DIZAJN INTERIJERA

Vodimo vas u jednu fantastičnu mediteransku vilu za odmor na Zlarinu

Na Zlarinu je nedavno izgrađena impozantna Villa Parona. Doznale smo sve o ovoj atraktivnoj kući za odmor s karakterom

Samo 25 minuta vožnje brodom udaljena od Šibenika, na malenom zelenom otoku Zlarinu koji je specifičan i po činjenici da na otoku nema automobila, kao i da je prvi hrvatski otok bez plastike, smjestila se jedna luksuzna i prekrasno uređena vila za odmor – Villa Parona.

Izazovna gradnja

Gradnja je započela u ožujku 2019., a do samog useljenja proteklo je samo godinu i tri mjeseca, što je iznimno brzo za otok, koji ima tri mjeseca zabrane gradnje ljeti, te nema omogućen pristup većim građevinskim strojevima, miješalicama, teretnim kamionima i sl.

“Samo dovoz građevinskog materijala i iskrcavanje za grube radove trajao je dva dana, uz pet kamiona te vlastiti brod s materijalom koji je bio privezan na rivi. Gradnja je bila izazovna, s obzirom na to da na Zlarinu ne postoji prometna infrastruktura. Isto tako, trajekt za dostavna vozila vozi dva puta tjedno, no zimi je i to često bio izazov jer pri većoj buri trajekt ne vozi” prisjeća se vlasnica.

Riječ je u biti o vili smještajnog kapaciteta za osam osoba, a jedna od prednosti joj je i ta što je smještena svega 70 metara od plaže, ali i 650 metara od centra otoka koji je mnogima iz godine u godinu s razlogom postao svojevrsno hedonističko utočište od gradske vreve i buke.

Bazen, dvije terase i četiri spavaće sobe

Arhitektonski projekt izradio je šibenski studio 25,4 mm, dok su interijer dizajnirali i opremili vlasnici prema vlastitoj ideji. Villa Parona tako podrazumijeva 180 četvornih metara interijera koji obuhvaća prizemlje i prvi kat, ali i dvije terase. Može se pohvaliti s četiri spavaće sobe od kojih svaka ima pripadajuću kupaonicu, ali i pogled prema moru.

Tu su i kompletno opremljena kuhinja, dvije blagovaonice, ona u interijeru, ali i u eksterijeru, kao i prostrani dnevni boravak. Neizostavni su i vanjski bazen, kao i sauna, ljetna kuhinja s roštiljem, vanjski tuš, a gostima je u vili na raspolaganju i praonica rublja.

Promatrajući Villu Paronu kroz estetiku, ona je sagrađena u mediteranskom stilu. U njoj su se tako inkorporirali u biti svi nostalgični elementi Mediterana prema kojima vlasnici imaju posebnu emociju jer su oboje odrastali u blizini mora.

Mediteranski štih u kombinaciji sa suvremenim

“S obzirom na to da se ipak radi o novogradnji, željeli smo vili dati i suvremeni štih, kroz tri metra visoke stropove, razigrani tlocrt, mnogo svijetlih otvora, povezivanje dvije terase i unutarnjeg dijela kuće u jednu cjelinu velikim staklenim vratima. Interijer je spoj modernog minimalizma te rustikalnog štiha. Tako je dnevni prostor kombinacija neupadljivih heksagonalnih podnih pločica, grubog jutenog tepiha u kontrastu sa smaragdno-zelenom sjedaćom garniturom od baršuna. Intimnost prostora pružaju dvije fotelje smještene pored dizajnerski atraktivnog kamina. Velika tradicionalna kuhinja s kuhalištem na sredini kuhinjskog otoka, kao i masivni blagovaonski stolovi osmišljeni su kao centralni segment druženja i uživanja. Suvremeni dizajn prisutan je i kroz minimalistički uređene kupaonice s dominantnim staklenim stijenama, betonskim zidovima i crnim sanitarijama u kontrastu s rustikalnim pločicama. Spavaće sobe uređene su pak u neutralnim tonovima, gdje nam je fokus bio na postizanju osjećaja odmora i udobnosti već na prvi pogled” objašnjava vlasnica.

Gosti već imaju svoje omiljeno mjesto

Značajan element Ville Parona svakako je već spomenuti vanjski bazen koji je u ponešto eklektičnom stilu, no izvrsno se uklopio kao kontrast mirnom i nostalgičnom stilu same kuće. Bazen se, naravno, pokazao kao omiljeno mjesto gostiju, a tu mu parira i velika terasa s pogledom na more, bazen, borovu šumu i maslinik koja je idealna točka za opuštanje, posebno u jutarnjim satima.

“Kuća ima nekoliko uistinu interesantnih dijelova, od ranije spomenutog bazena, do staklenih kupaonica integriranih u spavaće sobe, veliku kada iz koje se pruža pogled na more, unutarnje stubište s industrijskom rasvjetom i stropom od visine osam metara, pergolom natkriveno dvorište s kvadratnim stolom za osam osoba te roštiljem i vanjskom kuhinjom. Posebnu pozornost posvetili smo rasvjeti, kao jednom bitnom elementu atmosfere kuće, kako estetski tako i funkcionalno” dodaje sugovornica te ističe i kako Villa Parona poseban šarm ima u večernjim satima, kada rasvjeta uistinu kreira magičan i nostalgičan ugođaj kada gosti u tom ambijentu zbilja mogu zaboraviti na svoju svakodnevicu utapajući se ondje u istinski duh starog Mediterana.

U sklopu članka vam detaljno donosimo uvid u interijer i eksterijer, a više informacija o Villi Parona možete doznati na službenom Instagram ili Facebook profilu.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba