VELIKI USPJEH

Zvjezdarnica Višnjan druga je najuspješnija u razotkrivanju asteroida. Sjajno

Zvjezdarnica Višnjan, druga je najuspješnija u razotkrivanju asteroida koji bi mogli predstavljati prijetnju za Zemlju

Nedavno objavljena statistika Centra za mala tijela Međunarodne astronomske unije pokazala je da je zvjezdarnica u Višnjanu ili točnije Tičanu, druga po redu najuspješnija u razotkrivanju asteroida koji bi mogli predstavljati prijetnju Zemlji. Prva je naravno NASA. Odmah iza NASA-e, a ispred američke vojske i ESA-e Hrvatski je tim od početka 2019. odradio čak 54,5% posla u praćenju tijela koja prolaze blizu Zemlje i predstavljaju moguću prijetnju za nju čime se smjestio odmah iza NASA-e prema navodima portala Index.hr.

Korado Korlević legenda hrvatske astronomije, jedan od najplodnijih lovaca na asteroide koji kaže da ih astronomi u svijetu ponekad u šali nazivaju Wallmartom svjetske astronomije, u smislu da imaju najbolji omjer cijena u odnosu na proizvod kako prenosi Croatia Week. Primjerice, Europska svemirska agencija u tom poslu ima dvije zvjezdarnice koj su tome zajedno šest puta lošije od nas, objasnio je Korlović.

U posljednjih trideset godina u svijetu se razvija mreža zvjezdarnica i odgajaju se generacije stručnjaka koji bi trebali otkrivati i pratiti tijela opasna za Zemlju, te predviđati ponavljanje katastrofa poput recentne u Čeljabinsku ili one u Tunguskoj 1908. Do sada je poznato više od devetnaest tisuća tijela koja se vode kao NEO, a taj se broj svakog mjeseca povećava za još dvjestotinjak novootkrivenih.

View this post on Instagram

Najlepsi prikaz ovog bajkovitog mesta uz cari krvavog meseca??? Foreground 70mm, background 400mm Photocredit? @patrikislivin #visnjanobservatory #bloodmoon #eclipse

A post shared by Јелена Минић?? (@little_wolf_) on

Ipak, ovaj posao još uvijek nije ni blizu kraja, Američke zvjezdarnice s Havaja, iz Arizone, Kalifornije i Južne Amerike čine okosnicu mreže za otkrivanje i praćenje, a višnjanska se sve više profilira kao njihova važna saveznica u Europi. Amerikanci se ne čude našem uspjehu jer u njihovim redovima ima dosta znanstvenika koji su dio svog djetinjstva proveli u Višnjanu.

KOJA JE TAJNA USPJEHA ZVJEZDARNICE VIŠNJAN

Tajna uspjeha Višnjana Tajna hrvatskog uspjeha je u dva čimbenika. Da bi se razumio prvi, treba imati na umu da je ovdje riječ o projektu u kojem zajednički sudjeluje velik broj zvjezdarnica širom svijeta. Naime, nakon što zvjezdarnica na Havajima otkrije neki NEO, druge zvjezdarnice trebaju preuzeti njegovo praćenje. U protivnom se tijelo gubi.

Mi smo oko 12 sati od Havaja i stoga smo gotovo na idealnom položaju da preuzmemo praćenje objekata koje oni otkriju. Na kraju Međunarodna astronomska unija objavljuje da je združenim radom otkriveno tijelo, tumači Korlević. Drugi, važniji dio tajne uspjeha Višnjana je u razvoju novih metoda koje su timu omogućile da i s malo sredstava bude vrhunski. Korlević dodaje da uobičajeni savjet kako treba slijediti tzv. najbolju praksu drugih nije uvijek najpametnija. “Treba stvarati najbolju praksu. Mi smo krenuli raditi onako kako to drugi ne rade” zaključio je Korlević.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba