GIRL POWER

10 potresnih, ali inspirativnih životnih priča hrabrih žena koje smo vam donijeli ove godine

U godini koja će uskoro biti iza nas imali smo priliku upoznati mnoge snažne žene koje su s nama podijelile svoje priče

Na Super1 vam redovito donosimo ispovijesti, potresne životne priče koje mijenjaju ljude, a vezane su uz bolesti ili razna druga stanja. Ove smo vam godine donijele niz priča koje govore o borbi s endometriozom, ortoreksijom, karcinomom dojke te prihvaćanjem sebe na bilo koji način. Sve su to priče koje nas tjeraju da na trenutak zastanemo i pogledamo svijet drugačijim očima i malo usporimo. U nastavku izdvajamo priče hrabrih žena koje i dalje pratimo.

Kao maloj su joj rekli da neće moći hodati, a danas ruši svjetske rekorde u ronjenju na dah. Ovo je njena priča

Zagrepčanka Mirela Kardašević (33) za Super1 ispričala je svoju inspirativnu životnu priču; od djevojčice s dijagnozom bolesti Legg-Calvé-Perthes koja može dovesti do nemogućnosti hodanja, stigla je do brojnih europskih i svjetskih odličja u ronjenju na dah, a može se pohvaliti i činjenicom da je čak četiri puta rušila svjetske rekorde. Uz sve to, ona je i samohrana majka koja se vodi onom da odustajanje nikad nije opcija.

Kako sam, nakon suludih radnih sati, doživjela burnout, dala otkaz i krenula živjeti drugačije

Katarina Šarić je 30-godišnja Šibenčanka sa zagrebačkom adresom, koja je nakon završenog Pravnog fakulteta krenula raditi kao odvjetnička vježbenica. Poput brojnih je svojih kolega iskusila što znači raditi (gotovo) bez prestanka, ali i kolika može biti potencijalna cijena ignoriranja znakova tijela koje poručuje da mu je dosta.

Endometrioza ili moja priča o životu s konstantnom boli i kako sam je pobijedila


Jasmina Brković, 35-godišnja Puljanka sa zagrebačkom adresom za Super1 je ispričala svoju priču o borbi s bolesti koja pogađa čak 10-20 posto žena, a o kojoj se još uvijek zna vrlo malo. Od prihvaćanja boli kao normalne, do neadekvatne terapije, ovako je izgledao njezin put do zdravijeg i kvalitetnijeg života.

Mjesecima sam opsesivno vježbala pa se kompulzivno prejedala. Ovo je moja priča o borbi s ortoreksijom

32-godišnja Zagrepčanka Mateja Klemenčić, koja stoji iza bloga Fitness i napolitanke, za Super1 je ispričala kako iz prve ruke izgleda ortoreksija, poremećaj prehrane koji obuhvaća nezdravu opsesiju tzv. zdravom i pravilnom prehranom, ali i kako je izgledao njezin put do prihvaćanja vlastitog tijela i mentalne ravnoteže.

Moždani udari, fibromialgija i karcinom nisu zaustavili život Marine Zubak. Ovo je njezina priča

Marina Zubak je 47-godišnja Zagrepčanka koja je u svoju borbu s bolestima krenula još 2009. godine. Danas, 12 godina kasnije, i dalje živi u limbu karcinoma dojke te se upravo ovih dana sprema na još jednu operaciju. Za Super1 pokušala je sažeti godine provedene s učestalim moždanim udarima, autonomnom bolesti koja stalno tinja i posljedicama terapije za karcinom dojke koji joj je otkriven prije tri godine.

Cijeli sam se život borila s viškom kilograma, a onda sam rekla dosta. Ovo je moja priča o prihvaćanju sebe

40-godišnja Kninjanka Maja Banović cijelog je života nailazila na osudu javnosti zbog svojih kilograma. Nerazumijevanje okoline, pa čak i onih koji rade u zdravstvenom sustavu na kraju su je učinili osobom koja je danas – snažnom, svjesnom sebe i osobom koja svojim primjerom potiče na dijalog i drugačije promišljanje ustaljenih obrazaca. Putem bloga Crnoružica i istoimenog Instagram profila bilježi svoja razmišljanja o društvu i životu, a za Super1 je ispričala kako je izgledao njezin put do prihvaćanja sebe.

Ni kemoterapije mi nisu tako teško pale kao gubitak dojke. Zato sam pokrenula poseban brend za žene

Simona Augustić iz Zagreba je 35-godišnja Zagrepčanka, vlasnica i osnivačica brenda Arya Intimates – donjeg rublja, pidžama i kupaćih kostima za žene koje su prošle mastektomiju i karcinom dojke. I sama se borila sa zloćudnim tumorom koji joj je otkriven pri kraju trudnoće. Za Super1 je ispričala kako ju je bolest nagnala da okrene novu stranicu u životu.

Mojem su se izgledu tijekom odrastanja rugali. Danas svoj primjer koristim u borbi protiv cyberbullyinga

31-godišnja Zagrepčanka Mia Kuleš instruktorica je plesa na šipci i povremeni model. Svoje je lice i tijelo kroz godine ukrasila brojnim tetovažama i pirsinzima, i kao takva privlačila pažnju te često nailazila na osudu okoline, pogotovo u srednjoj školi. Kao jedno od lica kampanje We don’t take bullying hrvatskog brenda Noelle, ispričala nam je svoju priču.

Lejlu, Antoniju i Aleksandru često zamijene za dečke. Prepričale su svoja iskustva

“Cijeli život nosim hlače i kratku kosu. Cijeli život se borim sa znatiželjnim pogledima, pretpostavkom da sam muškarac ili pitanjem: jesi ti muško ili žensko?”, riječi su kojima Martina započinje priču o projektu “Ej, dečko”. Martinu znamo već od ranije kada nam je i predstavila projekt na kojem radi, a na njega ju je nagnalo niz životnih situacija u kojima se znala naći. Znatiželjni pogledi, uvrede, dovikivanje, izbacivanje iz ženskih toaleta, samo su neke od njih, a Martina je vrlo brzo shvatila da u svemu tome nije sama.

Putovanje kroz postpartum ili o tome zašto ne bismo trebale bježati natrag u žrvanj prebrzo nakon poroda

Splićanka Edita Šimić (36), poznatija i kao autorica uspješnog gastro bloga Kuživancija te kuharice Jutra uz Kuživanciju nedavno je na svom Instagram profilu pokrenula raspravu na temu važnosti postpartuma. Ova odnedavno majka s višegodišnjom adresom u Berlinu za Super1 ispričala je svoje iskustvo vezano uz porod, tzv. proces babinja, ali i kako se nosi s novom ulogom majke za koju se, govori, dugo pripremala. Ono na što je željela skrenuti pažnju jest to da, dok se majka brine za dijete, jednako bitno da se netko brine i za majku kojoj je tada potrebna velika pomoć te podrška, posebice 40 dana nakon poroda. Ovo je Editina priča s naglaskom na ‘zaboravljeni’ postpartum i važnost brige o samoj sebi.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube