NOVO MJESTO

U Zagrebu se otvara najveći coworking prostor u ovom dijelu Europe. Evo kako će izgledati impresivni kompleks

Wespa Spaces su moderno-industrijski uredi za digitalno doba. Ovaj impresivni kompleks otvara se u Zagrebu ove jeseni

Wespa Spaces je projekt poslovnog centra i coworking prostora koji će ove jeseni biti otvoren na zagrebačkoj lokaciji Zavrtnica 17. S 3000 četvornih metara u finalnoj fazi, postat će najveći coworking prostor u ovom dijelu Europe, a za početak 11. mjeseca planiraju s otvaranjem svih uslužnih kapaciteta na 2.600 četvornih metara, dok će krov, na kojem planiraju lounge i radni prostor na otvorenom biti otvoren iduću ljetnu sezonu.

Koncept prostora su, kako nam objašnjavaju iz Wespa Spacesa, bazirali po uzoru na moderne hubove u regiji, pa su u pripremi projekta posjetili slične prostore u Beču, Munchenu i Budimpešti, kao i druge najmodernije hubove u svijetu te se potrudili kreirati vlastite ideje inspirirane modernim trendovima.

Naime, Wespa Spaces se tako, otkrivaju nam, sastoji od prizemlja koje uključuje konferencijske sobe i to dvije veće za 100-150 sudionika, dvije učionice za 30-ak sudionika, multifunkcionalnu dvoranu, dvije konferencijske sobe s video opremom, dvije manje sobe za sastanke, podcast sobu, te mali amfiteatar sa sjedenjem na razine, za potrebe projekcija i prezentacija kapaciteta 30-ak osoba.

Drugi dio prizemlja pripada ugostiteljstvu te će korisnicima nuditi gastronomski obogaćen sadržaj, od poslovnog doručka do večernjih događanja popraćenih hranom i glazbeno-zabavnim programom. Ugostiteljstvo i konferencijski kapaciteti su integrirani u coworking prostor tako da s jedne strane obogate iskustvo članovima, a istovremeno budu na raspolaganju gostima, čime dobivaju mogućnost ponuditi kvalitetno gastronomsko iskustvo uz razumne cijene.

Prvi kat zgrade fokusira se pak na coworking, te donosi pet poluotvorenih zona za coworking s po 30-ak mjesta u svakoj, gdje tvrtke mogu dijeliti radni prostor, 10-ak ureda za četiri, pet ili šest osoba, ali i sedam soba za sastanke, kabine za pozive, zajedničku kuhinju, te veliki sanitarni čvor s tuševima za one koji odluče doći biciklom na posao ili se žele osvježiti prije puta ili poslovnog sastanka. Ponuda prostora je zaokružena lounge zonama kroz cijeli prostor, ali i play zonom s društvenim i video-igrama, te klasičnim igrama poput primjerice stolnog nogometa.

Zadnji, drugi kat fokusira se na urede, uz 20 ureda koje po potrebi mogu biti prilagođeni klijentima u veće jedinice. Ovaj kat također uključuje vlastitu čajnu kuhinju, lounge zonu, sanitarni čvor i dvije velike sobe za sastanke za osam ili više osoba, a sve skupa je povezano s tri stubišta i jednim liftom, te kulminira ravnim krovom s pogledom na Zagreb. Upravo ondje planiraju i s uređenjem urbanog rooftop loungea s otvorenim radnim prostorom, kao dodatnom opcijom da članovi razbiju dnevnu radnu rutinu.

Ako vas ovaj opis podsjeća na kampuse modernih zapadnih firmi poput Googlea i Applea, inspiraciju su, govore iz Wespa Spacesa, našli upravo u takvim konceptima, koji se fokusiraju na kvalitetu radnog prostora, te zadovoljstvo radnika, kao preduvjet produktivnog radnog dana. Tim potezom se nadaju profilirati kao mjesto za mlade i progresivne firme koje razumiju da njihov uspjeh počiva na zadovoljstvu i kvaliteti njihovih radnika.

Dok konkurentski koncepti maksimiziraju broj naplativih sjedećih mjesta, njihov plan je, ističu, bio stvoriti prostor za sebe, koji će i sami koristiti i u kojem će dolaziti u kontakt s relevantnim tvrtkama iz različitih industrija, ponajviše iz IT industrije, telekoma i blockchaina iz kojih i sami osnivači potiču.

Naime, partneri u projektu su Lovro, Nikola, Damir, Filip i Amir, prije svega prijatelji, a onda i poslovni partneri na više projekata, od kojih je ovaj najveći i najizazovniji dosad. Kroz ranije poslovne poduhvate, proširili su kontakte i u blockchain industriji u Hrvatskoj te kako govore, cijene pozitivnu energiju i suradnju koju su osjetili u tim krugovima.

Kako je zgrada prožeta tehnologijom, često u partnerstvu s drugim tvrtkama, i općenito su, dodaju, otvoreni za ideje gdje kolektiv može sudjelovati kao platforma za inovaciju i igru s modernim tehnološkim konceptima. Takav pristup omogućuje partnerima da stave svoje ideje pred korisnike, a korisnicima obogaćuje iskustvo radnog dana.

Samo upravljanje poslovanjem se pak bazira na aplikaciji koju dijele svi članovi, te se može koristiti od trenutka pristupa Wespa Spaces webu da se korisnici informiraju o uslugama, preko samog odabira i plaćanja usluga, do rezervacije sobe, pronalaska radnog mjesta ili da kroz nju primaju informacije o događanjima koja se očekuju kroz tjedan.

Također su isplanirali zgradu obogatiti binauralnim zvukovima koji se kroz dan mijenjaju kako bi podržali jutarnje razbuđivanje ili korisnike pak održali budnim onih zadnjih par minuta u danu kada treba dovršiti posao. Na sve skupa gledaju kao priliku da partnerima ponude mjesto za prezentaciju svojih rješenja, članovima najmodernije usluge, dok ekipa iz Wespa Spacesa na kraju ima tehnološku pozornicu koja klijentima nudi posebno iskustvo i jedinstveno mjesto za okupljanja i događanja.

Za kraj dodaju kako kao najveći izazov vide stvaranje zdravog kolektiva korisnika i tvrtki, koji se međusobno podržavaju i obogaćuju, te aktivno sudjeluju u događanjima koja ondje organiziraju. Ovaj prostor su stvarali, ističu, s idejom da će ga sami koristiti i nadaju se privući ljude sličnog profila koji će proaktivno staviti prostor u funkciju za svoje i potrebe kolektiva, bilo da se radi o edukacijama, konferencijama, hackatonima, after work partijima ili klasičnim večernjim zabavama za sve u firmi.

Predvidjeli su i modularan koncept koji na jednoj lokaciji ima sve potrebno kako bi sebi i kolegama priuštili nezaboravan dan ili noć – oni to zovu pozornicom za vaše kreativne ideje, pa ovim putem pozivaju sve koji žele sudjelovati u ovoj igri da im se jave. Više informacija o svemu pronađite na službenim stranicama Wespa Spacesa, a u sklopu članka donosimo vam vizualizacije ovog impresivnog prostora.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba