Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Super1.hr nedavno je unaprijedio svoja pravila o privatnosti i korištenju takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa.

VIKEND RECEPTI

Zdravi keksi od kokosa, gyoze od junetine i povrća i torta koja se ne peče. Evo što jesti za vikend

Vikendom tražimo jednog chefa da s nama podijeli svoja tri super recepta. Ovaj vikend nam je svoje recepte otkrila gastro blogerica Matej Buča

Matejin blog Like Chocolate jedan je od najprepoznatljivijih na hrvatskoj sceni gastro blogova. Pored svog redovnog posla jako voli kuhati jer ju kuhanje opušta i djeluje kao anti-stres terapija i najdraži hobi. Kroz bloganje je zavoljela i fotografiju pa se trudi svoje recepte prikazati u najboljem svjetlu. A osim toga ima i svoj YouTube kanal na kojem možete pratiti recepte.

S nama je ovaj put podijelila tri odlična recepta za zdrave grickalice, lagani ručak ili desert kojem je baš teško odoljeti. Vikend je idealno vrijeme za kuhanje.

Savršeno fini i zdravi keksići od kokosa i badema

SASTOJCI 

  • 80 g mljevenih badema
  • 80 g mljevenog kokosa
  • 60 g kokos ili muscovado šećera
  • 60 g integralnog pšeničnog brašna
  • 60 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 1 jaje

POSTUPAK

Pećnicu zagrijte na 200°C, a protvan obložite papirom za pečenje. Sve sastojke stavite u zdjelu i mijesite prstima dok ne dobijete jednoličnu, čvrstu smjesu. Radite kuglice veličine oraha, te ih oblikujte po želji (malo će narasti u pećnici). Na kraju ih možete utisnuti vilicom tako da dobiju reljefni uzorak na gornjoj površini. Pecite 10-12 minuta. Ohladite i držite u limenoj kutiji. Uživajte bez grižnje savjesti u ovim prefinim keksima.

Gyoza s junetinom i povrćem

SASTOJCI (Za 45 gyoza)

Tijesto
  • 350 g glatkog brašna
  • 1/2 žličice soli
  • 180 ml vruće vode
  • škrobno brašno za posipanje
Nadjev
  • 250 g mljevene junetine
  • 1 poriluk
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 srednje velika mrkva
  • 120-150 g ljubičastog kupusa
  • 1/2-1 žličica đumbira u prahu ili komadić svježeg ribanog
  • 1/2-1 žličica soli
  • 2 žlice soja sosa
Umak
  • 50 ml soja sosa
  • 15 ml rižinog octa (ili jabučnog)
  • 20 g meda ili rižinog slada
Za kuhanje
  • 2 žlice ulja (sezamovog ili suncokretovog)
  • 100 ml vode
Tijesto
  1. Tijesto je najlakše izraditi u samostojećem mikseru pomoću kuke za tijesto, no možete naravno i rukama – pazite da se ne opečete pa prvo koristite drvenu kuhaču. Bitno je tijesto jako dobro umijesiti kako bi postalo što elastičnije i glatko. Podijelite ga u tri dijela i svaki zamotajte u prozirnu foliju pa pustite da odstoji 30 min.

Za to vrijeme pripremite nadjev
  1. Poriluk očistite od vanjskog sloja, prepolovite uzdužno, operite i narežite na tanke trakice. Mrkvu naribajte. Češnjak sitno nasjeckajte, a kupus narežite na tanke trakice.

  2. Sve sastojke za nadjev pomiješajte i dobro umijesite rukama.

Sada slijedi motanje
  1. Prvi dio tijesta izvadite iz folije i oblikujte u valjak. Valjak podijelite na komadiće širine 8-10 mm i prekrijte krpom.

  2. Jedan po jedan komadić razvaljajte tanko, na debljinu ispod 1 mm, u oblik kruga. Pospite površinu tijesta i radnu plohu s malo škrobnog brašna da izbjegnete ljepljenje. Uzmite neki izrezivač promjera 8-10 cm (npr. veliku čašu) i izrežite pravilni krug. Po potrebi pospite s još malo škrobnog brašna i stavite pod krpu. Svaki idući krug stavljajte na njega, škrobno brašno će spriječiti ljepljenje, a krpa isušivanje. Ponovite postupak sa sva tri komada tijesta, dok sve ne potrošite. Ostatke tijesta od izrezivanaj nemojte pokušavati premijesiti, neće biti dobro.

  3. U sredinu tijesta stavite komadić nadjeva veličine čajne žličice. Primite tijesto s nadjevom u dlan, premažite gornji rub s malo vode pa preklopite donju polovicu tijesta preko gornje. Stisnite lagano na lijevom uglu, a onda gornje tijesto nabirite sve dok ne dođete do desnog ruba. Rubove dobro stisnite da se zatvore.

  4. Gotove gyoze stavite na tacnu koju ste posipali s malo škroba i prekrijte krpom ili folijom do korištenja. U ovoj fazi ih možete i zamrznuti.

Kuhanje
  1. Na tavi s neprijanjajućim dnom zagrijte malo ulja pa složite gyoze tako da nabrani dio gleda prema gore. Zapecite ih na jakoj vatri dok ne dobiju smećkastu boju, zatim ulijte vodu i brzo poklopite tavu. Smanjite vatru na srednju jačinu i kuhajte dok sva voda ne ispari – oko 10 do 12 minuta.

  2. Poslužite gyoze vruće s umakom od soja sosa, octa i slada (sastojci se samo pomiješaju)

Cheesecake s bijelom čokoladom i lješnjacima koji se ne peče

SASTOJCI 

Kora
  1. 70 g keksa, npr. Plazma, digestive…
  2. 50 g pečenih lješnjaka
  3. 50 g otopljenog maslaca
Krema 1
  1. 400 g krem sira
  2. 1 žlica limunovog soka
  3. korica jednog limuna
  4. 1 bourbon vanili šećer
  5. 2-3 žlice šećera u prahu
  6. 250 g bijele čokolade
  7. 200 ml vrhnja za šlag
Krema 2
  1. 150 g milerama
  2. 1 bourbon vanili šećer
  3. 2 žlice šećera u prahu
Dekoracija
  1. 100 g bijele čokolade
  2. 75 ml vrhnja za šlag

POSTUPAK

Ako nemate pečene lješnjake, prvo ih prepecite pa rminuta na suhoj tavi, dok malo ne dobiju boju. Zatim ih istrljajte suhom krpom da skinete kožice. Lješnjake usitnite zajedno s keksima, zatim pomiješajte s otopljenim maslacem. Kalup za tortu pripremite: Na dno stavite neki čvršći papir (ako želite tortu kasnije vaditi iz kalupa, a ako ne ne treba vam papir nego samo premažite maslacem), stranice premažite maslacem i obložite papirom za pečenje. Mješavinu za koru dobro utisnite u sno kalupa. Ohladite.

Bijelu čokoladu otopite u mikrovalnoj ili na pari pa pustite da se prohladi toliko da i dalje ostane tekuća – ali treba biti bar na sobnoj temperaturi. Krem sir, limunov sok i koricu te šećere izmiksajte mikserom. Dodajte bijelu čokoladu pa još malo izmiksajte. Vrhnje za šlag posebno izmiksajte dok ne dobijete šlag, zatim ga dodajte u osnovnu kremu i još malo lagano izmiksajte. Ako se bojite da ne premiksate, to možete pomiješati i špatulom. Prelijte smjesu na kekse i poravnajte. Stavite u hladnjak dok ne pripremite mileram. Mileram samo pomiješajte sa šećerima i prelijte preko torte. Sada cijelu tortu dobro ohladite, najmanje 6 sati.

Dok se torta hladi, pripremite ganache za dekoraciju: Vrhnje za šlag zagrijte gotovo do vrenja pa prelijte preko nasjeckane čokolade. Miješajte dok se sva čokolada ne otopi. Dobro ohladite pa izmiksajte miskerom dok ne dobijete gustu kremu, nalik mousseu. Tučeni ganache stavite u slastičarsku vrećicu i njime ukrasite tortu. Tortu držite u hladnjaku do posluživanja.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
učitavanje...
Više s weba