umjetnost

Za sve vas kojima će trebati predah od blagdanske vreve i Adventa, Zorka priskače u pomoć

U Galeriji Miroslava Kraljevića predstavljen je projekt ‘Zorka: stanica za odmor od odmora’ koja nudi predah od blagdanske vreve

U Galeriji Miroslava Kraljevića ćete od danas, 30. studenog, moći pronaći svojevrsno utočište od gradske blagdanske vreve i predah od užurbanog sadržaja. Arhitekti Dafne Berc i Dino Belamarić predstavit će instalaciju ‘Zorka: stanica za odmor od odmora’, točnije projekt kojim analiziraju društveno-prostorno otuđenje koje nastaje odbacivanjem funkcija vanjskih javnih prostora u užem centru Zagreba i instaliranjem potrošačkog sadržaja u svrhu turizma. Kako bismo doznali malo više o ovom intrigantnom cool projektu u Zagrebu, čule smo se s ovim kreativnim dvojcem.

Na pitanje kako su uopće došli na tu ideju, odnosno što je ih motiviralo na taj pothvat govore kako je velik segment poteza od autobusnog okretišta iza Importanne centra, pothodnikom preko Tomislavca, Strossmayerovog trga i Zrinjevca sve do Trga bana Jelačića jednostavno prenapučen adventskim programom. S druge strane, smatraju kako je upravo taj potez i gradski pleksus ključan za neprekidno odvijanje svakodnevnih gradskih aktivnosti.

“Instaliranjem potrošačkog sadržaja u svrhu turizma odbacuje se važan dio regularne funkcije poteza što uzrokuje društveno-prostorno otuđenje. Otuđenje smo analizirali bilježenjem fragmenata poteza koji smo promatrali kao seriju funkcionalnih gradskih praznina koje su nužne za održavanje javnih komunikacijskih tokova grada Zagreba.” poručuju Dafne i Dino.

Dafne Berc

Upravo će se ti karakteristični dijelovi gradskog pleksusa, kako objašnjavaju, prenijeti u zlatnu ‘Zorku’, audiovizualnu prostornu instalaciju od danas do 28. prosinca dok će karakteristična zagrebačka panorama biti oguljena od turističkog adventskog sadržaja te će postati stanica za odmor od odmora.

Pričajući pak o ciljevima, oboje ističu kako su željeli za vrijeme Adventa turistima, kao i građanima Zagreba pokazati ono što zbog prenatrpanog sadržaja u to vrijeme ne mogu vidjeti. No, ne skrivaju da ga i sami namjeravaju posjetiti jer je kako naglašavaju, bitan aspekt njihovog projekta je i monitoring posjećenosti instalacije.

Pitam ih i koliko dugo su radili na projektu i što će biti sa Zorkom nakon blagdana.

“Promatrani prostor koristimo cijeli život pa stoga često i razmišljamo o njemu. U adventsko vrijeme prije oko dvije godine počeli smo razmišljati o projektu posvećenom zagrebačkoj turističkoj problematici, a na samoj instalaciji radili smo oko mjesec i pol dana. Nadamo se da će sadržaj kojim se Zorka bavi ostati u memoriji njenih posjetitelja i nakon završetka ovogodišnjeg Adventa.” poručuju Dafne i Dino, koji u ovom projektu, dakako, nisu sami.

Dino Belamarić

Tu su i kustosice Ana Kovačić i Lea Vene. Kameru, video i montažu potpisuju Karla Jurić i Ive Trojanović, a zvuk i glazbu Konrad Mulvaj. Ena Jurov je autorica ilustracija i grafička dizajnerica, dok je vizualizaciju radila Ana Kunst. Mobilijar potpisuju Mr and Mrs Asparagus, a postav Jasna Čagalj.

Više informacija o projektu možete saznati na GMK internetskoj stranici, njihovoj Facebook stranici ili Instagram profilu. Radno vrijeme galerije za vrijeme trajanja izložbe od utorka do nedjelje je od 16 do 20 sati.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba