KULTURA

U zagrebačkim muzejima nas čeka uzbudljivo ljeto. Izdvojile smo nekoliko izložbi koje želimo posjetiti

Izdvojile smo osam izložbi koje se isplati obići ovog ljeta

Ljeti kao da grad uistinu oživi. Čini se kao da ima više događaja nego inače počevši od brojnih koncerata na otvorenom preko gastro događaja i piknika u gradu do kazališnih predstava na otvorenom. U ponudi grada namijenjenoj ne samo turistima već i Zagrepčanima koji se vraćaju s godišnjeg ili se za njega tek spremaju, stoje i različite izložbe koje se već održavaju ili će se tek početi održavati u zagrebačkim muzejima. Prilika je to da u miru razgledate one postave za koje inače nemate vremena, a doista su zanimljivi.

Izložba Mirjane Vodopije

Gdje: Muzej suvremene umjetnosti
Vrijeme održavanja: 18.6. – 18.8.

Facebook

Kroz predstavljanje novijih i ranije realiziranih radova umjetnica preispituje doživljaj prostora ukazujući na osjećaj slobode, ali i izloženosti u otvorenim prostorima naspram osjećaja zaštićenosti u ograđenim prostorima. Izložba je sastavljena od pet tematskih cjelina s ukupno tridesetak radova na temu pejzaža.

Aleksandar Rodčenko: revolucija u fotografiji

Gdje: Muzej za umjetnost i obrt
Vrijeme održavanja: 17.6. – 8.9.

Facebook

Hrvatskoj publici po prvi je put predstavljen fotografski opus Aleksandra Rodčenka, jednog od najznačajnijih predstavnika ruske avangarde. U sedam izložbenih dvorana tako imate prilike vidjeti izbor od 150 fotografskih radova nastalih tijekom 1920-ih i 1930-ih godina.

Izložba Vladimira Vrljića Ankina, Požuda introspektivnosti

Gdje: Muzej Mimara
Vrijeme održavanja: 13.6. – 20.7.

Facebook

Izložba slika Vladimira Vrljića Ankina na neki je način ispunjen krug u autorovom skoro pedesetogodišnjem stvaralaštvu. Autor će se predstaviti sa sedamdesetak radova kojima pokazuje kako doživljava svijet osame i druženja iz naše svakodnevice.

Izrada i pečenje keramike na neolitički način

Gdje: Arheološki muzej
Vrijeme održavanja: 2.7. – 1.9.

Facebook

Ovom izložbom dr. sc. Romuald Zlatunić, viši kustos Arheološkog muzeja Istre s keramičarkom Marinom Orlić, predstavlja tehnološki proces nastanka i pečenja keramičkih posuda nastalih u neolitičkom razdoblju Istre.

Island of Inanna

Gdje: HDLU
Vrijeme održavanja: 28.6. – 21.7.

Facebook

U galeriji Bačva otvorena je izložba umjetnica Line Kovačević, Martine Miholić, Nike Šimičić, Irene Tomašić i Martine Granić te njihove gošće Darije Jelinčić. Riječ je o izložbi koja je rezultat procesa multimedijskog istraživanja umjetnica, temeljenog na vlastitim životnim i profesionalnim iskustvima, s ciljem demistifikacije pojma feminizma koji se u posljednje vrijeme iskrivljuje.

Retrospektivna izložba: Moja priča

Gdje: Muzej grada Zagreba
Vrijeme održavanja: 28.6. – 7.7.

Facebook

Izložba se održava povodom obilježavanja tjedna posvećenog Helen Keller. Ta je gluhoslijepa žena inspiracija i dobar primjer upornosti u svladavanju tjelesnih nedostataka. Na izložbi tako možemo vidjeti, ali i opipati radove gluhoslijepih autora Ivana i Mladena Vrućine, Marijana Jurenca i Dušana Došenovića.

Neka jedu kolače

Gdje: Umjetnički paviljon
Vrijeme održavanja: 22.5. – 7.7.

Facebook

Još samo nekoliko dana imate prilike pogledati izložbu koja tematizira hranu u umjetnosti u koju su uključeni veliki klasici hrvatske moderne umjetnosti, ali i najvažnija imena hrvatske suvremene vizualne scene. Izložbom se naime želi ukazati na ulogu hrane u suvremenoj civilizaciji, a Medović, Becić, Karas i Uzelac samo su neki od autora čiji će radovi biti izloženi.

Nino Vranić – Kulturna baština okom fotografa

Gdje: Klovićevi dvori
Vrijeme održavanja: 18.6. – 21.7.

Facebook

U galeriji Klovićevi dvori imate prilike razgledati izložbu fotografija jednog od doajena hrvatske fotografije Nikole Nine Vranića. Na prvom katu retrospektivno će se prezentirati preko 200 fotografija s popratnim katalogom u kojem će se kataloški obraditi i valorizirati jedan iznimno velik i značajan fotografski opus.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba