Zapečeni špecli sa sirom i slaninom pravo su jesensko comfort jelo. Nabavili smo recept
Dao nam ga je Darko Kontin (@darkokontin)
Food blogera Darka Kontina rado pratimo putem Instagrama, a redovito zalazimo i na njegov blog, Darkova Web Kuharica. Upravo smo ondje pronašli inspiraciju za idealni vikend ručak, dovoljno izazovan da nas zainteresira, a opet dovoljno jednostavan da nas ne demotivira u startu. Zapečeni špecli (Spätzle) sa sirom i prženom slaninom po njegovom receptu izgledali su nam predobro da ih ne bismo pokušali replicirati, a riječ je o tradicionalnom njemačkom jelu. Špecli su tjestenina s jajima koja se priprema na drugačiji način od klasične tjestenine, i posebno se veže uz južnu regiju Švapsku. Cijeli recept za ultimativno jesensko comfort jelo nalazi se u nastavku.
Špecli sa sirom i slaninom
Što trebamo?
200 grama glatkog brašna
2 cijela jaja (M ili L razred)
po ukusu soli
100 grama hamburger slanine (može i dimljena slanina ili panceta)
50 grama sira za pizzu (može i više, ovisno o ukusu, a može i više vrsta sira)
Kako pripremamo?
U dubokoj posudi pomiješajte brašno i sol. Dodajte dva jaja. Prvo kuhačom, a zatim rukama zamijesite čvrsto tijesto za špecle. Zagrijte vodu u dubokom loncu do kipljenja. Vodu posolite po ukusu. Darko je voli što više posoliti kako bi špecli imali slani okus odmah nakon kuhanja. Kada voda zakuha uzmite tijesto za špecle i prstima trgajte komade tog tijesta i puštajte ih u kipuću vodu.
Špecli će biti kuhani u manje od minute, a kada su kuhani će isplivati na površinu vode u loncu. Izvadite ih lonca u posudu sa strane. Ponovite postupak dok ne ostanete bez tijesta za špecle.
Odabrani sir naribajte i pomiješajte s kuhanim špeclima. Prebacite špecle i sir u vatrostalnu posudu i zapecite ih na 200 stupnjeva oko 5 do 10 minuta da se sir otopi. Slaninu kratko prepržite na suhoj tavi i kada se ohladi natrgajte ili nasjeckajte nožem na manje komade. Zapečene špecle servirajte tople. Prije posluživanja posipajte ih prženom slaninom, a možete ih i preliti s malo masnoće od prženja slanine.