PUTOVANJA

Znate li uopće kakve znamenitosti kriju popularne destinacije na našoj obali? Sastavili smo skroman popis

U ove gradove ne idemo samo zbog plaža nego i zbog divnih povijesnih dragulja koje kriju

Ljetovanja nam se obično vrte oko odlazaka na plažu i mnogi među nama svake godine idu na isto mjesto jer imaju vikendicu ili jednostavno znaju gdje su najboje plaže. No, puno je gradova na našoj obali koji kriju divne znamenitosti nastale u raznim periodima kroz našu povijest. Izdvojile smo neke od njih.

Rovinj

Rovinj je jednako privlačan u svako doba godine jer se stvarno puno toga može vidjeti i doživjeti. Osim lijepo uređenih plaža s raznovrsnom ponudom, mjesto koje nikako ne biste smjeli propustiti je crkva sv. Eufemije sa zvonikom na vrh kojeg se možete popesti strmim stepenicama. Za nagradu vas čeka prekrasan pogled na cijeli Rovinj. Od ostalih mjesta tu je još i Gradska palača, poznata i kao Gradska vijećnica, Balbijev luk tj. glavni ulaz u Stari grad, Grisia, ulica u povijesnoj jezgri u kojoj se od 1967. održava istoimena umjetnička izložba te gradski trg s Gradskom urom, baroknom palačom Califfi i Zavičajnim muzejem.

Split

Što vam prvo padne na pamet kad vam netko spomene Split? I koje ste od mjesta po kojima je taj grad u svijetu prepoznat ikad obišli? Na popisu vam se svakako treba naći Dioklecijanova palača, a onda i Dioklecijanovi podrumi u kojima se često održavaju izložbe i koncerti, katedrala sv. Duje koja se nalazi u samom središtu palače, Peristil kao srce Splita te zelena oaza Marjan, omiljeno splitsko šetalište.

Zadar

Donatov grad nudi vam priliku da prošećete uskim ulicama, obiđete rimski forum na kojem se osim crkve svetog Donata nalazi i zvonik svete Stošije. Ne propustite razgledati ni Staru luku Foša koja je brojnim slikarima poslužila kao inspiracija i Trg pet bunara pored kojeg se nalazi i Perivoj kraljice Jelene gdje ćete za vrijeme ljetnih vrućina moći odmoriti i predahnuti. Samo 30-ak kilometara od Zadra nalaze se dva Nacionalna parka, Paklenica i Sjeverni Velebit koji su idealni za jednodnevni izlet.

Šibenik

Šibenska katedrala sv. Jakova smatra se jednim od najljepših arhitektonskih objekata u Hrvatskoj i nezaobilazna je stanica ako se nađete u Šibeniku. Pored nje tu su još i novouređena šetnica kroz kanal sv. Ante duga četiri i pol kilometra s glavnim vidikovcem, šibenski akvarij u samom središtu grada koji obuhvaća 20 manjih akvarija s ribama i biljkama iz Jadrana, ali i svjetskih mora te tvrđava svetog Mihovila kao i novootvorena tvrđava sv. Nikole.

Dubrovnik

Crkva zaštitnika grada sv. Vlaha iz 18. stoljeća je mjesto koje se ne zaobilazi posebice jer je smještena u srcu Straduna kao i katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije iz 18. stoljeća koja se nalazi u neposrednoj blizini. Mjesto gdje se stvara najveća gužva i koje većina obiđe su Dubrovačke gradske zidine koje okružuju cijeli stari grad pružajući tijekom obilaska veličanstveni pogled između ostalog i na gradsku luku. U staroj gradskoj jezgri vrijedi još obići i Knežev dvor, nekoć glavno upravno sjedište Dubrovačke Republike, Orlandov stup, Malu Onofrijevu česmu kao spomen na otvorenje dubrovačkog vodovoda u 15. stoljeću. Samo deset minuta vožnje brodom dolazite na otok Lokrum, posebni rezervat šumske vegetacije koji će vas zasigurno oduševiti kao i samostan koji se ondje nalazi.

