GASTRO

Velika chefica Ana Roš premijerno je kuhala u Zagrebu. Bili smo na večeri, evo što se sve jelo

Jedna od najboljih chefica svijeta kuhala je u restoranu Mano2 uz bok chefu Hrvoju Kroflinu – i doživjela ovacije zagrebačke publike

Sat vremena bilo je dovoljno da se rasproda večera u restoranu Mano2 na kojoj će u Zagrebu premijerno kuhati slovenska chefica Ana Roš. Na Facebook stranici restorana objavljena je fotografije žene kojoj se ne vidi lice, uz poruku da se u srijedu, 22. prosinca organizira spektakularna zajednička večera s kuharima i vinarima. No, to što se lice nije jasno vidjelo nije spriječilo brojne gastronomske entuzijaste da prepoznaju o kome se radi – i u rekordnom roku popune sva dostupna mjesta. Tim nam je više bila iznimna čast i što smo kao redakcija portala Super1 bili među rijetkim odabranim sretnicima koji su joj nazočili, a od organizatora smo naknadno doznali da su, prema interesu, bez problema mogli održati cijeli tjedan večera s Anom.

U Hiši Franko rade najbolja chefica i pastry chefica svijeta

Hrvoje Kroflin, Ana Roš, Maša Salopek
Mario Kučera

A to ni ne može previše čuditi; riječ je o ženi koja je 2017. proglašena najboljom cheficom svijeta, ženi koja stoji iza restorana Hiša Franko zbog koje tisuće ljudi hrli u zabačeni planinski dio Slovenije, u Kobarid i koji se trenutačno nalazi na 21. mjesto najboljih svjetskih restorana. Riječ je o ženi zbog koje je Michelin stigao u Sloveniju (već je u prvom vodiču dobila dvije zvjezdice), ženi koja je zvijezda jedne epizode u hvaljenom Netflixovom serijalu Chef’s Table i ženi koja je pokazala kako se naprasna promjena karijere (školovala se za rad u diplomaciji) i nevjerojatna količina samostalnog učenja i truda mogu isplatiti.

Mario Kučera

Pastry chefica njezinog restorana, Hrvatica Maša Salopek (koju je na večeri tako lijepo predstavila kao svoju najbolju prijateljicu) još je jedan razlog zbog kojeg se na ovoj večeri tražilo mjesto više; početkom rujna prošle godine proglašena je najboljom slastičarkom svijeta. Ono što nas je, pak, posebno dirnulo jest to što je u vrijeme održavanja večere Maša službeno bila na godišnjem odmoru, koji prekinula jer je žarko željela kuhati za hrvatsku publiku.

Gostovanje vinarija Tomac i Mlečnik i uzbudljiva fermentirana pića

Večera je koncipirana kroz nekoliko amuse boucheva i devet sljedova koje su kuhali Ana Roš i Hrvoje Kroflin, chef Mana2, a svaki od njih pratila su vina Tomac ili Mlečnik vinarije, mahom arhivska ili ona koja su premijerno poslužena i još se ne mogu naći u prodaji. Dva su slijeda, što nam se zbija svidjelo, pratili fermentirani napitci Nastasje Chiare Petrić o kojima ćemo, sigurni smo, tek slušati – koliko genijalno zvuči kvas od sourdough kruha poslužen uz repu s grahom? Odmah na početku večere, chefovi su okupljenima zahvalili na dolasku i kratko im se obratili.

Mario Kučera

Ana je govorila nešto duže, u prvi plan stavljajući svoj tim i naglašavajući kako nema jela bez svakog od njih, pažljivo opisujući prirodu u kojoj je odrasla i koja okruže njezin restoran, čije je shvaćanje nužno za shvaćanje njezinih tanjura. Općenito, moramo reći da su nas se njezine govorničke vještine iznimno dojmile (sjetimo se školovanja za svijet diplomacije), baš kao i njezina skromnost i nepretencioznost, ali i redefiniranje postulata fine dininga.

Rijetko značajan gastro događaj i nezaboravno iskustvo

Primjerice, vjerujemo da su mnogi ostali poprilično iznenađeni kad je stigao slijed inspiriran Aninim putovanjima u Afriku. Injera se, kao i ostala predstavljena jela, trenutačno nudi na meniju Hiše Franko, jede se rukama, i stiže uz zdjelicu vode s biljem u kojoj se čiste prsti. Još jednu stvar moramo apostrofirati; sljedovi chefa Kroflina doista nisu zaostajala za onima Ane Roš, čime je potvrdio svoj status jednog od najperspektivnijih hrvatskih chefova.

Spomenuta repa s grahom, ali i sipa spadaju u, pita li se nas, zanimljivija jela večere. Svemu nabrojanom dodajte još i decentni jazz band koji je svirao kroz cijelu večeru i shvatit ćete da je ovo doista bio jedan od najmoćnijih gastronomskih doživljaja u Hrvatskoj kroz proteklih nekoliko godina. Koliko god su male šanse, mi se svejedno nadamo da će se u skorije vrijeme ponoviti. A sva poslužena jela možete provjeriti u nastavku.

AMUSE BOUCHE / MANO2: Čičoka, mornay od paškog sira i zimskog tartufa; Čips od pira i krema od soya sosa bučinih sjemenki; Ukiseljeni daikon, alge, kavijar + Tomac Diplomat 2014 magnum
Mario Kučera
Pečena dunja, fermentirana bundeva, bergamot i kelj / HIŠA FRANKO + Mlečnik, Ana 2015.
Mario Kučera
Sipa Leche de Tigre, eschabeche i XO od gljiva, grilana rimska salata, fermentirani kumkvat, krema od misa sourdough kruha / MANO2 + Tomac, Marany 2020 bijeli
Mario Kučera
Šumski temeljac, ravol od kesetna punjen medvjeđom šapom, dimljeni sirovi kesten / HIŠA FRANKO + Mlečnik, Rebula 2014
Mario Kučera
Repa s grahom; fermentirana repa, miso crnog graha, consommé od repe s uljem dimljenog bunceka, svinjska potrbušina, sol od repe / MANO2 + Kvas od sourdough kruha, N.C. Petrić
Mario Kučera
Poširani file divljeg brancina u shoyu od mlaćenice, mladi kupus pečen u tijestu od sijena, domaći ponzu, sol od kiselog kupusa / MANO2 + Tomac, Amfora 2007 magnum
Mario Kučera
Gdje je meso / Injera od brašna tostiranog ječma i ulja tamnog ječmenog slada, LUK, temeljac od ostataka različitih vrsta mesa, zimski wrap / HIŠA FRANKO + Mlečnik, Merlot 2011
Mario Kučera
Zabaione od gastrique jabuke, crna jabuka, pops od heljde i zobenih pahuljica, ukiseljena jabuka / MANO2 + Tibi od crne jabuke i hibiskusa, N.C. Petrić
Mario Kučera
Pečeni koji grah s umakom od reducirane sirutke, sladoled od cvjetnog praha, kaki, hydro med, hrskava kožica graha / HIŠA FRANKO + Tomac, Blanc de Noirs 2019
Mario Kučera
PETIT FOURS / MANO2 Međimurska gibanica, pâte de fruits od usoljenih limuna, pâte de praliné od bučinih sjemenki / MANO2
Mario Kučera