RECEPT

Znamo kako napraviti domaće čokoladice s čipsom od voća. Helena s bloga Zdravo i slasno dala nam je recept

Da, znamo, lakše je čokoladu kupiti u trgovini, ali realno, možete je napraviti i sami. Helena nam je otkrila i kako

“Ako ste i vi jedni od onih koji žele uživati u zdravoj, zabavnoj, hranjivoj i kvalitetnoj čokoladi bez sumnjivih sastojaka, ovaj recept je pravo rješenje za vas. Nevjerojatno prekrasnog izgleda, kremaste i bogate teksture, s prirodnim zaslađivačima i obiljem nutrijenata i to zahvaljujući kombinaciji super hrane, orašastih plodova i hrskavog čipsa od vašeg omiljenog voća. Možete li zamisliti onaj trenutak kad zagrizete kocku baršunaste čokolade, a u vašim nepcima se isprepliću različiti okusi? Najbolji dio ovog recepta je što nema pravila niti pogrešaka. Volite li neki orašasti plod? Slobodno ga dodajte. Imate li svoje omiljeno suho voće? Dodajte i to. Obožavate jestiva eterična ulja? Dodajte i njih. Samo se poigrajte sa svojom maštom i rezultat je zajamčen. Pritom imajte na umu da sušeni preljevi djeluju puno bolje nego svježi jer ne dolazi do miješanja čokolade i vlage” poručuje autorica gastro bloga Zdravo i slasno, Helena Jakoliš, koja je s nama podijelila recept za ove ukusne domaće čokalade s hrskavim čipsom od voća.

Što trebamo:

Sastojci za bijelu čokoladu:

80 g sirovog kakao maslaca

40 g kokosovog maslaca

3 žlice mljevenog eritrola ili ksilitola

po želji vanilija

dehidrirano i hrskavo voće: limun, naranča, kivi, maline, banane, kokos

Priprema:

Na vodenoj kupelji lagano rastopite kakao maslac i kokosov maslac. Nakon što su se svi sastojci rastopili maknite s vodene kupelje, dodajte mljeveni eritrol ili ksilitol te dobro pomiješajte. Uzmite pravokutni kalup, izlijte smjesu i gore po vrhu posipajte sušenim i hrskavim čipsom od vašeg omiljenog voća. Stavite u zamrzivač da se čokolada stisne.

Što trebamo?

Sastojci za tamnu čokoladu:

80 g sirovog kakao maslaca

40 g ekstra djevičanskog kokosovog ulja

4 i pol velike žlice sirovog kakao praha

zaslađivač po želji: mljeveni kokosov šećer, eritrol, ksilitol, javorov sirup, med…

Priprema

Na vodenoj kupelji rastopite maslac i ulje te sve dobro pomiješajte. Dodajte kakao prah i zaslađivač te nastavite miješati do fine smjese. Maknite s kupelji. Uzmite kalup i u njega ravnomjerno nanesite smjesu te pospite omiljenim sušenim voćem.

Ako se hranite na sirovoj hrani i želite zadržati nutrijente Helena predlaže sušenje voća u dehidratoru na temp od 40 C. Narežite svoje omiljeno voće, stavite na list dehidratora i sušite nekoliko sati. Druga verzija je sušenje voća u pećnici. Narežite voće i posložite na papir za pečenje. Zagrijte pećnicu na 90 stupnjeva i sušite oko sat do sat i pol vremena.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba