NOVO MJESTO

Ventidue je novo mjesto u Osijeku gdje će vam servirati pravu pizzu napoletanu za koju brašno stiže iz Napulja

FOTO: Pizza Napoletana & Bar Ventidue

Sastojci za pizzu dolaze izravno iz Italije, a peku je u specijalnoj peći iz Napulja. Doznale smo više o ovom novom osječkom mjestu

Pizza Napoletana & Bar Ventidue novootvorena je gastronomska poslastica u Osijeku na adresi Stjepana Radića 22. Vlasnik je Darko Bojanić, kojemu ovo nije prvi pothvat u ugostiteljstvu, s obzirom na to da je 2015. godine otvorio Pivnicu Merlon, a u novije doba i sobe za najam. Kako nam odmah na početku priče otkrivaju, posebnost njihove pizzerije jest što rade isključivo napoletane za koje sastojci dolaze izravno iz Italije, dok je naziv ‘ventidue’ talijanska riječ za 22, po čemu je i dobila ime.

“Pizza Napoletana je stil pizze koja se priprema vrlo lako i isključivo sa svježim namirnicama. Specifična je po tome što je sočna, stavlja se puno više umaka od ostalih pizza te se nikada ne prodaje na komad, za razliku od drugih pizza. Standardna veličina pizze Napoletane je od 26 do 30 cm, ovisno od pizzerije do pizzerije, a u Ventidue ona je 30 cm. Peče se na visokim temperaturama, oko 450°C, u vremenskom intervalu od oko 90 sekundi. Najvažnija stavka je da je sve svježe, dakle ne peče se dugo iz razloga da se zadrži originalan okus, da ne izgubi sva svojstva” objašnjavaju iz Ventidue pizzerije te dodaju kako nakon pečenja mora ostati 80 posto od originalnog okusa namirnica.

Na pitanje o namirnicama, iz Ventiduea ističu kako primjerice koriste originalno Caputo brašno iz Napulja. “Obitelj Caputo osnovala je tvrtku 1924. godine, te je brašno specifično za pizzu natepoletanu zbog svoje mogućnosti da apsorbira puno vode i najbolje je za dugo dizana tijesta.” Peć koja se pak koristi je Scugnizzo Napoletano Izzo Forni, posebno dizajnirana električna peć iz Napulja za ovu vrstu pizze. A kako bi pizze bile na zavidnoj razini i prema pravom napuljskom receptu, doveli su, govore, pizzaiola koji ima završena tri stupnja u Scuola Nazionale Italiana Pizzaioli kako bi usavršio vještine njihovih pizza majstora.

U ponudi trenutno imaju 12 pizza te Focacciu Bianca, salate Capri Burrata i Prosciutto e Perra kao i deserte Choco Nocciola, Cannolo Siciliano. U planu im je proširiti ponudu na bezglutensku verziju pizze te još nekoliko salata, a uskoro otvaraju i terasu kada planiraju značajnije aktivirati barski dio s ponudom koktela. Cijena pizza je oko 60 kuna, a više informacija možete doznati ovdje.

https://www.instagram.com/p/CBX3PnFJRsN/

https://www.instagram.com/p/CBInfmBpQ4r/

https://www.instagram.com/p/B_A_LdwpXnt/