Otok Cres

Po čitavom se otoku koji je bio nastanjen već u mlađe kameno doba mogu vidjeti ostaci antičkih gradova i ranokatoličkih crkvi. U samom gradu Cresu nalazi se Creski muzej koji je smješten u gotičko-renesansnoj palači Arsan. Na sjevernom dijelu otoka nalazi se mjesto Beli koji je ime dobio po hrvatsko-ugarskom kralju Beli IV, a u kojem djeluje centar za zaštitu prirode Caput Insulae koji se brine bjeloglave supove.

Otok Lošinj

Otoci Cres i Lošinj povezani su pokretnim mostom tako da možete obići i jedan i drugi. Osim u mirisu mora tijekom boravka očarat će vas miomirisni otočki vrtovi pa krenite u razgledavanje kakvog sve to bilja ima na otoku i upoznajte se s njihovim vrstama. Kada prekrasnom šetnicom dođete do Velog Lošinja očarat će vas živopisne fasade. Uz to se na Velom Lošinju nalazi i edukacijski centar o moru, Plavi svijet u kojem možete razgledati izložbe i multimedijske prezentacije o životu u moru. Na otoku je još jedna atrakcija – Apoksiomen, antički brončani kip atlete, visok 192 centimetara koji je 1999. godine izvađen iz mora pokraj otoka Lošinja i kojeg obavezno morate vidjeti jer mu je posvećen cijeli genijalan muzej.

Otok Krk

Facebook

Kad dođete na otok Krk nemojte ostati na jednom mjestu nego krenite u razgledavanje diljem otoka. Već u samom gradu Krku možete razgledati katedralu koja je zajedno s Frankopanskim kaštelom znamenitost koju vrijedi vidjeti. Od kulturno-povijesnih znamenitosti tu je još i Bašćanska ploča u Jurandvoru iz 1100. godine. Ako se odlučite brodićem možete otići do franjevačkog samostana na otočiću Košljunu.

Otok Hvar

Hvar vrlo često nazivaju otokom UNESCO-a možda baš zbog brojnih zaštićenih znamenitosti koje tamo možete razgledati. Prva od njih je Tvrdalj Petra Hektorovića, dvorac renesansnog pjesnika koji se smatra nekom vrstom kamene knjige jer je u njega ugradio više od dvadeset kamenih natpisa. Tu je još tvrđava Fortica iz 16. stoljeća u kojoj se čuvaju izlošci iz razdoblja antike i srednjeg vijeka. Vrijedi pogledati još i crkvu tvrđave sv. Marije od Milosrđa, Starogradsko polje i najbolje sačuvani antički krajolik na Sredozemlju.

Otok Rab

Tijekom ljeta se na Rabu u mnogobrojnim ateljeima održavaju izložbe koje možete razgledati. Ako se želite upoznati sa sakralnom umjetnošću to možete odlaskom u franjevački samostan sv. Bernardina gdje se nalaze stare slike i brojna djela crkvene umjetnosti. Uz to se tijekom šetnje po kamenim uličicama možete upoznati s nekim tradicijskim obrtima te si kupiti autohtoni suvenir kao uspomenu na to ljetovanje. Ili razgledati jedan od četiri poznatih zvonika.

Trogir

Mali dalmatinski grad iznenadit će vas bogatom poviješću, tako da vam se čini kao da na svakom koraku imate što za vidjeti. Prvo mjesto je Kula Kamerlengo iz 15. stoljeća koja je služila za smještaj mletačke vojne posade, druga je palača trogirske obitelji Ćipiko iz 13. stoljeća, a zatim slijede Knežev dvor kao i katedrala sv. Lovre, jedna od najljepših u Hrvatskoj. Preporučamo i Gradski muzej koji je smješten u palači Garagnin-Fonfogna iz 18. stoljeća.

Pula

Osim Arene u Puli vas čekaju i druga mjesta koja vrijedi posjetiti. Tako se u središtu grada nalaze dvojna vrata, a nakon toga i središnji pulski trg Forum. Usred povijesne jezgre omeđene gradskim zidinama nalazi se Pulski kaštel, poznat kao Mletačka utvrda. Obići možete i Malo rimsko kazalište, ostatke starog rimskog kazališta te crkvu sv. Franje smještenu na padinama brežuljka između Foruma i Kaštela.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba