UMJETNOST

Vjerojatno ste zamijetili zanimljive crteže ispred Zoološkog vrta u Zagrebu, saznale smo tko ih je radio

Jedanaest radova u Maksimirskoj izradili su studenti Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a mi smo se čule s jednom od umjetnica

Centar za kulturu i informacije Maksimir u partnerstvu s Akademijom likovnih umjetnosti su krajem lipnja organizirali likovnu akciju na otvorenom pod nazivom ‘Izložba na cesti – životinje’. Čule smo se s autoricom jednog od jedanaest radova, Nikolinom Žabčić i profesorom Dankom Friščićem koji je ujedno bio i mentor studentima.

U sklopu ove akcije studenti ALU oslikali su panoe veličine dva puta tri metra postavljene nasuprot glavnog ulaza u Park Maksimir. Rezultat je izložba mladih umjetnika na otvorenom prostoru u Maksimirskoj koja je dostupna građanima, turistima i drugim prolaznicima.

Za 11 radova zaslužni su Helena Bosnić, Ana Despot, Mihaela Erceg, Dora Klanac, Mia Matijević, Zdenko Mikša, Barbara Štiglić, Matea Šiprak, Tea Švarić i Nikolina Žabčić koji su radove stvarali pod stručnim vodstvom izvanrednog profesora umjetnosti i dekana Tomislava Buntaka, izvanrednog profesora umjetnosti i prodekana za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju Danka Friščića te izvanredne profesorice umjetnosti Gordane Bakić.

Dva dana crtanja na velikim panoima

Aleksandar Selak

Glavna tema bile su životinje, a kako nam kaže Nikolina, imali su potpunu slobodu oko toga koju životinju će odabrati uz iznimku da crtež nema pozadinu već da je smješten u samo jednu boju. Projekt se organizira iz godine u godinu, a odlučujući radovi se odabiru nakon što se studenti prijave sa svojim idejama. “Budući da se radi o suradnji između Akademije likovnih umjetnosti i Centra za kulturu, naši mentori u klasama su nam spomenuli da se možemo prijaviti s prijedlozima i skicama za taj projekt pa su oni nakon toga napravili selekciju ljudi. Eventualno su nam dali par savjeta oko crteža i rekli ako treba ponešto adaptirati”, rekla nam je Nikolina.

Aleksandar Selak

Projekt izrade crteža trajao je dva dana, u petak i subotu 29. i 30. lipnja. “Crtali smo od 10 ujutro pa dok nismo bili gotovi. Nismo imali nikakav limit pa je bilo jako slobodno i opuštajuće”, dodala je. Ovi radovi trebali bi ostati postavljeni godinu dana dok ne dođe iduća generacija i postavi novu izložbu. No, kako saznajemo, postoje šuškanja da bi se ovakva akcija mogla izvoditi i češće te da bi ovakvih projekata kroz godinu moglo biti i više s ciljem da što više umjetnika dobije priliku izložiti svoj rad.

Aleksandar Selak

Kako nam kaže Nikolina, njoj i ostalim studentima ovo je bio vrlo drag projekt. “Meni je ovo osobno bio jedan od najljepših projekata na kojem sam radila. Mislim da je jako koristan i perspektivan za mlade ljude poput nas s akademije. Pogotovo jer veliki dio nas nikad nije slikao na tako velikim formatima ili uopće nije slikao.”

Njen rad je crtež zebre koja usisava, a kako nam kaže, ona stoji kao neka vrsta simbolike za sve životinje koje se nalaze u zološkom vrtu. “Svi znamo da bi one jednako kako i mi možemo, htjele slobodno hodati ovom zemljom, boraviti u svojim pravim domovima. Ovdje sam napravila paralelu a Freddiejem iz grupe Queen koji se oduvijek zalagao za unutarnju, pa tako i vanjsku slobodu, ona gdje možemo biti onakvi kakvi jesmo i ponajviše, slobodni u bilo kojem aspektu. Zebru sam smjestila u situaciju iz originalnog spota grupe Queen gdje je ona u ulozi kućanice, baš kao i Freddie.”

Aleksandar Selak
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak

Aleksandar Selak
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba