DIZAJN INTERIJERA

Vodimo vas u dom hrvatske kreativke Hannah Vranko u Münchenu. Sve nam je ispričala o tome

Kreativka Hannah Vranko u Münchenu živi i radi već sedam godina, a za Super1 otvorila je vrata svog divnog doma kroz koji nas je provela

Hannah Vranko već smo imali prilike na Super1 upoznati kroz njezin specifičan modni stil, no ako vam je slučajno promaknulo, idemo ispočetka. Ova kreativka je nakon studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu odlučila otići u inozemstvo. Nakon Brightona i Beča, München je bio taj gdje je odlučila ostati i posljednjih godina radila kao art direktorica u kreativnim agencijama. No, ono što nam je posebno zapelo za oko jest i njezin divan životni prostor koji povremeno prikazuje na svom Instagram profilu, a o kojem smo poželjele doznati više. Uzevši u obzir da smo ovaj razgovor s Hannah vodile uoči potresa, nakon kojeg se sve činilo toliko nebitnim, odlučile smo da je sada trenutak da vam ga ipak prezentiramo i ponudimo svojevrsni bijeg od stvarnosti kroz njezinu interijersku inspiraciju. Kako nam otkriva već na početku priče, München je tako njezinom suprugu, njoj i zajedničkom psu adresa već sedam godina gdje se nalazi i dom o kojem pričamo.

Adaptirana starogradnja u širem centru u Münchena

Styling: Hannah Vranko
Michel Maurice

“Ovaj kompaktni altbau (starogradnja građena prije 1949. godine) stan nalazi se u lijepom, no možda malo slabije razvikanom kvartu šireg centra u Münchenu, Sendlingu” priča mi sugovornica i dodaje kako je zapravo riječ o prostoru od 60 četvornih metara, ali da je jako dobro organiziran te da zbog visine stropova djeluje puno veće nego što u naravi jest. Priča kako je u trenutku useljenja stan adaptiran te da je kroz šest i pol godina i nekoliko promjena komada namještaja, razmještaja, boja zidova poprimio ovakav izgled kakav ima sada.

Vječni nesavršeni work in progress

Styling: Hannah Vranko
Michel Maurice

Hannah govori kako ga je uređivala sama te da to da to ne bi prepustila u ruke nekom drugom s obzirom na to da je usko vezano uz njezinu profesiju, ali i činjenicu da je riječ o osobnom životnom prostoru. “Smatram da svaki prostor priča neku individualnu priču koja je u mojem slučaju vječni nesavršeni work in progress. Interijer se slagao samo djelomično planski jer sam veliki fan second handa i generalno sakupljačica, a s druge strane volim praznine u prostoru pa, iako se čini da su komadi pomno odabrani, često se nešto dogodilo slučajno. Moj zadatak je onda to slučajno pretvoriti u namjerno tj. uklopiti u cjelinu na zgodan način” prisjeća se Hannah koja pričajući o stilu i preferencijama govori kako nije pobornica strogih kategorija, ali će pokušati spojiti topli sjever s naglaskom na materijale i savršenu nesavršenost. Dodaje pritom kako voli sve što je individualno, dok inspiraciju vuče kako iz danskog magazin RUM posvećenog uređenju interijera i s eBay oglasnika, buvljaka ili nekih netipičnih prostora poput ateljea ili galerija.

Prednost daje osjećaju mirnoće, ugode i kvalitetnoj rasvjeti

Styling: Hannah Vranko
Michel Maurice

Na moje pitanje što joj je nekako najvažnije u domu, u smislu atmosfere, rasporeda i do čega nekako drži ili je pak s druge strane smeta, Hannah govori kako prednost daje uvijek osjećaju mirnoće i ugode. Uz to, lijepe vizure, objekti i detalji je jako usrećuju. Veliku pažnju pridaje i kvalitetnoj rasvjeti, stoga ne skriva i kako je velika ljubiteljica hrvatskog dizajn brenda Grupa čija su rasvjetna tijela Arigato u njezinom domu dobila posebna mjesta u svakoj prostoriji. “Atmosfera je nešto što se osjeti, tu pomaže dobra glazba, fina svijeća, kvalitetan i udoban stolac, mekana deka itd.” nastavlja dalje i kao vjerojatno jedini izazov u stanu ističe ograničeni spremišni prostor što u kompaktnim prostorima znači da se nered instantno primijeti.

Styling: Hannah Vranko
Michel Maurice

Iako mi Hannah govori kako je uređenje stana za nju proces i priča koja se stalno gradi, dodaje i kako joj je takvo shvaćanje zapravo gušt. Kaže kako je sve u njemu nastalo organski, ali ne skriva da je i sama žrtva nekih skandi komada, kao što su Menu i Muuto stolice, Bolia sofa, ali i jako joj drage Artisanove Neve te Grupina rasvjeta. Sve se to, nastavlja, slagalo godinama dok su neki komadi čak nađeni na ulici.

Najdraži komad kao i najdraži kutak

Styling: Hannah Vranko
Michel Maurice

Pitam je i za najdraži komad u stanu, a Hannah skreće pažnju na stolić od travertina koji je pronašla na eBayu za svega nekoliko eura. No, kao omiljeni kutak u stanu navodi pak pogled sa sofe na terakota zidu. Kaže da tom kadru u prilog ide preudobna pozicija što zbog pogleda na pročišćenu scenu naslaganih knjiga na podu, pa onda i Arigato samostojeće rasvjetno tijelo, ružičasti Muuto Visu lounge naslonjač koji se onda svi zajedno reflektiraju u velikom ogledalu. Ističe kako je upravo to sve jako smiruje.

Ne treba se bojati DIY-a i komada s buvljaka

Styling: Hannah Vranko
Michel Maurice

S obzirom na to da se Hannah i profesionalno često bavi interijerom (stylingom interijera), bilo mi je logično pitati je koja su neka njezina razmišljanja na temu uređenja interijera, ali i trendova. Odmah objašnjava kako smatra da je previše toga istog te da ne voli copy/paste, posebice ako je odmah jasno da je sve ‘kupljeno kod Šveđana’. Nesavršeni individualizam je, dodaje, uvijek bolji od one forme ‘sve novo i glanc’. Sugerira i kako se ne treba bojati DIY-a i komada s buvljaka ili čak glomaznog otpada, a naglašava kako joj najbolje izgledaju interijeri koji kombiniraju staro i novo te imaju neki element nesavršenosti i iznenađenja.

Neizbježnost non-stop inspiracije

Styling: Hannah Vranko
Michel Maurice

Za kraj razgovora pitam je i gdje crpi inspiraciju. “Kako sam zanimanjem u vizualnom području, nemoguće mi je isključiti radare i ne inspirirati se non-stop. Od fizičkih prostora (sada teže u doba lockdowna), magazina i knjiga do digitalnih izvora poput Pinteresta, Tumblra, pa i stranica skandinavskih fotografa i stilista interijera. Zapravo sam odlučila uskoro skupiti neke svoje inspiracije i možda podijeliti to u formi bloga” otkriva Hannah, a mi vas ostavljamo da uživate u njezinom inspirativnom i zbilja prekrasnom njemačkom domu s karkaterom.

Styling: Hannah Vranko
Michel Maurice
Styling: Hannah Vranko
Michel Maurice
Styling: Hannah Vranko
Michel Maurice

 

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba