PUTOVANJA

Zašto se ovog ljeta umjesto na more ne biste zaputili u jedan od ovih europskih gradova? Imamo mali vodič

Svi su ovi gradovi relativno blizu Zagrebu i do njih se može stići automobilom

Ljeto je idealno vrijeme za posjet nekom od obližnjih europskih gradova. Tada većina domaćeg stanovništva negdje otputuje, mnogi od njih i na naše more pa je to prilika da se zamijenimo s njima te u miru i bez gužve razgledamo njihove kulturno-povijesne znamenitosti. Trudili smo se pronaći gradove koji nisu previše udaljeni. Tako je najudaljeniji Stuttgart – 779 kilometara, dok nam je najbliža Ljubljana – 116 kilometara. A ako ste odlučili prespavati, istražili smo i kakve su cijene smještaja na popularnim booking servisima.

Verona, Italija

Udaljenost od Zagreba: 485 km
Cijena noćenja: 373,00 – 1.385,00 kuna

Kad nam netko spomene grad Veronu svi zasigurno prvo pomislimo na Romea i Juliju. No, osim slavnog Julijinog balkona tu su i druge znamenitosti koje vrijedi vidjeti. Navest ćemo samo neke od njih: crkva San Zeno Maggiore iz 5. stoljeća, romaničko-gotička katedrala Duomo iz 12. stoljeća u sklopu koje se nalazi jedna od najstarijih biblioteka u Europi, upečatljiva palača Castelvecchio iz 14. stoljeća, kazalište Augusteo iz 1. stoljeća pr. Krista i dr. Pored toga dok ste u Veroni otiđite do jezera Lago di Garda koje je udaljeno svega nekoliko kilometara.

Firenca, Italija

Udaljenost od Zagreba: 622 km
Cijena noćenja: 452,00 – 1.943,00 kuna

Još jedan talijanski grad koji će vas osvojiti na prvu. Jedno od mjesta koje svakako trebate razgledati je Firentinska katedrala koja je najpoznatija po veličanstvenoj kupoli. Osim nje tu su još galerija Uffizi, jedan od najstarijih muzeja na svijetu, palazzo Pitti, renesansna palača iz 15. stoljeća, Piazza della Signorina na kojoj se nalazi nekoliko gradskih palača te Ponte Vecchio koji povezuje dvije obale rijeke Arno.

Ljubljana (Slovenija)

Udaljenost od Zagreba: 116 km
Cijena noćenja: 591,00 – 1.166,00 kuna

Nezaobilazno mjesto posjetitelja glavnog slovenskog grada je Prešernov trg na kojem se nalazi živopisna franjevačka crkva Marijina uznesenja te Prešernov spomenik. Otuda nam pogled seže do najpopularnijeg gradskog mosta, Tromostovja. Dok ste tamo obiđite i Mestni trg s Gradskom vijećnicom te Ljubljanski grad do kojeg se možete popeti uspinjačom ili pješice stepenicama koje se nalaze u blizini tržnice u centru grada.

Salzburg (Austrija)

Udaljenost od Zagreba: 425 km
Cijena noćenja: 523,00 – 1387,00 kuna

U rodnom mjestu slavnog skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta u razgledavanje krenite upravo od najpoznatije ulice u Starom gradu Getreidegasse u kojoj se nalazi njegova rodna kuća. Osim nje te brojnih galerija i knjižara tu se nalazi i Stara gradska vijećnica. Vrijedi se uputiti i prema dvorcu Mirabell iz 17. stoljeća s predivnim vrtovima i fontanama, a koji je poznat po sceni iz filma Moje pjesme, moji snovi, kao i prema jednom od najvećih srednjovjekovnih dvoraca Festung Hohensalzburg (pješice ili uspinjačom).

Linz (Austrija)

Udaljenost od Zagreba: 400 km
Cijena noćenja: 259,00 – 1.031,00 kuna

U trećem najvećem gradu Austrije ima zaista puno znamenitosti. Jedna od njih je glavni trg s upečatljivim Stubom Presvetog Trojstva. Druge su OO Kulturquartier, Kulturna četvrt gornje Austrije, Mariendom, Katedrala bezgrešnog začeća Marijina, Muzej budućnosti koji je posvećen svijetu kakav nas čeka u budućnosti, moderna zgrada Lentosa koja okružuje obalu Dunava i Mural Harbor s više od 100 grafita i murala na industrijskim građevinama.

Lindau (Njemačka)

Udaljenost od Zagreba: 730 km
Cijena noćenja: 717,00 – 1.404,00 kuna

Najveći grad na obalama jezera Constance pravo je mjesto za odmor i dušu. Jedno od mjesta na kojem ćete uživati je luka sa starim svjetionikom iz 13. stoljeća, a tu je još i šest metara visoki Bavarski lav te novi svjetionik od 33 metra. Staru gradsku jezgru s brojnim uličicama među kojima je i glavna gradska ulica Maximilianstrasse s arkadama, fontanama i kafićima obilazit ćete pješice. Osim toga tu su još i dvije kule s kojih se pruža prekrasan pogled na cijeli grad.

Stuttgart (Njemačka)

Udaljenost od Zagreba: 779 km
Cijena noćenja: 333,00 – 879,00 kuna

Grad smješten na jugu Njemačke i okružen voćnjacima i šumovitim brežuljcima nećete moći razgledati u jednom danu. Trebat će vam ih nekoliko. Posebice ako krenete od Staatsgalerie Stuttgart (Državne galerije) u kojoj se nalazi najljepša zbirka umjetnina u Njemačkoj. Ljubitelji automobila sigurno neće zaobići Muzej Porschea s više od 300 obnovljenih vozila. Druge znamenitosti su još i Schlossplatz, Kapelica grožđa na brežuljku Wurttemberg, Wilhelma zoološki botanički vrt, Solitude Palace te Schillerplatz sa spomenikom Friedrichu Schilleru.

Szeged (Mađarska)

Udaljenost od Zagreba: 509 km
Cijena noćenja: 220,00 – 755,00 kuna

Treći najveći grad Mađarske bio je naseljen još u antičko doba. Ovaj kraljevski grad posjetitelje i danas privlači zahvaljujući brojnim bulevarima i raskošnim palačama. Za turiste je vrlo zanimljiva crkva Naše mađarske gospe koja je ujedno i zavjetna crkva mađarskog naroda. Oni će osim toga poželjeti vidjeti i Vodeni toranj, Gradsku vijećnicu, Museum od Currencym Ferenc Mora te Narodno kazalište.

Česky Krumlov (Češka)

Udaljenost od Zagreba: 486 km
Cijena noćenja: 421,00 – 1.270,00 kuna

Srednjovjekovni grad koji leži na rijeci Vltavi uvršten je na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine. Jedna od glavnih zanimljivosti je dvorac Krumlov unutar kojeg se nalaze barokno kazalište i ogroman vrt u stilu rokokoa. Mjesto će vas oduševiti živopisnim kućicama i vodenicama iza kojih stoje legende. Ljubitelji umjetnosti doći će na svoje obilaskom Centra umjetnosti Egona Schielea, kontroverznog austrijskog umjetnika.

Košice (Slovačka)

Udaljenost od Zagreba: 600 km
Cijena noćenja: 307,00 – 736,00 kuna

Osim Bratislave u Slovačkoj vrijedi posjetiti i grad Košice koji je pun kulturno-povijesnih znamenitosti koje su dobro uščuvane. Jedna od njih je pjevajuća fontana na kojoj se svjetla mijenjaju ovisno o tonalitetu zvučne glazbe. Druga zanimljiva mjesta su Ledena špilja koju još nazivaju i Slovački raj, katedrala sv. Elizabete, kula svetog Urbana koja je podignuta u 14. stoljeću, dječja željeznica Košice te dvorac Betliar.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba