Briga o intimnom zdravlju

Sadržaj omogućava P&G

Znamo o čemu ne pričate često. Porazgovarale smo s ginekologinjom i saznale sve vezano za intimno zdravlje žena

Koliko često razgovarate o njezi intimnog dijela tijela? Jeste li se nekada iznenadili kada neka od vaših prijateljica pokrene tu temu? Je li osjećaj bio čudan i nelagodan ili ste potpuno otvoreno razgovarali o tome? Zanimljivo je kako se o higijeni intimnih dijelova ne govori otvoreno i u ginekološkoj ordinaciji gdje bismo kao žene mogle “oči u oči” sa stručnjakom porazgovarati o ovom bitnom pitanju koje se tiče našeg zdravlja.

Higijena tijela pa tako i intimnih dijelova, svojevrsna je podrška organizmu u samoobrani od raznih bolesti. Zbog ove malo škakljive, ali bitne teme, odlučile smo popričati s poznatom ginekologicom, Sanjom Boras koja ima par dobrih savjeta za svaku od nas.

Intima je tvoja stvar, ali i stvar zdravlja

Često bez ikakve zadrške razgovaramo o bolnim menstruacijama i rado dijelimo iskustvo s prijateljicama na tu temu, ali preskočimo jednu bitnu stavku, a to je i njega našeg intimnog područja. Istina je da je intima stvar pojedinca, ali je i stvar zdravlja. Bitno je osluškivati svoje tijelo i informirati se o preparatima koje koristimo za njegu tog dijela tijela.

Za vrijeme ciklusa neophodno je održavati i higijenu intimnog područja. Još uvijek su aktualni mitovi kako se za vrijeme ciklusa ne trebamo često tuširati, što naravno nije točno te može ugroziti zdravlje tog područja. “Intimna higijena je iznimno bitna, svi volimo pričati o njezi tijela, a nekako o higijeni intimnog područja ne pričamo previše. Ali ona je izrazito važna za očuvanje našeg intimnog zdravlja.”, kaže nam dr.med. Sanja Boras, spec. ginekologije i opstetricije.

“Potrebno je koristiti odgovarajuće sapune za intimnu njegu, ne možemo se prati sapunima za cijelo tijelo jer su oni drugačijeg pH sastava. Naša rodnica ima kiseli pH, taj pH iznosi između 3,8 i 4,5 te zbog svog kiselog medija vrši preventivnu funkciju uništavanja bakterija, gljivica i virusa te na taj način čuva naše intimno zdravlje.”

Getty Images

Intimna njega je drugačija za pojedinu fazu života

Svaka žena treba intimnu higijenu vršiti dva puta dnevno, mada postoji određena dob kada je intimno područje dodatno osjetljivo. To primjećujemo za vrijeme trudnoće, za vrijeme nekih hormonskih stanja odnosno primjene kontraceptiva – zapravo ta stanja mijenjaju našu hormonsku sliku i tada je naša rodnica osjetljivija.

Posebnu pažnju treba posvetiti ženama u menopauzi jer tada zbog nedostatka hormona koža i sluznice postaju suhe te postaju pogodnije za određene infekcije. Tada ginekolog propisuje posebnu njegu i preparate za održavanje zdravlja intimnog dijela tijela.

“Potrebno je redovito mijenjati uloške, čak svaka 2-3 sata te prati intimno područje barem dva puta dnevno.” , savjetuje ginekologinja te navodi kako je bitno koristiti više vrsta uložaka, odnosno onaj za dan i noć kako bismo se osjećale sigurnije u svojoj koži. Ono što je bitno je pronaći dobar uložak za svoj stil života, ali i onaj koji će pružiti sigurnost i ugodu. “Jako je bitno da su meki, nježni i ugodni, da su odobreni od strane dermatološke struke kao što je Always Sensitive.“, kazala je ginekologinja.

Kao vodeći proizvođač higijenskih uložaka, Always prepoznaje potrebe te potiče samopouzdanje žena. Zato je kreirao Always Sensitive higijenske uloške, zaštitu na koju se možete u potpunosti osloniti. Mekoća, udobnost, površina meka poput pamuka, mekana i fleksibilna krilca za udobnost i kada ste u pokretu samo su dio onoga što pruža Always Sensitive.

Još smo puno toga saznali u razgovoru s ginekologinjom, a sve možeš saznati u videu u nastavku.

Izazivamo vas da osjetite mekoću.

Kako sudjelovati u kreativnom natječaju Izazivamo vas da osjetite mekoću Always Sensitivea?
Sve što trebate napraviti je ispuniti prijavu za testiranje kako bi na vašu adresu stigao Always Sensitive paket uložaka na testiranje, prvih 50 prijavljenih dobit će Always Sensitive uložak na testiranje. Potom nam nakon testiranja napišite svoje mišljenje, a svaki tjedan do 30. studenog jednu čitateljicu s najkreativnijim odgovorima po izboru žirija – redakcije Super1 – nagrađujemo Always Sensitive softbox s mnogo super stvari koje će život učiniti ljepšim jer znamo što je bitno kad imaš mjesečnicu.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube