GASTRO

Znamo gdje probati, ali i kako samostalno napraviti slavnu affogato ledenu kavu

Kava i desert u istoj šalici? Može, uvijek!

U ljetnim se mjesecima nekako prirodno prebacujemo na hladne, pa i ledene, napitke, uključujući i one s kofeinom. Ledenu smo kavu probale u svim mogućim varijantama, a najdraža bi nam sasvim lako mogla biti ona koja se krije pod nazivom affogato. Riječ je o malo espressa u koji je uronjena kuglica sladoleda (najčešće od vanilije), a koje se ponekad upotpunjuje i s kakvim likerom.

Jedni affogato nazivaju desertom, drugi pićem, ali nas ta rasprava ne zamara previše. Bitno je samo da u affogatu baš svaki put jednako uživamo, zbog čega vam u nastavku donosimo nekoliko mjesta u Zagrebu na kojima ga možete probati, ali i par video s jednostavnim receptom koji možete sami testirati.

Gdje probati affogato u Zagrebu?

View this post on Instagram

Enjoy the hot afternoon with Turkish Affogato!

A post shared by كنافة كوفي ® | ® Konafa Coffee (@konafa_coffee) on

Foodness, Ul. Tome i Petra Erdödyja 6

U sklopu nove ponude Foodnessa, o kojoj smo nedavno detaljno pisale, možete probati i affogato, koji u njihovoj verziji dolazi s espressom, soft serve sladoledom i demerara šećerom, po cijeni od 16 kuna.

Sandro Lendler

Takenoko Bar, Trg Petra Preradovića 6

Ovdje se nude dva klasična affogata, s i bez alkohola. Bez alkohola dolazi s kuglicom vanilije i espressom (25 kuna), a s alkoholom ima i dodatak disaronnoa (37 kuna). Uz to, nude i jednu posebnu verziju affogata koja se zova Americano Raspberry Affogato, po cijeni od 58 kuna. Riječ je o tzv. americano koktelu (campari, cocchi di torino vermouth) i kuglici sladoleda od maline (sorbet stil sladoleda koji daje ljetnu osvježavajuću voćnu notu ovom gorko-slatkom koktelu).

Takenoko Bar

Cogito Coffe, razne lokacije

U Cogitu koji je i inače poznat po sjajnoj kavi, možete pronaći i affogato koji se radi s domaćim sladoledom Medenko. Riječ je o kuglici sladoleda od vanilije prelivenoj svježe pripremljenim espressom. Cijena iznosi 21 kunu.

Cogito Coffee Shop Facebook

Činkica, Dankovečka 7

Affogato možete probati i u istočnom dijelu grada, u Činkici, gdje se služi u dvije verzije. Obični Affogato radi se s espressom, sladoledom od vanilije, mljevenim orahom, preljevom od šumskog voća te čokoladnim mrvicama, dok Amareno Affogato sadrži amarena sirup, amarenu, espresso, sladoled od vanilije i lješnjake. Oba koštaju 16 kuna.

Kako pripremiti Affogato kod kuće?

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba