PUTOVANJA

Završena je spektakularna nebeska šetnica, a mi smo se čule s ravnateljem Parka prirode Biokovo

Impozantna atrakcija Skywalk na Biokovu je završena i čeka svoje hrabre posjetitelje. Evo što nam je o svemu rekao ravnatelj PP Biokovo, Slavo Jakša

Na 1.228 metara visine smjestila se spektakularna nebeska šetnica Skywalk koja je upravo završena. U pitanju je jedinstvena atrakcija na Biokovu o kojoj smo već pisali i najavili je ovdje, a koja će posjetiteljima osigurati ni manje ni više nego šetnju kroz oblake, ali i pogled od kojeg zastaje dah.

Ovaj istovremeno impresivan i zastrašujuć vidikovac Ravna Vlaška, smjestio se u biti iznad ponora i to na rubu litice, a površine je 40 četvornih metara. Sve to skupa čini ga prvim takvim u Hrvatskoj, ali i jedinstvenim u Europi, a kako bismo doznale više o cijelom projektu čule smo se sa Slavom Jakšom, ravnateljem Parka prirode Biokovo.

PP Biokovo

Na moje pitanje kako je došlo uopće do ideje Skywalka, odnosno što je bio okidač za njezino stvaranja, Jakša kaže kako se prije svega željela podići atraktivnost Parka Prirode Biokovo, ali i osigurati wow efekt posjetitelja, dok je inspiracija pronađena u najpoznatijoj nebeskoj šetnici u obliku potkove u SAD-u, Grand Canyonu.

“Vidikovac Ravna Vlaška imao je veliki prirodni potencijal koji se ovim inovativnim arhitektonskim i inženjerskim rješenjem povećao zbog svoje ekstremne komponente, a time će se povećati i priljev posjetitelja što će zasigurno osigurati dodatni prihod Parku. To će pak omogućiti širenje aktivnosti zaštite prirode i bolju zaštitu područjima sa strogom zaštitom, a u isto vrijeme će biti korisno za nadogradnju turističke ponude u regiji” govori Slavo Jakša.

PP Biokovo

Što se tiče pak izvođenja ovog zbilja impresivnog projekta, iza njega stoji Tvrtka Jadranovo d.o.o. iz Zagreba koja je projektirala rekonstrukciju postojećeg vidikovca i dogradnju platforme (Skywalk) uz info centar Ravna Vlaška.

Rekonstrukcija se odnosi na uređenje i proširenje pješačkog platoa uz postojeću biokovsku cestu s geološkim stupom s info-pločama te na proširenje postojećeg platoa vidikovca. Dogradnja podrazumijeva, priča nam Jakša, izgradnju istaknute platforme u obliku potkove kružnog oblika promjera 8,5 metara koja zajedno s ravnim dijelovima strši izvan ‘krute kutije’ oko 11 metara.

Radovi su ondje trajali oko godinu dana, a pritom treba uzeti u obzir i nepovoljna geomehanička svojstva tla, blizinu rasjednih pukotina, potresnu zonu i nepovoljan utjecaj vjetra. Sve to skupa utjecalo je i na složenost izvođenja samih radova koji su sada uspješno završeni.

PP Biokovo

Skywalk se službeno otvara za posjetitelje kroz koji dan, a ja pitam Jakšu što oni sve od ovog famoznog staklenog vidikovca zapravo mogu očekivati.

“Čitava platforma prepuštena je preko ruba litice te osim što otvara pogled prema moru, omogućuje i doživljaj biokovskih stijena iz ptičje perspektive. Cilj hodanja po platformi je stvaranje jedinstvenog doživljaja planine, visine i mora, odnosno ekstremne i nezaboravne šetnje u kontroliranim uvjetima.
Doživljaj lokacije i atraktivni pogled na Makarsku rivijeru, Jadran i otoke naglašen je prilaskom samom vidikovcu koji je uzdignut u odnosu na prilaznu cestu te sadrži element iznenađenja” ističe ponosno ravnatelja PP Biokova.

PP Biokovo

Dodaje i kako je pristup platformi omogućen s pješačkog platoa pomoću dva stubišta širine po oko 2 metra. Stubišta su smještena s istočne i zapadne strane od info centra, što omogućuje efikasan kružni promet posjetitelja bez stvaranja gužve. Zapadno stubište također, ima rampu za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti dok sam vidikovac ima mogućnost primanja do 50 posjetitelja u isto vrijeme.

Za kraj, pitam ga i što s posjetiteljima koji se boje visine, a možda bi ipak željeli doživjeti Skywalk, Jakša u šali dodaje da je bolje onda da po njemu ne koračaju. Više informacija o Skywalku pratite na Facebooku.

PP Biokovo

Biokovo SKYWALK 2020.

Samo jedna riječ… only one word SKYWALK, soon opening skywalk on Biokovo 😍😍😍😍😍😍😍 #skywalk #skywalkbiokovo #biokovo #heaven #walkonthinglass #glasswalk

Posted by Cro Drone on Monday, June 22, 2020

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba