Novo mjesto

U Zagreb su konačno stigli Lars&Sven burgeri. Prve smo ih probale

FOTO: Vjekoslav Skledar

Restoran je otvoren u sklopu Branimir Mingle Malla

Zagrepčani su burgere slovenskog lanca restorana Lars&Sven premijerno imali priliku probati na posljednjem izdanju popularnog Burger Festa. Nekoliko mjeseci kasnije, ovaj je restoran dobio i svoju prvu zagrebačku inačicu, u Branimir Mingle Mallu o kojem sve možete pročitati na Telegramu. Danas se službeno otvara mingle dio centra koji su novi vlasnici odlučili oživjeti. Uz kino, tu su sad i fitness centar, barovi, slastičarnica i nekoliko različitih restorana, a mi smo se, potaknute sjajnim sjećanjima s Burger Festa, prvo odlučile uputiti upravo u Lars&Sven. S vlasnikom, Primožem Novakom, našle smo se prije samog otvorenja i doznale sve detalje koncepta i ponude.

Priča ovog tima počela je 2015. u Ljubljani, kad su otvarali jedne od prvih slovenskih burger barova uopće, zajedno s još nekim poslovnim partnerima. Kako su počeli uviđati da imaju sva potrebna znanja i vještine za otvaranje samostalnog burger bara, tako se i krenula formirati ideja oko Larsa&Svena, što su, inače, imena Primoževe djece. Osnovna ideja je, kaže, bila napraviti netipični burger bar, u kojem će maksimalni broj namirnica biti iz lokalnog uzgoja.

Kaže maksimalni, jer je nemoguće dobiti, primjerice, rajčicu iz lokalnog uzgoja u veljači. Iznimno brinu o kvaliteti namirnica generalno; krenuvši u projekt otvaranja restorana u Hrvatskoj, uvidjeli su da je hrvatsko povrće bolje. S druge strane, preferiraju slovensku junetinu, pa će tako kamion koji doprema meso iz Slovenije natrag neće ići prazan – prevozit će potrebno povrće i tako pozitivno utjecati na smanjenje ekološkog otiska.

Primož Novak (osnivač) i Tevž Korent (financijski direktor)

Društveno odgovorno poslovanje i inače je u srži njihovih vrijednosti; uspostavili su vrlo kvalitetnu suradnju s ljubljanskim Centrom za osobe s posebnim potrebama Janez Levc, na što su iznimno ponosni. Naime, štićenici Centra rade u pekarnici Janez dela, ručno pripremaju sva peciva bez konzervansa i aditiva te za svoj rad primaju plaću. Isto tako, tri štićenika s posebnim potrebama zasposlena su slovenskim Lars&Sven burger barovima.

Burger black angus sa smokvom ili Philly Cheese sendvič?

Već u samom početku poslovanja osmislili su i poseban donacijski program – Donirajmo lokalno (Lokalno šteje). U Sloveniji ga je podržao i slovenski predsjednik Borut Pahor te ga prepoznao kao uspješan poslovni model. Isti program počinje se provoditi i u Zagrebu. Svaka dva mjeseca će se odabirati prijavljeni kandidati, a sami posjetitelji odlučuju koji će kandidat osvojiti koju od donacija ubacivanjem žetona pri kupnji hrane. Tako konzumacijom u Lars&Svenu osim guštanja u kvalitetnoj hrani posjetitelji istovremeno i pomažu razvoju lokalne zajednice. Prvi zagrebački kandidati su: Domagoj Jakopović Ribafish za svoj projekt RokOtok, udruga Smiješak za sve za edukaciju teta i stričeka pričalica te Toni Bošnjaković za odlazak na Svjetski skijaški kup.

Sven burger

Što se tiče same ponude, ona se sastoji od 15 različitih jela. Naglasak je, naravno, na burgerima, ali možete kušati i sendviče, poput Black Angus Roastbeefa (95,95 kuna) i Philly Cheesea (66,95 kuna), uvijene krumpiriće (do 16 sati svaki se radni dan ne naplaćuju) i pileće prutiće. Kad je riječ o burgerima, Primož nam je rekao kako prvo savjetuje probati klasične bestsellere, burger Sven s domaćom govedinom, hrskavom pancetom, salatom, rajčicom, cheddarom i karameliziranim lukom (54, 95 kuna, odnosno 74,95 za double), burger Lars, istih sastojaka kao prethodni, ali bez pancete i luka (44,95 kuna, odnosno 64,95) i Crnu guju s govedinom black angus u crnom pecivu uz domaći umak od smokve, hrskavom pancetom i cheddar sirom (73,95 kuna).

Crna guja burger

Posebno se ponose i svojom veganskom ponudom burgera; tu je slavni Beyond Burger (69,95 kuna, odnosno 89, 95 kuna za double) i veganski popečak koji nabavljaju od specijaliziranog slovenskog proizvođača, a svaki od njih možete umetnuti u bilo koji burger iz ponude. Uz to, svaki restoran dolazi i s posebnom bezglutenskom radnom jedinicom, gdje se u sigurnim uvjetima pripremaju bezglutenske opcije.