Nekad je nužno odabrati stranu
VIKEND RECEPTI

Željni ste ručka na žlicu? Probajte ovaj fora recept za varivo s lećom, gljivama i noklicama

FOTO: Like Chocolate

Matejka Buča s nama je podijelila recept za ultimativno jesensko varivo

Blogerica Matejka Buča, čije recepte redovito pratimo na blogu Like Chocolate, ali i na njezinom Instagram profilu, priznala je kako čak i njoj ponekad nedostaje inspiracije za kuhanje svakodnevnih obroka. Ipak, kaže kako nastoji razmišljati racionalno i u takvim se trenutcima okrenuti namirnicama koje već ima u hladnjaku, kako se ništa ne bi bacilo. Iz tog je razmišljanja nastao i recept za jedno punokrvno jesensko varivo, ono s gljivama, noklicama i lećom. Recept za ovo okrepljujuće jelo možete provjeriti u nastavku.

Jesensko varivo s lećom, gljivama i noklicama

Like Chocolate

Što trebamo?

3 žlice maslinovog ulja
1 luk
2 češnja češnjaka
1 mrkva
250 g šampinjona
1 žlica koncentrata rajčice
100 ml crnog vina
400 g hokkaido ili butternut bundeve
200 g zelene leće (može i crvena, ali pogledajte napomene)
1 list lovora
1 litra vode
sol i papar
1 žličica češnjaka u prahu

Noklice

1 jaje
malo soli
2 g praška za pecivo
125 g bijelog ili pirovog brašna
voda po potrebi

Like Chocolate

Kako pripremamo?

Na zagrijanom ulju pirjajte usitnjeni luk, češnjak i mrkvu (možete sve zajedno usitniti u sjeckalici ili narezati), oko šest do sedam minuta, trebaju malo omekšati. Zatim dodajte šampinjone koje se prethodno očistili i narezali na listiće debljine oko tri milimetra. Dodajte malo soli i papra i sve zajedno pirjajte sedam do osam minuta, dok šampinjoni ne puste tekućinu i ona ne ispari.

Zatim u sredini zdjele razmaknite povrće i dodajte koncentrat rajčice, da se malo zapeče na dnu zdjele, samo minutu do dvije. Promiješajte s gljivama i podlijte vinom pa kuhajte uz krčkanje pet do šest minuta. Sada je vrijeme za dodati očišćenu i narezanu bundevu (na kockice oko 1×1 centimetar) te opranu leću, lovorov list i češnjak u prahu pa sve zaliti vodom. Kad zakuha, promiješajte, poklopite i kuhajte 25 minuta uz lagano krčkanje.

Za to vrijeme pripremite smjesu za noklice pomiješavši sve sastojke. Vode dodajte koliko je potrebno da smjesa bude gusta tako da se ne razlijeva u žlici. Količina vode ovisi o brašnu koje imate, tj. o meljavi. U varivo dodajte po pola žličice smjese, bez miješanja. Znači, pola po pola žličice stavljajte na različita mjesta u varivu i nemojte miješati dok noklice ne očvrsnu (možete nakon otprilike pet minuta). Kuhajte još dvadesetak minuta, dok noklice i leća ne budu potpuno kuhani. Dodatno začinite po potrebi i poslužite.

Napomena

Ako koristite crvenu leću, kuhajte varivo kraće – njoj treba oko 20 minuta. Znači dodajte bundevu, vodu i začine pa nakon 10 minuta ubacite leću i odmah ukuhajte i noklice. Matejka u ovom varivu preferira zelenu leću jer je malo čvršća i ne raspadne se kod kuhanja.