JUNAKINJE U KUHINJI

Vrijeme je idealno za comfort food. Tri žene su nam otkrile recept za svoja 'jela za dušu'

FOTO: PR

Kad se za neko jelo kaže da je ‘comfort food’ onda se misli da ono ima sentimentalnu vrijednost, te da pruža osjećaj utjehe ili ugode

Obično je riječ o nekom jelu iz djetinjstva uz koje vežemo lijepe uspomene, vrlo često uz drage ljude ili mjesta na koja smo rado odlazili. U tim trenucima doslovno svim čulima putujemo u neka lijepa, bezbrižna vremena te možemo vrlo živo evocirati njegov okus i miris.

A nekako je jesen vrijeme kada nam takva, jela za dušu, trebaju više nego inače. Dani su sve hladniji, sve više vremena provodimo kod kuće i s obitelji uživamo u druženjima čije su glavne zvijezde upravo jela za dušu. I svaka domaćica je poput prave junakinje – ima svoju zvijezdu na jelovniku na čiji se spomen svi u trenu okupljaju za stolom. Svoje adute imaju i Zvijezdana, Danka i Marija koje su s nama nesebično podijelile svoje recepte te otkrile tajnu koja jedan sasvim običan obrok, pretvara u jelo za dušu.

Zvijezdana (55): Kod nas se uvijek pita ‘Jel’ ostalo još graha sa zeljem’

“Inati se Slavonijo, ljepota nek’ tvoja boli…” dopire iz zvučnika dok Zvijezdana u kuhinji guli, sjecka i sprema namirnice za obiteljski ručak. Ova poduzetnica i u poslovno i privatno vrijeme većinu vremena provodi za štednjakom. Nakon što u radioni smiksa novu smjesu za svoje mirisne svijeće, odlazi doma gdje sprema specijalitete za svoje dečke. A kad ih pitate za omiljeno jelo, njezin suprug i dva sina bez imalo razmišljanja odgovaraju u glas: Ovih dana nema ništa bolje od Zizinog graha sa zeljem.

– Godinama ga spremam baš po ovom receptu i to je jedno od onih jela za koje se uvijek pita ‘Jel’ ostalo još…?’ – kaže nam Zvijezdana i uvodi nas lagano u tajne svoga graha. Prvo, kaže, kuha grah s povrćem. Doda mu svega, od luka, celera, mrkve…do komadića pancete, slanine ili domaće kobasice. Sve začini, no bez jednog sastojka, kaže, to ne bi bilo-to!

– Osim suhog mesa, kobasice ili pancete, onu jedinstvenu notu ovom jelu svakako daje Vegeta Maestro dimljena paprika. Već jedna čajna žličica čini razliku – kaže nam Zizi te dodaje da pred sam kraj kuhanja u lonac doda slatko zelje pirjano na malo ulja. Umiješa ga s grahom i ostavi da kratko zakipi, da se svi sastojci prožmu. A čim lonac spusti na stol, odmah se začuje radosno zveckanje posuđa.

Danka (39) Juha od bundeve moja je okrepa za dušu

Danka je psiholog u Centru za socijalnu skrb gdje radi na odjelu obiteljsko pravne zaštite. Njezin svakodnevni posao obuhvaća rad s obiteljima koje imaju različite probleme, a glavna zadaća zaštita djece. U privatno vrijeme uživa u igri sa svojim sinčićem Mihaelom, voli čitati, a poseban gušt predstavlja joj kuhanje. Ujesen često sprema jela na žlicu, a prije nekoliko godina isprobala je recept za juhu od bundeve u koju se, kaže, zaljubila. Od tada je ova juha svake jeseni na njezinom jelovniku.

– Recept sam pronašla u nekom časopisu, više ni ne znam kojem. Isprobala sam je i zaljubila se u nju. Idealna je kada su vani tmurni i hladni dani. Za juhu će vam trebati jedna srednje velika butternut tikva, jedan veći ljubičasti luk, dvije mrkve, dva do tri krumpira, vrhnje za kuhanje, maslinovo ulje, sol, Vegeta Maestro crni papar, povrtna kocka ili povrtni temeljac te chili papričica. Tikvu treba oguliti i očistiti od koštica, narezati na kockice. Luk, mrkvu i krumpir također treba oguliti i narezati. Prvo se na dvije žlice maslinova ulja pirja luk, zatim se doda ostalo povrće i izmiješa. Dolije se vode toliko da pokrije sve, te doda Vegeta Natur povrtna kocka i malo posoli – objašnjava Danka dodajući da se ostavi kuhati dok sve ne omekša.

Zatim povrće treba izgnječiti ili izblendati pa vratiti na vatru. Potom treba dodati vrhnje za kuhanje i pažljivo začiniti solju, paprom i Vegeta Maestro ljutom paprikom. Sve probajte, napominje, pa dodajte još začina ako je potrebno.

– Fora je u tome da se svi ti okusi izmiješaju. Tikva i mrkva su slatki, pa bi bez soli, papra i ljute paprike juha bila slatka. Ovako se dobije zanimljiv, bogat okus kojeg najviše podiže ljuta mljevena paprika – kaže Danka. Na kraju se na juhu mogu dodati tostirane koštice bundeve i malo bućinog ulja – takva je meni osobno – savršena!

Marija (27) Ekipa voli papati, a ja volim kuhati i papati

U šestoj brzini, baš kao i svijet oko nas, Marija nam se odlučila predstaviti u nekoliko brzih crtica.

– Moje ime je Marija i imam 27 godina, digitalni sam nomad, vlasnik svog brenda, živaca i sreće. No, ono najbitnije o meni – o b o ž a v a m jesti – napisala nam je u dahu pa nastavila:

– Obožavam i kuhati, a najmanje volim kuhati sama za sebe. Al’ tu i tamo se počastim nekim dobrim receptima samo za svoj gušt. Inače, moja cijela ekipa zna da kad dolazi kod mene da ima što za “zameziti”, da će se i dobro najesti ako je ručak ili večera u pitanju. A movie night rijetko kad prođe bez nekakvog finger fooda – kaže otkrivajući nam svoje gastro adute.

– Uz par svojih najdražih recepata za oboriti s nogu imam jedan omiljeni. Zove se gulaš iz pećnice. Obožavam jela na žlicu, variva i juhe, ali nema mi do mirisa iz pećnice (posebice ako pripremam meso). Zato kad želim napraviti nešto zdravo, fino i brzo, onda se odlučim za juneći gulaš iz pećnice. Junetinu izrežem na kockice pa ubacim u marinadu od 5 žlica ulja, 1 žličice kima, soli, 1-2 ljute papričice, 3 češnja češnjaka, 1 žlice Vegete i neizostavne žličice Vegeta Maestro slatke mljevene paprike. Ostavim najmanje sat vremena, a u međuvremenu narežem luk na listiće, papriku na veće komade i krumpir na ploške. Dno lima za pečenje prekrijem kriškama slanine, na nju stavim dio krumpira i paprike, mariniranog mesa i luka pa posolim. I tako redom slažem sloj po sloj dok ne potrošim sve sastojke – priča nam Marija te dodaje da se gulaš peče oko sat i pol na 180 stupnjeva.

– Svako jelo koje pripremam ima neki svoj dominantni začin. I da, za rođendane uvijek dobijem začine, što za hranu, što za gin. No u ovom jelu glavni začin svakako je – slatka paprika, kaže.

Pred neustrašive Vegeta Maestro paprike stavljen je junački zadatak – spasiti nedovršeno jelo koje se krčka u loncu! Koja je paprika dostojna tog pothvata? Odaberi svog favorita među Vegeta Maestro začinskim paprikama i objasni zašto ti je baš ona najdraži junak u kuhinji jer najkreativniji odgovor zaslužuje vrijednu nagradu – Smartwatch Garmin Fenix 6S. Požuri i prijavi se ovdje!

Sadržaj nastao u suradnji s Podravkom