INTERIJER

Zbog ove futurističke špilje rado bismo odmah otputovali u Meksiko. Otkrijte impresivnu Casu Orgánicu

Projektirao ju je meksički arhitekt Javier Senosiain 1984. godine, a za javnost je otvorena niti dvije godine

Meksiko je u posljednje vrijeme jedna od popularnijih destinacija za putovanje ako je suditi prema feedu korisnika koje pratimo, što uopće ne čudi s obzirom na atrakcije koje ondje vrijedi posjetiti. Epski krajolik, prekrasne plaže, arhitektura drevnih civilizacija samo su neke od njih, a tu je i jedno posebno zdanje smješteno u blizinu Mexico Cityja. Izgrađeno je 1984. godine, a projektirao ga je meksički arhitekt Javier Senosiain za kojeg se zna da je jedan od prvih arhitekata koji je dizajnirao organsku arhitekturu u Meksiku.

Casa Orgánica nastala je iz ideje stvaranja prostora prilagođenog čovjeku i njegovim fizičkim i psihičkim potrebama uzimaju u obzir njegovo podrijetlo u prirodi. Svrha je bila istražiti prostore kao što su skloništa za životinje ili špilju koju je čovjek prvu usvojio ne mijenjajući njezin okoliš. Zamišljena je kao prostor za zajednički život s dnevnim boravkom, blagovaonom i kuhinjom, te spavaćom sobom, kupaonicom i garderobom. Ono što je zanimljivo je da nema niti jedan ravan zid, a pod je prekriven tepihom u boji pijeska kako bi se interijer bolje poistovjetio sa zemljom.

U samu unutrašnjost se ulazi kroz spiralni dio koji vodi do tunela i ne možemo ne primijetiti da sve skupa izgleda kao nekakva futuristička špilja. Eksterijer je prepun raskošnog cvijeća, a jedan dio kuće je u potpunosti prekriven travom. Kuća izvana ima oblik glave morskog psa koji u ovom slučaju djeluje bezopasno. Iako je kuća otvorena za javnost kasne 2020. godine, trenutačno je zatvorena zbog renovacije i trebala bi se otvoriti nekad koncem godine kako navodi vogue.com. U nastavku otkrijte kako izgleda.

View this post on Instagram

A post shared by Jaoven Ricoeur (@jaoven)

 

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube