Imamo par recepata za meksički jelovnik koje možete pripremiti ovog vikenda
Poznati meksički kuhar Enrique Olvera izbacio je novu knjigu s receptima naziva Tu Casa Mi Casa: Mexican Recipes for the Home Cook. Olvera je trenutno 13. najpopularniji kuhar na svijetu, a možda vam je poznat iz emisije Chef’s Table. Prvu kuharicu objavio je 2015. godine, a u njoj se, kao i novoj, nalaze recepti za odlična meksička jela uz njegove male tajne.
Ako se ovaj vikend odlučite za malo drugačiji jelovnik, donosimo njegovih par recepata.
Quesadille s gljivama i sirom
ŠTO TREBAMO?
- 1/4 čaše kukuruznog ulja
- pola čaše fino narezanog bijelog luka
- 3 velika češnjaka
- 1 crvena jalapeno paprika
- 4 dcl pasirane bukovače i šampinjona
- 2 žličice nasjeckane lobode i origana
- šest tortilja
- 25 dgk masnog tvrdog sira, narezanog
KAKO PRIPREMAMO?
U velikoj tavi zagrijte ulje dok ne krene vrijeti. Dodajte luk, češnjak i papriku pa kuhajte dok se sve ne smekani, oko dvije minute. Dodajte malo gljiva i malo soli. Povremeno miješajte dok smjesa ne postane tamna. Za ovo će vam trebati oko 10 minuta. Maknite s vatre pa umiješajte lobodu.
Tavu zagrijte i stavite tortilju. U nju stavite pola čaše sira i 1/3 gljiva. Grijte dok se sir ne počne topiti pa onda preklopite tortilju. Kada tortilja potamni i kada se potpuno otopio sir, maknite s tave. Za to će vam trebati oko tri minute. Nastavite s ostatkom tortilja. Servirajte uz crveni salsa umak.
Hrskavi tacosi sa svinjetinom
ŠTO TREBAMO?
Za pripremu mesa:
- 1 kg svinjske trbušine
- 1 čaša maslinovog ulja
- 1 čaša otopljene svinjske masti
- 3 češnjaka
- 1 bijeli luk
- 2 morita paprike
- 2 žličice soli
Za pripremu umaka:
- pola kilograma narezanih rajčica
- 10 dgk tomatilosa (meksičkih rajčica)
- pola crvenog luka, narezanog na kockice
- 1 mljevena ljuta papričica
- 1/4 meksičkog piva
- 1/4 soka od cijeđene limete
- sol
KAKO PRIPREMAMO?
Ugrijte pećnicu na 250 stupnjeva. U velikoj posudi pomiješajte sve sastojke potrebne za pripremu mesa. Držite u pećnici dok lagano ne počne ključati. Prebacite na vatru pa pirjajte meso dok ne postane jako mekano. To će trajati oko tri sata. Prebacite na tanjur da s emalo ohladi.
Za pripremu umaka pomiješajte sve sastojke i začinite solju. U velikoj tavi od zagrijte ulje. Dodajte meso, stranu na kojoj je koža stavite prema dolje pa ga pritisnite s drugom tavom. Tako kuhajte na umjereno niskoj temperaturi do zlatne boje da postane hrskavo. Za to će vam trebati oko 10 minuta. Prenesite svinjetinu, na dasku za rezanje i pustite da se malo ohladi. Prereži na kriške poprečno. Na vrh svakog tacosa stavite nekoliko komada svinjetine, prelijte umakom i poslužite toplo.
Začinjeni guacamole umak
ŠTO TREBAMO?
- 1 ljuta zelena papričica
- pola čaše narezanog korijandera
- pola čaše smrznutog graška
- 2 srednja avokada
- sol
- tortilja čips
KAKO PRIPREMAMO?
Prvo usitnite korijandar zajedno s zelenom papričicom. Dodajte grašak i avokado i pasirajte dok smjesa ne postane jednolika. Začinite solju. Servirajte uz tortilja čips.