VIJEST

YouTuberi su pokrenuli akciju prikupljanja 20 milijuna dolara, a za svaki dolar će posaditi jedno stablo

Svjetski poznati YouTuberi pokrenuli su akciju sađenja 20 milijuna stabala

Dok su prije desetak godina najveći broj pratitelja i fanova imali pjevači i glumci, broj fanova koji imaju današnji YouTuberi jedva je usporediv s time. Tako se sada nekoliko svjetski poznatih video blogera koji zajedno imaju preko 650 milijuna pratitelja (uzmite u obzir da je to gotovo polovica populacije SAD-a) uključilo u kampanju kojom žele učiniti konkretne promjene po pitanju klime i okoliša. Kampanju je pokrenuo YouTuber Mr. Beast kako bi proslavio 20 milijuna pratitelja, a u to je pozvao i ostale video blogere. Cilj je prikupiti 20 milijuna dolara i posaditi 20 milijuna stabala.

Mr. Beast, pravim imenom Jimmy Donaldson, ideju je dobio od svojih fanova koji su ga tražili da učini nešto za okoliš. Zato je sada od njih zatražio donaciju od jedan dolar za Arbor Day Foundation, s time da svaki donirani dolar predstavlja jedno drvo koje će biti posađeno. S obzirom na to da se radi o plemenitoj akciji, YouTube se obvezao platiti sve transakcijske naknade za donacije. Mr.Beast također je donirao sto tisuća dolara kako bi mogao posaditi upravo toliko stabala.

U kampanju su uključeni i ostali YouTuberi – Mark Rober, Rhett & Link, Marshmello, AsapScience, Jeffree Star, Simone Giertz, The Try Guys i drugi koji su također pozvali svoje fanove na akciju. Videi vezani uz ovu akciju objavljeni su uz oznaku #TeamTrees. Za sada je prikupljeno preko milijun i pol dolara.

The Arbor Day Foundation trenutno ima misiju zasaditi 100 milijuna stabala do 2020. godine, a akcija #TeamTrees će započeti u siječnju 2020. godine. Cilj je do 2022. godine uspjeti u naumu. Iako su svjesni kako samo sađenje drveća neće spasiti svijet niti zaustaviti klimatske promjene, ovo je odličan način za povećanje svjesnosti među građanima, ali i znak političarima da je zadnje vrijeme da se čine konkretne promjene.

Inače, u Hrvatskoj se u posljednja tri dana održavala akcija ‘Zasadi drvo, ne budi panj’ u koju se uključilo mnogo građana s ciljem da zasade što više stabala i time istaknu važnost i dobrobit drveća. Samo u Parku prirode Medvednica posađeno je oko 10 tisuća stabala, a akcija se održavala diljem Hrvatske.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba