Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Super1.hr nedavno je unaprijedio svoja pravila o privatnosti i korištenju takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa.

RECEPTI

Omogućava Podravka

Upustili smo se u jedan ozbiljan gastro izazov i pripremili dva dosta dobra jela s ajvarom

Bio je to vrlo ozbiljan dan u redakciji kad su se Nives i Davor suočili i odlučili saznati tko će pripremiti bolje jelo s Podravka ajvarom

Novinarka Nives i stručnjak za promet Davor našli su se pred vrlo ozbiljnim izazovom – tko će pripremiti bolje jelo s ajvarom u glavnoj ulozi. Nives je pripremala slane muffine s ajvarom i feta sirom, a Davor veganski omlet s tofuom i ajvarom. Ono što im je bilo zajedničko jest neodoljivi Podravka ajvar.

ZAŠTO BAŠ PODRAVKA AJVAR?

Dvije autohtone vrste paprike, Slavonka i Podravka, 100% bez konzervansa, bez glutena, bez umjetnih bojila i aroma, za vegane i vegetarijance, prirodni nutrijenti 

 

 

“Trudim se jesti zdravo pa mi jako odgovara što Podravka ajvar sadrži samo namirnice iz našeg podneblja i nema konzervansa, glutena, umjetnih bojila ni aroma, a i prikladan je za vegeterijance i vegane”, rekla je Nives. “Ja jako volim domaću hranu”, dodao je Davor. “Lud sam za domaćim paprikama, a baš su one zvijezde Podravkinog ajvara i daju mu taj okus koji podsjeća na djetinjstvo.”

Doista, jedna teglica Podravka ajvara sadrži dvije originalne vrste paprike, Podravku i Slavonku, koje su Podravkini stručnjaci razvili upravo za svoj slavni ajvar. Za fin i uravnotežen okus i nutritivna svojstva Podravka ajvara, zaslužno je genetsko nasljeđe, blaga klima i plodna zemlja iz koje rastu paprike. One u preradu stižu već tri sata nakon branja i zato je Podravka ajvar tako bogat nutrijentima i uvijek finog domaćeg okusa.

KAKO KUHATI S PODRAVKA AJVAROM?

Borko Vukosav

U sukobu naših kuhara, Nives i Davora, na meniju su bila dva jela. Prvo je pripremala Nives, a radi se o slanim muffinima s Podravka ajvarom, feta sirom te svježim kravljim sirom. Drugo je jelo pripremao Davor, a to je bio veganski omlet s tofuom, tikvicama, paprikom, špinatom i finim Podravka ajvarom.

Tko je pobijedio? “Teško je reći”, komentirala je Nives. “Zapravo smo zaključili da moji muffini sjajno idu uz Davorov veganski omlet, a Podravka ajvar zaista zaslužuje biti zvijezda ovih jela.” Preostaje nam, dakle, da i sami isprobamo oba recepta i uživamo u njima. Otkrijte ih u nastavku.

OMLET OD TOFUA S AJVAROM

Borko Vukosav

ŠTO TREBATE?

1 manja glavica luka
1 do 2 režnja češnjaka
pola tikvice srednje veličine
1 zelena paprika
1 žlica Podravka kurkume
nekoliko šaka špinata
200 do 250 g neutralnog tofua
2 žlice Podravka ajvara
maslinovo ulje
sol i papar prema ukusu

Borko Vukosav
Borko Vukosav
Borko Vukosav
Borko Vukosav

KAKO PRIPREMITI?

Popržite luk u tavi na maslinovu ulju dok ne postane staklast. Zatim mu dodajte zgnječeni češnjak, narezane tikvice i papriku, promiješajte, pojačajte vatru i poklopite te nastavite povremeno miješati. Činite to pet do sedam minuta odnosno dok povrće ne omekša pa dodajte začine, oprani špinat, mrvljeni tofu i pirjajte još nekoliko minuta povremeno miješajući. Na samom kraju dodajte dvije žlice Podravka ajvara i sve promiješajte. Poslužite uz kruh sa sjemenkama.

Borko Vukosav

SLANI MUFFINI S AJVAROM

Borko Vukosav

ŠTO TREBATE?

1 manji luk
100 g feta sira
150 g Podravka ajvara
3 jaja
70 ml suncokretova ulja
100 g svježeg kravljeg sira
200 g glatkog Podravka brašna
100 g oštrog Podravka brašna
2 žličice Dolcela praška za pecivo
1 žličica soli
malo Podravka crnog papra

Borko Vukosav
Borko Vukosav
Borko Vukosav
Borko Vukosav
Borko Vukosav
Borko Vukosav

 

KAKO PRIPREMITI?

Luk očistite i sitno nasjeckajte, feta sir namrvite. U jednu posudu stavite mokre sastojke – ajvar, jaja, ulje i svježi sir – i dobro promiješajte pjenjačom ili mikserom. Zatim im dodajte suhe sastojke – oštro i glatko brašno, prašak za pecivo, sol i papar. Sve dobro promiješajte pa na kraju dodajte luk i feta sir i opet promiješajte. Potom smjesu stavljajte u kalupe za muffine, imat ćete je dosta za 12 muffina, i stavite peći na 180°C oko 20 minuta.

Borko Vukosav
Borko Vukosav

Posadi autohtone paprike

Prepoznatljivi fini okus Podravka ajvara proizlazi iz više od 10 godina pomnog biranja paprika, uzgoja autohtonih vrsta podravka i slavonka te 70 godina iskustva u pripremanju hrane. Zato – osim super recepata s Podravka ajvarom, imamo i jednu super ideju u koju se možete i vi uključiti. Naime, svi koji žele zasaditi prve hrvatske sorte paprika podravka i slavonka mogu se prijaviti OVDJE. Podravka će vam, naime, na kućnu adresu dostaviti vrećicu sjemena ovih autohtonih sorti paprika. Uživajte!

Sadržaj nastao u suradnji s Podravkom

Više s weba