, poznatiji kao Seba igra bitnu ulogu u cijeloj ovoj priči. “On je taj koji stvara većinu fotografija i kojem najviše vjerujem kad je poziranje u pitanju. I sama znaš da se skamenim pred drugim fotografima – s njim nemam tih problema. Jednostavno se kužimo, znamo uvijek što želimo postići fotkama i sjajan smo tim”, s osmijehom otkriva Ana.

BITNO JE OSTATI SVOJ U DŽUMBUSU KOJI VLADA

Aleksandar Selak

Jedna je od rijetkih koja predano vodi blog, za razliku od mnogih koje su to prestale i koncentrirale se isključivo na fotografiju na Instagramu. “Društvene mreže napravile su dosta velike promjene, a mene je zapravo tu najviše rastužilo što je većina super blogerica prestala kreirati kvalitetan sadržaj i prilagodila se novom trenutku koji dolazi u obliku jedne fotografije. Ja svoj blog ni u jednom trenutku nisam htjela pustiti.” Danas je svi nazivaju influencericom, no i dalje je blogerica s blogom koji je aktivan i na kojem, uz njezine odjevne kombinacije, žene koje je godinama prate mogu saznati brojne zanimljivosti.

Društvene mreže napravile su dosta velike promjene, a mene je zapravo tu najviše rastužilo što je većina super blogerica prestala kreirati kvalitetan sadržaj

Ona zaista je velika influencerica po mojem mišljenju i dugo je gradila put u medijima i kaže da se prilagodila trenutku i posvetila se maksimalno Instagramu i kreiranju sadržaja na njemu. “Ipak nekako sam i dalje željela da taj sadržaj bude drugačiji i u stilu kakav sam ranije furala na svom blogu. Smatram da je jako bitno ostati svoj u tom džumbusu koji danas vlada.” Uostalom, mišljenja je da su društvene mreže trend, a blog je nešto što je trajno i što će uvijek ostati aktualno i imati svoju publiku ako mu se dovoljno i predano posvetiš.

I DALJE JE ČITAJU ŽENE KOJE JE PRATE OD SAMIH POČETAKA

Ako želiš dobar proizvod trebaš se njemu i posvetiti. Ako imaš puno posla i puno projekata, moguće je da će neki od njih škripati, a pošto znam da je često rastrgana među poslovima, zanimalo me kako to sve hendla. “Blog nikad nije trebao biti moj posao, već nešto u čemu uživam pa se i dalje trudim da to tako ostane. Zahtjevan je kao i sve ostalo za što ti treba vremena, a ja radim kao freelancerica i zapravo sam uvijek u 100 različitih projekata pa on nekad pati. No, trudim se na tjednoj bazi objaviti po tri do četiri teme, bilo moje odjevne kombinacije, bilo neki intervju ili neki tekst vezan uz modu ili stil života.” Dodaje je da je on neka vrsta njezinog ispušnog ventila gdje stvara isključivo sadržaj koji želi pa je veseli kad mu se može posvetiti.

“Jako me vesele i djevojke (danas žene) koje su uz mene od samih početaka i koje ga i dalje čitaju. Mislim da je to najveći uspjeh koji sam s njim postigla – to što sam dobila vjernu publiku koja nakon svih ovih godina i dalje dolazi na blog i čita ga.”

BLOG SLAVI DESETI ROĐENDAN REDIZAJNOM I KOLEKCIJOM MAJICA

Aleksandar Selak

“Deset godina je stvarno jedan jako dugi period i mislim da to zaslužuje proslavu. Little Fashion Paradise svoj veliki rođendan slavi redizajnom bloga i loga, te limitiranom kolekcijom majica koje sam odlučila pokloniti ljudima koji su mi bili podrška od samih početaka te organiziranim nagradnim igrama na blogu i Instagramu za svoje čitateljice koje su odrasle zajedno s mnom i prate me sve ove godine.” Majice krasi redizajnirani logo u bojama koje je nekako najviše opisuju, a osmislila ga je Vinka iz Marin Makes You Happy.

Jako sam sretna što sam se spojila s njima jer su veliki zagovaratelji spore mode

Za izradu je snage udružila s varaždinskom tvrtkom Caspar design koja je zaslužna za vibrantan print i kvalitetne majice od organskog pamuka. “Jako sam sretna što sam se spojila s njima jer su veliki zagovaratelji spore mode, koriste energetski učinkovitu digitalnu tehnologiju koja omogućava print na zahtjev zbog čega se smanjuje tekstilni otpad, za print na pamučne majice koriste ekološki prihvatljivu inkjet tehnologiju s biorazgradivim bojama na bazi vode i njihovi proizvodi napravljeni su od organskih materijala te imaju oznaku GOTS (Global Organic Textile Standard) certifikata koji je poznat kao vodeći svjetski standard za organski tekstil.”

Aleksandar Selak

Objašnjava da se fokusiraju na male serije što je sjajno jer je danas teško pronaći pogon koji će vam napraviti nešto u jako limitiranom broju. “Proizvodnju imaju u Varaždinu pa sam zapravo bila uključena u cijeli proces od početka do kraja i jako sam zadovoljna kako je sve ispalo.” S obzirom na odlične reakcije, majice će kroz dva tjedna biti u prodaji u limitiranom izdanju. Za sve detalje predlažemo da ako već ne pratite, zapratite njezin blog i Instagram te uživate u njezinoj pustolovini.

Mi joj skidamo kapu što je preživjela ova izazovna vremena, čestitamo joj rođendan i želimo mu još barem toliko godina.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube