FINI RECEPTI

Za malo drugačiji ručak ovog vikenda imamo par recepata za meksička jela

Imamo par recepata za meksički jelovnik koje možete pripremiti ovog vikenda

Poznati meksički kuhar Enrique Olvera izbacio je novu knjigu s receptima naziva Tu Casa Mi Casa: Mexican Recipes for the Home Cook. Olvera je trenutno 13. najpopularniji kuhar na svijetu, a možda vam je poznat iz emisije Chef’s Table. Prvu kuharicu objavio je 2015. godine, a u njoj se, kao i novoj, nalaze recepti za odlična meksička jela uz njegove male tajne.

Ako se ovaj vikend odlučite za malo drugačiji jelovnik, donosimo njegovih par recepata.

Quesadille s gljivama i sirom

@foodandwine

ŠTO TREBAMO?

  • 1/4 čaše kukuruznog ulja
  • pola čaše fino narezanog bijelog luka
  • 3 velika češnjaka
  • 1 crvena jalapeno paprika
  • 4 dcl pasirane bukovače i šampinjona
  • 2 žličice nasjeckane lobode i origana
  • šest tortilja
  • 25 dgk masnog tvrdog sira, narezanog

KAKO PRIPREMAMO?

U velikoj tavi zagrijte ulje dok ne krene vrijeti. Dodajte luk, češnjak i papriku pa kuhajte dok se sve ne smekani, oko dvije minute. Dodajte malo gljiva i malo soli. Povremeno miješajte dok smjesa ne postane tamna. Za ovo će vam trebati oko 10 minuta. Maknite s vatre pa umiješajte lobodu.

Tavu zagrijte i stavite tortilju. U nju stavite pola čaše sira i 1/3 gljiva. Grijte dok se sir ne počne topiti pa onda preklopite tortilju. Kada tortilja potamni i kada se potpuno otopio sir, maknite s tave. Za to će vam trebati oko tri minute. Nastavite s ostatkom tortilja. Servirajte uz crveni salsa umak.

Hrskavi tacosi sa svinjetinom

@foodandwine

ŠTO TREBAMO?

Za pripremu mesa:

  • 1 kg svinjske trbušine
  • 1 čaša maslinovog ulja
  • 1 čaša otopljene svinjske masti
  • 3 češnjaka
  • 1 bijeli luk
  • 2 morita paprike
  • 2 žličice soli

Za pripremu umaka:

  • pola kilograma narezanih rajčica
  • 10 dgk tomatilosa (meksičkih rajčica)
  • pola crvenog luka, narezanog na kockice
  • 1 mljevena ljuta papričica
  • 1/4 meksičkog piva
  • 1/4 soka od cijeđene limete
  • sol

KAKO PRIPREMAMO?

Ugrijte pećnicu na 250 stupnjeva. U velikoj posudi pomiješajte sve sastojke potrebne za pripremu mesa. Držite u pećnici dok lagano ne počne ključati. Prebacite na vatru pa pirjajte meso dok ne postane jako mekano. To će trajati oko tri sata. Prebacite na tanjur da s emalo ohladi.

Za pripremu umaka pomiješajte sve sastojke i začinite solju. U velikoj tavi od zagrijte ulje. Dodajte meso, stranu na kojoj je koža stavite prema dolje pa ga pritisnite s drugom tavom. Tako kuhajte na umjereno niskoj temperaturi do zlatne boje da postane hrskavo. Za to će vam trebati oko 10 minuta. Prenesite svinjetinu, na dasku za rezanje i pustite da se malo ohladi. Prereži na kriške poprečno. Na vrh svakog tacosa stavite nekoliko komada svinjetine, prelijte umakom i poslužite toplo.

Začinjeni guacamole umak

@foodandwine

ŠTO TREBAMO?

  • 1 ljuta zelena papričica
  • pola čaše narezanog korijandera
  • pola čaše smrznutog graška
  • 2 srednja avokada
  • sol
  • tortilja čips

KAKO PRIPREMAMO?

Prvo usitnite korijandar zajedno s zelenom papričicom. Dodajte grašak i avokado i pasirajte dok smjesa ne postane jednolika. Začinite solju. Servirajte uz tortilja čips.