NOVO MJESTO

U Zagrebu je upravo otvorena još jedna Korica. U blizini je Britanca i odmah smo je posjetili

Treća po redu Korica nalazi se u Deželićevoj, a posebna je jer u manjem formatu nudi baš sve iz njihove ponude

FOTO: Sandro Lendler

Na adresi Deželićeva 36 jutros je otvorena treća po redu pekarnica Korica. Naravno da smo odmah otišli u izvidnicu

Jutros u 7 sati pekarnica Korica zamirisala je svojim friško pečenim proizvodima dio Zagreba oko Britanca. Naime, upravo je ondje, na adresi Deželićeva 36, otvorena njihova treća po redu pekarnica uz već one postojeće na lokacijama Preradovićeva 39 i Martićeva 19. Brže bolje odmah smo se zaputili na novu lokaciju gdje smo kratko popričali i s vlasnicom, Ivanom Urem Marohnić koja nam je rekla da je ovo zapravo inicijalno trebala umjesto Martićeve biti druga lokacije, a Martićeva treća, ali se njezino otvaranje zbog problema povrata oduzete imovine otegnulo. No, pitam Ivanu kako su se odlučili baš za ovu lokaciju u Deželićevoj.

Sandro Lendler

“Radi se o kvartu u centru Zagreba u kojem se najbrže vide promjene, punom naših znanaca, mladih obitelji i prijateljskih mjesta koja i sami volimo posjećivati kao što su Cogito, Špeceraj, Đardin, općenito Britanac. To je idući zagrebački it kvart. Nadamo se da i dolazak Korice to potvrđuje” govori Ivana i dodaje kako se pritom u svaku zajednicu aktivno uključuju, odnosno upoznaju suvlasnike i šire susjede. Osim toga, trude se potaknuti i zajedno napraviti neku promjenu koja će doprinijeti kvaliteti života, kao što je to slučaj s nedavno dovršenom obnovom čitave zgrade njihove originalne i najveće lokacije u Preradovićevoj. Ono najvažnije, naglašava i kako se veseli prilici sudjelovati u sličnim promjenama upravo ovdje, u Deželićevoj.

Tri Korice sada čine savršen trokut zagrebačkog centra

Sandro Lendler

“S ovom lokacijom smo zapravo htjeli savršeni trokut kojim će biti pokriven čitav centar grada, da Korica uvijek bude dostupna na nekoliko minuta šetnje. Centar Zagreba očigledno predstavlja velik dio našeg nastanka i identiteta, dok je potres samo učvrstio našu odluku da ne odustajemo od centra, da nekome tko razmišlja o budućnosti našeg grada i o svom načinu života možda baš budemo prevaga da tu i ostane ili dođe” priča Ivana dalje pritom ne skrivajući kako pandemija i potres ipak nisu bitno otežali uređenje i otvaranje. Kaže kako slušaju puno žalopojki, ali da je njihovo iskustvo na sreću kulminiralo izazovima koji su na površinu izvukli impresivnu agilnost institucija i njihovih kooperanata.

“Često se zezamo i da nas je izvukla ženska snaga. Drugi i možda najbitniji dio našeg identiteta je zapravo žensko poduzetništvo. Naime, Koricu vodi ženski tim. Uz mene su tu voditeljica proizvodnje Martina Većerić, voditeljica prodaje Nika Glebov i moja desna ruka Anđela Lovrić” ističe ponosno Urem Marohnić te dodaje kako je s njima od prvog dana i, kako je od milja vole nazvati, ‘kućna arhitektica’ Iva Šimić Erjavec koja je kreirala i ovaj novi lokal, dok je za sav namještaj zaslužna Ana Milošević iz Crta Designa.

Lokal na uglovnici gdje je nekada bila krojačnica

Sandro Lendler

“Ideja je bila da se malim kubusnim lokalom na uglu donjogradskog bloka, čija je namjena do sada bila krojačka, osvježi i potakne kvartovski život. U tom smislu se pristupalo projektiranju samog lokala, njegovih stolarskih elemenata te razigrane rasvjete. Izborom boja i materijala i ova najnovija Korica, vjerujemo, postat će svojevrsni autentični landmark kao element slike grada” pojasnila je arhitektica Šimić Erjavec, dok sam ja iskoristila priliku pitati Ivanu i da nam otkrije hoće li Korica Deželićeva biti možda okidač za predstavljanje kakvih noviteta u njihovoj zamamnoj ponudi.

Sandro Lendler

Podsjeća kako su ih u ovoj godini već zapravo imali dosta, kao što su primjerice japanski mliječni kruh shokupan, koji ne mogu proizvesti ni u približno dovoljnim količinama, potom slasni kruh s proklijalom raži, ali i nekoliko novih slastica. No, u idućih par tjedana ipak spremaju nekoliko slanih i slatkih noviteta, ali ništa prigodno, jer će sve biti u standardnoj ponudi svih Korica, a kaže i kako je utoliko ova Korica posebna jer u manjem formatu nudi baš sve iz njihove ponude.

Od grandiozno lude ideje do uspješnog lanca craft pekarnica

Sandro Lendler

Za kraj, pitam Ivanu i kakav je osjećaj danas u odnosu na početak sa spoznajom da su stvorili nešto zbilja vrijedno i prepoznatljivo, točnije lanac craft pekarnica. “Kao i većina žena, vjerojatno nedovoljno slavim svoj uspjeh. Ponosna sam na to što smo postigli. Imamo stabilan veliki sretan tim. Često dobivamo komplimente da smo u Hrvatskoj napravili nešto svjetske klase. Uspjeh je i što u rastu ostajemo potpuno predani originalnom konceptu ‘težeg puta’, čistoće i najviše kvalitete sastojaka, bez ikakvih kompromisa u procesu, korištenja gotovih umjetnih mjesta, prečica i trikova” govori moja sugovornica i prisjeća se kako je sve zapravo počelo kao grandiozna luda ideja o velikom prostoru u centru grada gdje se pred izlozima proizvode kruhovi i slastice kojih se ne bi posramio Pariz.

“U tu sam ideju uložila sve što sam imala, u emocionalnom i energetskom i financijskom pogledu. I uloženo se tek sada polako vraća na sva ta tri aspekta, pa sam odlučila to uložiti dalje. Naravno, ne zaustavljamo se na ovome” poručuje.