Gastro

Vinarija Tomac u restoranu je održala gala večeru. Bile smo tamo

Fina vina, ugodni ambijent i vrhunska usluga

Sinoć je restoran Mano2, inače jedan od istaknutijih predstavnika zagrebačkih fine dining restorana, ugostio vinariju Tomac. Uslijed dugogodišnje uspješne suradnje ove vinarije i restorana, rodila se ideja o gala večeri kroz koju bi se predstavili ovogodišnji noviteti s potpisom obitelji Tomac, uz pažljivo osmišljeni meni. Vinarija Tomac dobro je poznata svim domaćim ljubiteljima vrhunskih vina, a među brojnim priznanjima koje je primila na internacionalnoj razini, izdvajamo ono Decanterovo, koje je pjenušac Tomac Amfora 2010 smjestilo u 75 najvažnijih vina svijeta, a nije na odmet dodati ni da su bili prvi u svijetu koji su proizvodnju šampanjca stavili u amfore – što sad rade brojne renominirane šampanjske kuće.

Vinima takve reputacije pristaju tek pomno osmišljena jela, u čijoj se pripremi također pazilo na svaki detalj. Upravo nam je zato Tomislav Tomac, koji je obiteljski posao naslijedio od oca Zvonimira, na početku večere rekao kako je jako sretan što ćemo njihove kreacije moći kušati u kombinaciji s uvijek ukusnim jelima chefa Hrvoja Kroflina. Nakon Diplomata iz 2014. koji smo ispijali čekajući početak večere i amous bouchea koji se sastojao od domaćeg sourdough kruha i crnog maslaca, krenuli smo i s prvim slijedom i testiranjem pairinga.

Diplomat

Orada u kombinaciji s ciklom i kavijarom lijepo je naglasila rajnski rizling iz 2018., dok je u drugom slijedu stigao celer s gljivama uz sauvignon Amforu iz 2017. Idući je slijed sadržavao kombinaciju buče, kozjeg sira, lignje i japanskog XO umaka kojeg sami pripravljaju, a kušali smo ga uz pratnju traminac Amfore iz 2017. Srnetina, crveni kupus, trubače, domaća mješavina začina i umak od pasterizirane krvi činili su pretposljednji tanjur večere, i to uz pratnju Tomac crnog pinota iz 2017. Za desert je poslužena kombinacija pomalo nostalgičnog naziva med i mlijeko, odnosno sladoled od mlijeka s domaćim medenjacima, kao i Amfora Brut Nature iz 2015.

Orada, cikla, kavijar
Celer, gljive

Buča, kozji sir, lignja, XO
Srna, crveni kupus

Med i mlijeko
Sauvignon Amfora
Traminac Amfora

Crni pinot
Amfora Brut Nature

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba