DOGAĐAJ

ZeGeVege festival pripremio je bogatu gastro i edukativnu ponudu. Jedva čekamo

Na 12. ZeGeVege festivalu vas čeka stotinjak izlagača, 12 restorana, radionice i predavanja

Na zagrebačkom Trgu bana Jelačića se u petak 6. rujna od 8 do 21 sat i subotu 7. rujna od 8 do 20 sati dvanaesti put zaredom održava ZeGeVege festival, najveća veganska manifestacija u ovom dijelu Europe. Uvijek prožet odličnom atmosferom i pozitivnom vibrom ovaj festival kojega organiziraju udruge Prijatelji životinja postao je dio turističke, gospodarske, gastronomske, ekološke i kulturne ponude Hrvatske.

Iz široke ponude već poznatih, ali i mnogo novih zdravih izlagača izdvojit ćemo: kozmetiku koja nije testirana na životinjama, obuću bez životinjskih sastojaka, ekološke uloške i pelene, ekološko voće i povrće, ekstradjevičanska ulja, vegansko pivo, biljna mlijeka i ledenu kavu, proizvode bez glutena, dodatke prehrani. Uz raznoliku ponudu čekaju vas i brojne degustacije i ukusna jela koja će posluživati čak dvanaest restorana među kojima su Barcode Mitra, Food Harmony, Soul Food i dr. U ponudi će biti primamljiva biljna variva, kobasice, hod-dogovi, kebabi, razni biljni namazi, kolači, sladoledi i druge delicije. ZeGeVege festival ponudit će i više vrsta veganskih burgera uključujući i sve popularniji Beyond burger koji izgledom, okusom i teksturom podsjeća na životinjsko meso.

Predavanja, radionice i dobra zabava

Posebnost ovog festivala u odnosu na ostala sajamska događanja je naglašen edukativni karakter. Program predavanja i radionica jedinstvena su prilika da posjetitelji u dva dana na jednome mjestu, svakih sat vremena odslušaju nešto novo i degustiraju vegansku hranu. Od zanimljivih predavača moći ćete više saznati o etičkim i zdravstvenim dobrobitima veganske prehrane za sve, uključujući djecu i sportaše, specifičnoj ideologiji, održivom razvoju, i što je iznimno aktualno o utjecaju i posljedicama uzgoja životinja za hranu na okoliš i planet.

Na radionicama kuhanja moći ćete naučiti kako napraviti vegansku sarmu, ćevape, zdrave slastice, tjestenine i umake, “jaja na oko2, palačinke i druga uobičajena jela. Saznat ćete i kako napraviti majonezu, biskvit ili omlet bez jaja, mlijeka i drugih životinjskih sastojaka. U svakom slučaju nećete ostati gladni.

Oba dana posjetitelje će zabavljati nastupi plesnih skupina Plesni punktovi Zagreb, Atomic dance Factory, Plesni klub Megablast, School of Street Styles, Zumba with Jelena Diklic i Las Reinas. Na performansu Kocka istine aktivisti će na prijenosnim računalima prikazivati snimke svakodnevice životinja u klaonicama, laboratorijima i drugim izrabljivačkim industrijama.

Uz poznate glumce Mariju Omaljev i Miraja Grbića podršku ZeGeVege festivalu dao je i Mate Rimac koji je izjavio: „Značajno je za Hrvatsku održavanje festivala održivog življenja i poticanje kroz njega svih nas na biljnu prehranu jer o nama ovisi opstanak na ovome planetu.”

Ovogodišnje posjetitelje festivala očekuje besplatna brošura s receptima, veganskim trendovima i mnogim korisnim informacijama i zanimljivostima. Svoj dolazak su već najavili Emil Turk iz Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba, Vlado Prskalo iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, Irena Cajner Mraović iz Gradske skupštine Grada Zagreba, Igor Kreitmeyer iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike i drugi.

Nakon završetka programa svi ste pozvani na ZeGeVege After Party u zagrebačkom klubu The Beertija koji počinje u 23 sata. Program vam je dostupan ovdje.

ZeGeVege festival održava se pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatskog sabora – Ureda predsjednika, Grada Zagreba – gradonačelnika Milana Bandića, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatske gospodarske komore – Sektora za turizam, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

 

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba