GASTRO

U Zagreb su stigli i sushi burgeri. Naravno, odmah smo se zaputile u SoHo sushi isprobati ih

FOTO: Aleksandar Selak

Zagrebačka publika može birati između dvije varijante sushi burgera, onog s tunom i onog s lososom

Prije samo nekoliko dana prenijele smo vijest o novitetima u zagrebačkom SoHo Sushiju, smještenom u širem centru grada, u Ulici popa Dukljanina 1. Pažnju nam je tada posebno privukao tzv. sushi burger, koji se dosad nije mogao probati nigdje u Zagrebu, a koji već godinama uživa veliku popularnost u svijetu. Čim smo uhvatile priliku, otišle smo do SoHo Sushija, popričale s vlasnikom i chefom kako bismo doznale sve detalje, te, naravno, isprobale ovu neobičnu inačicu burgera.

Chef Motohiko Mochizuki
Aleksandar Selak

“Sushi sam učio pripremati u Japanu, a poslovni sam zanat izbrusio radeći u Europi. Oduvijek sam pripremao sushi u tradicionalnom stilu, i moram priznati da mi je ovo prvi put da radim ovakvo što, odnosno tzv. casual verziju sushija. Iskreno, moj prvi dojam nije bio pretjerano pozitivan, ali ubrzo sam vidio sjajne reakcije publike i sve skupa prihvatio kao svojevrsni izazov. Vremena se mijenjanju, i ja se tome moram prilagoditi”, rekao nam je chef Motohiko Mochizuki.

Sushi u tzv. casual varijanti

Aleksandar Selak

Kao i kod svake druge vrste sushija, ističe, u pripremi je ključna kvaliteta namirnica, a ponajprije misli na svježu ribu. Isto tako, kaže da se riža mora znati skuhati na točno odgovarajući način, a otkriva nam da mu je, osobno, priprema sushi burgera mnogo jednostavnija od pripreme tradicionalnog sushija.

Vlasnik, Igor Čimbur, dao nam je širi kontekst. Kad je u veljači otvorio SoHo Sushi, znao je da želi format prilagođenom dostavama i podizanju sushiju na licu mjesta, koji će nuditi ručno rađeni sushi visoke kvalitete. SoHo Sushi nudi klasične varijante sushija, ali s obzirom na to da mu je cilj približiti sushi kao jelo široj publici te mlađim populacijama, žele ponuditi i nešto drugačije, poput sushi burgera. “Sushi burgere sam prvi put vidio putujući inozemstvom i svugdje su jako popularni. Uvijek treba voditi računa o tome kad je koje tržište spremno za neki novi proizvod, a čini mi se da je hrvatsko sada i više nego spremno”, kaže nam Čimbur.

Uskoro nas očekuju sushi sendvič, sushi donut i sushi tacos

Aleksandar Selak

Sushi burger u SoHo Sushiju dolazi u dvije opcije; Salmon Philadelphia košta 45 kuna, dok Spicy Tuna košta 50, i oba mogu funkcionirati kao samostalno jelo, budući da se, kako doznajemo, sastoje od 120 grama riže i 40 grama ribe. Na kraju Čimbur, nam potvrđuje i neke buduće poslovne planove. Uskoro nas, naime, očekuju i sushi sendvič, sushi donut i sushi tacos, kao i otvorenje SoHo Sushija u Velikoj Gorici.