PRIČA

Yvette i Šime uredili su genijalan kamper. Sada ga iznajmljuju jer žele da i vi iskusite takvu vrstu bezbrižnog putovanja i slobode

Dok su kamperom istraživali Novi Zeland, došli na ideju da sličnu uslugu ponude i u Hrvatskoj. Jedva su se čekali vratiti kući gdje su realizirali Your Way

Oni su Yvette i Šime. Imaju 27 i 29 godina, žive u Rijeci. Šime je podrijetlom zapravo iz Zadra, ali je u Rijeku došao na faks i ondje ostao. I dok je Yvette po struci psihologinja, Šime je inženjer građevine, a oboje će za sebe uvijek reći kako su veliki zaljubljenici u putovanja, avanture, prirodu, planinarenje, glazbu, kuhanje. Uz to, kako mi govore, vole čitati knjige, gledati serije, ležati u hammocku i uživati u životu, a nedavno su se bacili i u jedan jako cool poslovni pothvat naziva Your Way koji su nedavno i lansirali.

Ukratko, dizajnirali su i osmislili kombi po uzoru na kampericu koji možete unajmiti, a u kojem su osigurali baš sve što je potrebno za nevjerojatne vremenski neograničene putešestvije po Hrvatskoj i okolnim zemljama. Njihova usluga i avanturu koju nude, točnije originalni apartman na kotačima bio mi je dovoljan povod da od ovog simpatičnog dvojca doznam pozadinu cijele priče, ali i sve o samom projektu.

Probudiš se ujutro u prirodi, skuhaš kavu, čitaš knjigu, odlučiš gdje želiš ići planinariti, razgledavati ili jednostavno ostaneš cijeli dan u kampu ležati u hammocku

“Pa, naša priča počinje odlaskom na daleki Novi Zeland. Dobili smo working-holiday vizu i otišli na najveću životnu avanturu, koja nam je kasnije promijenila živote. Većina ljudi Novi Zeland istražuje kamperom. Naše vozilo baš i nije bio kamper, bio je malo veći osobni automobil, s krevetom i malom kuhinjom u prtljažniku. Nije imao klupe, stol, struju, niti prevelik komfor. Ali je imao sve što je nama u tom trenutku trebalo. Dakle, nismo imali prevelik komfor, a opet smo uživali u svakom danu. Dani su nam bili tako bezbrižni. Probudiš se ujutro u prirodi, skuhaš kavu, čitaš knjigu, odlučiš gdje želiš ići planinariti, razgledavati ili jednostavno ostaneš cijeli dan u kampu ležati u hammocku. Vrlo brzo smo se zaljubili u taj način putovanja i slobodu koju pruža. Postali smo sretniji, smireniji, ispunjeniji – postali smo živi” pričaju mi oboje s velikim, iskrenim osmijehom.

Projekt pokrenut iz ljubavi

Your Way Van

Bilo im je to prvo takvo iskustvo i nije im trebalo dugo da se naviknu i shvate da tako žele putovati i dalje. Tijekom putovanja dosta vremena su provodili u prirodi, praktički svaki drugi dan bi planinarili po 15, 20 kilometara. To ih je ispunjavalo, činilo sretnima, a uz to za prirodu na Novom Zelandu kažu da je naprosto predivna.

“Tijekom planinarenja stalno bismo vodili konstruktivne razgovore, te smo tako i došli na ideju da prenamijenimo kombi u kamper te omogućimo drugim ljudima da na taj način uživaju i u čarima Hrvatske. Sljedećih godinu dana proveli smo razvijajući ideju u glavi i zaista smo se veselili vratiti se doma i realizirati je.”

U Hrvatsku su se Yvette i Šime vratili tako prije godinu dana kada su odlučili kupiti kombi koji su potom pretvorili u kamper. S obzirom na to da nitko od njih dvoje nije spretan s alatima, niti su ikada takvo što radili, govore da im je ovo sve skupa bio popriličan izazov. No, uspjeli su. Veliku većinu izradili su ipak potpuno sami i tako dosta financijski uštedjeli.

Šteta je doći u Hrvatsku i posjetiti samo Split ili Dubrovnik. Treba biti aktivan te iskoristiti sve što Hrvatska pruža, a da bi se to moglo potrebno vam je vozilo – nema boljeg od kampera

Pitam ih oboje što za njih podrazumijeva Your Way projekt. Ističu kako su ga prvenstveno pokrenuli iz ljubavi prema putovanju, ali i da tu ljubav dijele potom s drugim putnicima, kroz zajedničke priče.

“Mi praktički putujemo s našim klijentima, slušamo njihove priče na odlasku, gledamo njihove fotografije i osmijehe. Zbilja ovo radimo s puno entuzijazma, strasti i ljubavi. Željni smo napraviti dobru priču oko kampera, ne samo radi nas već radi naših klijenata koji će uz pomoć nas doživjeti Hrvatsku na potpuno drugačiji način. Doživjet će prirodu, rijeke, planine, ceste, gradove. Veliki naglasak je na prirodi jer kada živimo u simbiozi s njom, naš um je smireniji, naša sreća veća, naše zadovoljstvo raste, a ako putujemo s kamperom mi provodimo veliku većinu vremena u prirodi. Dakle, uz sve pogodnosti koje kamper pruža u vidu transporta i smještaja, dolazimo i do psiholoških dobrobiti u pogledu smanjenja stresa, napetosti, umora itd” dodaju Šime i Yvette te kažu kako u sklopu svoje usluge istovremeno daju i savjete oko putovanja, odnosno kako pronaći sve skrivene kutke Hrvatske. “Šteta je doći u Hrvatsku i posjetiti samo Split ili Dubrovnik. Treba biti aktivan te iskoristiti sve što Hrvatska pruža, a da bi se to moglo potrebno vam je vozilo – nema boljeg od kampera!”

A što sve treba imati idealni kamper

Your Way Van

Kako bi cijela priča bila zaokružena, imaju i prigodnu parolu koja glasi Take it easy što bi u prijevodu značilo Pomalo, a zaštitni znak im je kornjača upravo iz razloga što se ona pomalo kreće, razgledava, uživa i cijelo vrijeme ima svoju kuću na leđima – baš kao i putovanje kamperom. Upravo to, govore Yvette i Šime, objašnjava cijelu filozofiju njihovog projekta u čijem su im dizajnerskom osmišljavanju pomogli i prijatelji iz agencije PocoLoco.

Kako imaju veliko iskustvo života i putovanja u kamperima, pitam ih što prema njihovom onda podrazumijeva jedan idealni kamper. “Znali smo točno što sve on treba sadržavati za savršeno putovanje. Pri izradi našeg kampera, vodili smo se mišlju da želimo urediti kombi koji je kompaktan, odnosno malen, a dovoljno velik da u njega stane sve što je potrebno za putovanje. Bilo nam je bitno da kombi nije prevelik kako bi se njime moglo lako upravljati i voziti ga gdje god želite. Mislim da smo u tome uspjeli. Idealan kamper ima dovoljno struje, utičnicu za 220 V jer npr. fotoaparat ili laptop nije moguće puniti na 12 V,; dovoljno veliki hladnjak kao i sudoper gdje se može oprati suđe.”

Pri izradi našeg kampera, vodili smo se mišlju da želimo urediti kombi koji je kompaktan, odnosno malen, a dovoljno velik da u njega stane sve što je potrebno za putovanje. Bilo nam je bitno da kombi nije prevelik kako bi se njime moglo lako upravljati i voziti ga gdje god želite

Osim toga, jako je bitno, dodaju, imati funkcionalnu kuhinju te stol i klupu unutar kampera kako bi se moglo boraviti i kuhati unutra u slučaju lošeg vremena. Ne smijemo zaboraviti i važnost udobnog i prostranog kreveta te dovoljno mjesta za pohranu svih stvari. Sve to njihov Your Way kombi-kamper ima, a naglašavaju i kako su pri izradi koristili i ekološke materijale te postavili solarne panele na krov kako bi energiju crpili na održivi način.

Što se pak tiče sam usluge koju nude, ona se, pričaju mi oboje, sastoji od najma kampera i savjetovanja gdje otići, što posjetiti, raditi i sve drugo, kao i 24-satne podrške klijentima. Na njihovoj web stranici već postoje određene rute koje preporučuju, ali isto tako svakome besplatno nude i personalizirano osmišljavanje ruta.

Apsolutna sloboda najveća je prednost

Your Way Van

“Isto tako, kod usluge smo se odlučili na niže cijene u odnosu na domaće i strane konkurente jer time želimo još više potaknuti ljude da isprobaju putovanje kamperom. Naša cijela filozofija bazira se na jednom mladenačkom i opuštenom stilu te želimo da se klijenti tako i osjećaju u našem kamperu. Cijene najma se kreću od 65 do 95 eura na dan, ovisno o datumima. Trenutno dajemo 20 posto popusta na prve rezervacije, a kao podršku domaćem stanovništvu u cijeloj zdravstvenoj krizi koja se trenutačno događa, nudimo dodatnih 15 posto popusta, odnosno besplatni dan ukoliko se radi o više od pet dana najma. Znamo da je mnogim Hrvatima propao odmor ove godine, stoga želimo potaknuti ljude da krenu u jednu nezaboravnu avanturu kamperom po našoj predivnoj zemlji za nižu cijenu. Sigurno smo da neće požaliti.”

Pitam ih odmah i da mi prepričaju iskustva njihovih dosadašnjih klijenata, odnosno korisnika kombija-kampera. Kažu kako su zapravo tek krenuli s projektom, ali da su oni koji su dosad isprobali kamper iznimno zadovoljni i iznenađeni kako se udobno može putovati i spavati u njemu. Mnogi su bili iznenađeni i kako uopće sav namještaj može stati u takav jedan kombi.

Prednosti je zbilja jako puno, a ona najveća je apsolutna sloboda

“Primjerice, posljednji klijenti su bili jedan mladi par s bebom od dva mjeseca te su se vratili oduševljeni. Kažu da su svi troje spavali kao kod kuće te da im apsolutno ništa nije nedostajalo. Takve riječi naših klijenata koji po prvi put isprobaju putovanje kamperom su nam veliko nadahnuće” kažu mi sretni sugovornici.

Iako smo se složili da putovanje i boravak u kamperu nisu za svakoga, Yvette i Šime ističu jako puno prednosti ovakve avanture i života na kotačima. “Prednosti je zbilja jako puno, a ona najveća je apsolutna sloboda. Jednostavno imate slobodu kretanja bez ovisnosti o javnim prijevozima, imate hranu pri ruci koju si kuhate pa možete potrošiti manje novca nego kada jedete po restoranima, nemate brige oko stvari jer sve su stvari uvijek s vama. Zapravo, ne treba se brinuti oko ničeg, jer sve što vam treba je s vama u kombiju. Nije potrebno nikakvo planiranje, a odluke gdje ići i što raditi možete donositi u trenutku. Znači uživanje i odmor za dušu i tijelo u punom smislu riječi!”

Oblik putovanja zapravo sjajan za tzv. new normal vrijeme

Your Way Van

Naime, Yvette i Šime mi u razgovoru otkrivaju i kako su nakon odlaska s Novog Zelanda proveli još pet mjeseci s ruksakom na leđima po JI Aziji, Indiji te Šri Lanci. Iako i takav način putovanja ima svoje čari i poseban je, putovanje s kamperom je za njih nešto neusporedivo upravo zbog te bezbrižnosti. Iako sam ih pitala i za mane, oboje složno kažu kako za njih nema nikakvih mana za takav oblik putovanja. No, svjesni su da ljudima problem eventualno može predstavljati nepostojanje kupaonice u kamperu i korištenje tuševa i toaleta u kampovima te na javnim mjestima.

“Neki ljudi su osjetljiviji na to, ali se vjerojatno takvi ljudi niti neće odlučiti na putovanje kamperom, što je u redu. Ili će se odlučiti na one velike luksuzne kampere koji su doslovno kao stanovi. No, naravno, jako su skupi i teško je s njima voziti bilo gdje jer su veliki” pojašnjavaju, a s obzirom na cjelokupnu situaciju s pandemijom koronavirusa i socijalne distance, dodaju i kako je ovakav način putovanja u ovim okolnostima zapravo idealan.

S kamperom se možete potpuno izolirati od drugih i odlaziti na mjesta gdje nema nikoga, samo vi i vaš partner, prijatelji, djeca, kućni ljubimac. Na vama je samo da birate hoće li vaš apartman na kotačima biti jednu noć usred šume, drugu noć kraj jezera, a treću možda prvi red do mora. U svakom slučaju ova avantura vam omoguće bivanje u zdravom okruženju i daleko, kako kažu, od bilo kakvih virusa.

Prijevoz i smještaj u jednom te velika financijska ušteda

Your Way Van

Ono što će se u ovom konceptu mnogima svidjeti jest i financijska pristupačnost koju Yvette i Šime izdvajaju. “Najmom kampera ustvari dobivate i smještaj i prijevoz u jednom. Također, možete si i kuhati ukusne obroke od namirnicama koje kupite u trgovini. Vrlo lako možete jesti vašu večeru prvi red do mora, a da pritom ne plaćate skupocjeni restoran ili smještaj. Kad jednom isprobate ovakav način putovanja, teško da ćete se vratiti u apartmane ili hotele” poručuju, a ja ih za kraj pitam i o nekim daljnjim planovima po pitanju Your Way projekta.

Želimo našim herojima pokazati zahvalnost i omogućiti im da odu na nezaboravni i zasluženi odmor u našem kamperu

Ističu kako namjeravaju urediti još nekoliko kombija po sličnom principu. Uz to, trenutno planiraju pokrenuti i kampanju humanitarnog karaktera za sve heroje zdravstvene krize vezane uz virus COVID-19.

“Želimo našim herojima pokazati zahvalnost i omogućiti im da odu na nezaboravni i zasluženi odmor u našem kamperu. Znamo da putovanje kamperom pruža slobodu i vraćanje prirodi, a vrijeme provedeno u prirodi, kao što smo već rekli, dokazano smanjuje stres, umor, nemir i napetost. Upravo takav odmor je potreban našim herojima.”

Yvette i Šime dodaju i kako je u tijeku dogovaranje partnerstva kako bi kampanja bila što uspješnija, a o svemu ćemo svi biti pravovremeno obaviješteni. A mi samo još možemo nadodati kako ćemo ovu plemenitu inicijativu svakako podržati, a možda se uskoro otisnuti i na jednu Your Way avanturu.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba