Novo mjesto

U Zagrebu se ovih dana otvara prva veganska i bezglutenska pekarnica. Odmah smo je posjetile

FOTO: TGM CREATIVE

Simple bake želi dokazati da za kvalitetne pekarske proizvode nije potreban gluten ni namirnice životinjskog podrijetla

Rad Jelene Tomašević našoj je redakciji odavno poznat, budući da ručak često odabiremo naručiti upravo iz njezinog veganskog restorana Simple Green By Jelena. Kad smo čule da u neposrednoj blizini restorana otvara i pekarnicu, i to prvu u ovom dijelu Europe s isključivo veganskim i bezglutenskim proizvodima, znale smo da s njom želimo porazgovarati i čuti detalje. S Jelenom smo se našle u prostorijama Simple Bake pekarnice, u Zelinskoj 5, i zatekle je u završnoj fazi priprema za otvorenje, koje će uslijediti kroz idućih nekoliko dana. Gledajući još jedan projekt koji je uspješno privela kraju, prisjetila se svojih početaka u menadžmentu, marketingu i prodaji.

Nakon uspješnog restorana, došlo je vrijeme za još jedan ambiciozni projekt

Jelena Tomašević
Aleksandar Selak

Nakon gospodarske krize 2008., odlučila se za velike životne (i poslovne) promjene, a igrom slučaja Zeleni sok koji je inače pripremala kod kuće za sebe, postao je bestseller diljem zagrebačkih ureda. “Jednom menadžer, uvijek menadžer! Nakon već uhodanog restorana, došlo je vrijeme i za pokretanje pekarnice”, zaneseno nam priča. Pitamo je i da nam ispriča nešto više o tome kako je došla na ideju otvaranja pekarnice, ali i kojoj je publici ona prvenstveno namijenjena.

Aleksandar Selak

“Kako sam kretala sa Zelenim sokom, zbog sebe, pa se svidjelo ljudima oko mene koji su tražili da im to dostavim na posao, tako je i kruh koji zadnjih mjeseci pečem za sebe doma, a koji je bez glutena, jednostavno otvorio neka nova vrata. Pekarnica je zamišljena kao mjesto gdje možete nabaviti kruh, peciva, kolače, kekse, pizzu, focaccie i mnoge druge pekarske delicije, a vaš izbor nije tradicionalno brašno i pekarski proizvodi. Intolerancije koje se sve više javljaju kod ljudi često su upravo na brašna žitarica, te je moj odabir podržati sve one koji paze na prehranu i žele smanjiti unos glutena. Nismo mjesto koje je specijalizirano i za oboljele od celijakije. To je stanje koje traži drugačiji pristup prehrani, no uvijek smo tu za savjet i pomoć”, objašnjava.

Poštivanje gostiju i kupaca prije svega

Aleksandar Selak

Uz proizvode koje je već spomenula, doznajemo da će se u ponudi naći i bageti, kiflice, keksići, palačinke, pite s voćem, muffini, brownies i sendviči. Što se tiče cijena, one će, kaže nam Jelena, biti prilagođene hrvatskim prilikama, kao i studentima s obližnjih fakulteta, neovisno o tome što su namirnice koje koriste skuplje i teže dostupne. “Cjelokupna ponuda je sastavljena od bezglutenskih proizvoda, bez namirnica životinjskog porijekla, bez bijelog šećera, sol je himalajska, a umjesto kvasca imamo vlastitu kulturu kiselog bezglutenskog kvasa. Volim dosljednost i red, poštivanje naših gostiju i kupaca, i neće biti kompromisa kad se radi o kvaliteti i svježini namirnica”, nastavlja Jelena.

Ako imaš dobru namirnicu, samo je nebo granica

Dodaje i kako je u cijeloj priči bilo ključno pronaći prave suradnike, tvrtku Ireks Aroma i gospodina Milivoja Maršanića te Pekarsko-slastičarsku zadrugu i gospođu Ružicu Grgurev, čija su znanja i svjetski certifikati omogućili da sve skupa bude na vrlo visokoj razini. Uz takve suradnike i dobre sastojke, dodaje Jelena, samo je nebo granica. Dotičemo se i teme složenog balansiranja između dva zasebna, podjednako zahtjevna projekta, kao i pronalaska tima kojem vjeruje i koji je u svemu tome može pratiti.

Samo oni koji rastu i bruse svoje vještine doprinose općem dobru

Aleksandar Selak

“Bez obzira koji posao vodili važno je, kao i na brodu, da svatko zna svoje mjesto, zaduženja, odgovornosti, a kapetan je taj koji je odgovoran za uspješnost i dostizanje cilja. Kapetan je taj koji jasno zna i vodi tim. Podupirem svoje kolege da razvijaju svoje vještine i da rastu u svim pogledima, jer samo onaj koji raste i brusi svoje vještine doprinosi općem dobru, ne samo sebi i užoj okolini. Danas kad su kod nas poljuljani pravi odnosi prema radu, poštivanju svog radnog mjesta, lojalnost, marljivost i dobri kolegijalni odnosi i suradnja, teško je naći zaposlenike kojima je isto to važno kao i meni. Često mi prigovaraju da moram biti stroža, da sam preblaga, no mislim da samo poštovanje struke i suradnja mogu ponijeti cijeli tim naprijed”, iskrena je Jelena.

Aleksandar Selak

Posjetite li tako Simple Bake, ondje ćete sresti Marinelu i Margitu, dobre duhove pekarnice, kako ih Jelena od milja zove. Marinela Škoić, prehrambena tehnologinja, preko 20 je godina radila u jednoj od najvećih pekarnica u gradu i ima ogromno iskustvo, dok je Margita Modrić glavna pekarica, a inače i gastro blogerica te osoba koja je i sama razvila brojne vegansko-bezglutenske recepte.

Aleksandar Selak

Konačno, spominje i Siniša Radić Design te Anna Art studio iz Samobora, koji su glavni krivci za kreativne detalje prostora. “Nadamo se da će dio ove naše zaljubljenosti, veselja i entuzijazma prepoznati i svi oni koji požele probati nešto novo slatko ili slano, a bez glutena i vegansko”, zaključuje Jelena. Točan datum otvorenja čekamo s nestrpljenjem.