VIKEND RECEPTI

Znamo da vam treba osvježenje. Zato Mile Butorac ima odličan recept za domaći sladoled

FOTO: Marija Laća

Hungry Mile opet oduševljava u kuhinji

Mile Butorac poznatiji kao Hungry Mile, podijelio je s nama odličan recept za domaći sladoled – onaj jednostavan od vanilije ili pak onaj s dodatkom šumskog voća. Otkrijte recept u nastavku.

ŠTO TREBAMO

Za bazni sladoled od vanilije

200 ml mlijeka
3 žumanjka
vanilija (najbolje sjemenke iz mahune ili dvije žličice dobrog ekstrakta ili 2 bourbon vanilin šećera)
100 g šećera
1 vrhnje za šlag (500 ml)

Za sladoled od šumskog voća

450 g smrznutog šumskog voća ili borovnice
nekoliko žlica šećera (po ukusu)
1 limun (korica i sok)
2 sjemena Tonke (ako nemate Tonku zamjena vam može biti vanilija – štapić iz kojeg se strugali sjemenke za bazni sladoled; ili cimet)

KAKO PRIPREMAMO

U lonac stavite 50 g šećera, mlijeko i vaniliju. Stavite na vatru da zavrije. U međuvremenu žumanjcima dodajte 50 g šećera i promiješajte pjenjačom. Prije nego mlijeko zakipi lončićem odvadite malo mlijeka i dodajte žumanjcima, dobro promiješajte (tako ćete temperirati žumanjke i spriječiti da se prekuhaju).

Smanjite vatru i neprestano miješajući u mlijeko usipajte žutu smjesu. Nastavite miješati sve dok smjesa ne postane gusta i puna mjehurića. Ugasite vatru i ostavite se strane da se do kraja ohladi. (Obavezno vrh kreme pokrijte s prozirnom folijom.) Kada je krema u potpunosti ohlađena, nastavite s daljnjom pripremom, u mikser ulijte vrhnje i krenite mutiti, postepeno dodajte žutu kremu i miksajte dok se ne pojave mjehurići i ne dobijete gustu svijetlo žutu kremu.

Kremu rasporedite u male kalupe (za oko 12 sladoleda) ili u jedan veliki. Stavite u zamrzivač, najbolje preko noći. Jedite ohlađeno, s preljevom od čokolade, a ako želite baznom sladoledu od vanilije dodati šumsko voće, onda prvo trebate skuhati voće.

Voće stavite u lonac, dodajte mu šećer, začin (tonka/vanilija/cimet), svježe ribanu koricu limuna, te na kraju i sok iz limuna. Stavite kuhati na laganu vatru, nakon nekoliko minuta smanjite i kuhajte još 20-tak minuta, ili dok se ne krene pekmeziti. Za vrijeme kuhanja svako toliko promiješajte. Kad se voće lijepo zapekmezilo ugasite vatru i ostavite sa strane da se ohladi. Ohlađeno ulijevajte do manje od polovice kalupa, a ostatak napunite vanilijom. Stavite na zamrzavanje.