VODIČ

U zagrebačka kazališta uskoro stižu nove predstave. Imamo vodič

Zagrebačko kazalište mladih, Scena Vidra i Teatar Exit samo su neka od njih

Jesen je već dobro odmakla i kazališta su se nakon ljetne pauze krenula punom parom. Istražili smo što nas čeka od novih predstavi i za sada je najavljeno čak sedam premijera, a u nastavku otkrijte koje, gdje i kada.

Disanje

Gdje: Zagrebačko kazalište mladih
Kada: premijera je 21. studenog u 20 sati, drugi datum je 23. studenog u 20 sati
Cijena ulaznice: odrasli 60 kuna, umirovljenici, učenici, studenti 40 kuna

Predstava Disanje dramaturginje i redateljice Olje Lozice nastala je u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih, a bavi sestrinskim odnosom, koji se osvjetljava iz neočekivanih uglova. Lozica se ovog puta u potpunosti koncentrira na glumački suodnos dvije izvođačice, stvarajući slojeviti narativni okvir koji se poput napetog trilera postepeno razjašnjava pred gledateljima. Disanje je glumački i dramaturški tour de force, očišćen od viškova i usmjeren na suodnos i dijalog, temeljne vrijednosti klasičnog dramskog kazališta, provučene kroz originalan postdramski tretman. Više o predstaci pronađite ovdje.

Kamen

Gdje: Zagrebačko kazalište mladih
Kada: premijera je 22. prosinca u 20 sati, drugi datumi su 23., 28., 29. i 30. prosinca u 20 sati
Cijena ulaznice: odrasli 70 kuna, umirovljenici, učenici, studenti 40 kuna

Kamen je priča o nekoliko generacija različitih obitelji koje povezuje činjenica da sve žive u istoj kući, samo u različitim vremenima. Stanovnici kuće izmjenjuju se s političkim porecima, a njihove se priče u drami isprepliću, od vremena njemačke nacionalsocijalističke države, kada je židovska obitelj bila prisiljena prodati kuću, preko razdoblja podjele države na Istočnu i Zapadnu Njemačku, do pada Berlinskog zida i vremena kasnog kapitalizma. Predstava otvara brojna moralna, etička, ali i pravna pitanja, kao i intimna pitanja (ne)mogućnosti likova da ostave prošlost iza sebe. Odvažnim kronološkim skokovima i likovima koji su postavljeni ambivalentno predstava istražuje još uvijek žive prošle sukobe koji oblikuju i našu današnjicu.

Tena – Kronika raspada jedne ljubavi

Gdje: Gavella, predstava igra u KUC Travno (Ulica Božidara Magovca 17)
Kada: premijera je 2. prosinca u 20 sati
Cijena ulaznice: 70 kuna

Klasik hrvatske književnosti kritički se obrušava na ono u čemu prepoznaje destruiranje tradicionalnih vrijednosti, no istodobno je svjestan kako bezglasni ženski likovi iznikli iz koncepta patrijarhata trebaju ustupiti mjesto ženama koje odlučuju i djeluju. Tena tako svoj osjećaj slobode verbalizira usklikom: “…ja sam ja; sve što je na meni, moje je!”, čija jeka odzvanja i danas. Pritom Kozarac nije toliko usredotočen na mentalitet, koliko na konkretnu ekonomsku i društvenu situaciju, raspadanje seoskih zadruga, Khuenovu strahovladu i silne eksploatacije lokalnih šuma od strane bogatih stranaca. Više o predstavi pronađite ovdje.

Bijeli klaun

Gdje: Scena Vidra
Kada: premijera je 4. prosinca u 17 sati, drugi datum je 18. prosinca u 17 sati
Cijena ulaznice: 30 kuna

Dječak sa svojim roditeljima živi u cirkusu. Roditelji su klaunovi i nastupaju svakodnevno u svojim točkama, zajedno s mađioničarima, krotiteljima itd. U sedmoj godini dječak spoznaje da ne razlikuje boje. Sve je vidio u tonovima sive i crne boje. Jednom je šetao šumom i susreo slijepog starca, koji mu je u nekoliko mjeseci pomagao pronaći boje. U dugim razgovorima pronalazili su osnovne boje: plavu, zelenu, crvenu i bijelu.

Decadance

Gdje: Hrvatsko narodno kazalište
Kada: premijera baletne predstave je 11. studenog u 19.30 sati, drugi datumi su 15., 17., 19. i 27. studenog u 19.30 sati
Cijena ulaznice: 90, 120, 135 i 160 kuna

Plesna predstava Decadance sastavljena je od izvadaka već postavljenih koreografskih komada Ohada Naharina, izvorno realiziranih s članovima Plesnog kazališta Batsheva. Predstava upotrebljava glazbu različitih suvremenih skladatelja te obiluje isječcima iz Naharinovih poznatih kreacija, otkrivajući mnoštvo izvora i nadahnuća kojima se istražuju granice i eksplozivna snaga geste, unoseći u plesače virtuoznu i senzualnu energiju oblikovanu bujicom osjećaja. Više informacija o predstavi pronaći ćete ovdje.

Mala čuda

Gdje: Teatar Exit
Kada: 12. studenog u 19 sati, drugi datum je 13. studenog u 19 sati
Cijena ulaznice: odrasli 70 kuna, učenici, studenti, umirovljenici 60 kuna

Mala čuda su tragikomična monodrama glumice Sanje Milardović koja se u ovom naslovu publici predstavlja kao autorica teksta, redateljica i glumica. Riječ je predstavi vrlo slojevitog narativa koji fragmentirano prati sadašnjost i prošlost spisateljice Ane u kombinaciji s nadrealnom i apsurdnom pričom izgrađenom oko Flore, glavnog lika njezinog romana. Ana je nenadano i naglo izgubila blisku osobu, a potom se svojim izborom potpuno izolirala od vanjskog svijeta i fokusirala na proces pisanja kako bi preživjela. Ana je uvijek puno osjećala i borila se (ponekad i za dvoje) no od tog trenutka kada je njezin dotadašnji život prekinut, preostalo je samo jedno. Više o predstavi možete saznati ovdje.

Realisti

Gdje: Teatar Exit
Kada: početkom prosinca
Cijena ulaznica: odrasli 75 kuna, studenti i umirovljenici 55 kuna

Realisti nam kroz parodiju i glazbene komentare govore o kaotičnoj realnosti i apsurdnostima vremena u kojem živimo. Adaptiran tekst bit će samo polazište, a predstava će nastati kroz proces rada s glumcima i uz sudjelovanje samog autora kako bi scenski materijal poprimio osobni pečat svakog člana autorskog tima ponaosob.

 

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube