KULTURA

U Velikoj Gorici se otvara Muzej odbačenih predmeta. Čule smo se s jednom od autorica projekta

U projektu mogu sudjelovati svi svojim predmetima koji će postati dio izložbe i izvedbe

U Velikoj Gorici se 25. listopada otvara Muzej odbačenih predmeta. Radi se interdisciplinarnom projektu velikogoričkog obrta Plartforma i udruge Trećeprostor iz Zagreba kojim se nastoji povezati kulturu i umjetnost s područjima ekološkog društvenog djelovanja i novih tehnologija. Razgovarale smo s jednom od autorica projekta, Anom Katulić.

Odbačeni predmeta koji više nemaju vrijednost

Za pop-up muzej svatko ima priliku donijeti svoj predmet koji je spreman za odbacivanje i koji je za njih postao smeće. Ana Katulić, jedna od autorica projekta navodi kako je važno da priloženi predmeti imaju svoju priču. Predmeti koji vam više nisu važni kroz ovaj muzej postat će dio izložbe i kroz umjetnost i izvedbu dobiti novu vrijednost. “Važno je napomenuti da ćemo primati jedan predmet po jednoj osobi. Nije preporučljivo da je riječ o primarnoj reciklaži poput plastičnih boca, staklenki ili otpada iz kućanstva, kao ni tekstila, no ono što nam je važno je da doneseni predmet ima svoju priču.

To znači da netko može donijeti stare cipele ili haljinu, ali samo ako ih uz te predmete veže određeni sentiment. Ne primamo odjeću koje se netko želi riješiti jer čisti svoj stari ormar. Osim toga, naš ured radi od 9 do 17 sati i prilikom zaprimanja predmeta mi ćemo procijeniti imaju li ili ne muzejsku vrijednost, što znači da ćemo, ako nemaju, neke predmete vratiti vlasnicima.” , govori nam Ana. Jedan predmet čak donosi i ona – drvenu, suvenir tamburicu.

Kako nam kaže Ana, ideja za ovaj projekt je došla posve nenadano, a već postoje ideje za proširenje. “Dok smo kolegica i koautorica Irena Boćkai i ja sjedile na kavi i razglabale o jednoj sasvim drugoj izvedbi, u tom brainstormingu došle smo i do ovog koncepta te malo pomalo počele smo slagati mozaik. Krajem prošle godine projekt smo prijavile na natječaj ekološke tematike u Opatiji, a zatim su uslijedili i drugi natječaji, povezale smo se s partnerima, dogovorili suradnje… No kako to uvijek biva, novca nema dovoljno, pa smo onda krenule polako, s malim zalogajima. Grad Velika Gorica prepoznao je potencijal, financijski pomogao projekt zbog čega je Velika Gorica prvi grad u kojem ćemo otvoriti naš pop-up ured.”

Velika Gorica je prvi grad na listi

Privatni album

Muzej odbačenih predmeta prije svega trebao bi biti viralan i dostupan svima. “Željele smo deinstitucionalizirati i dematerijalizirati naš Muzej, učiniti ga dostupnim svakoj publici u bilo koje doba dana ili noći. To je muzej za koji se ne plaća ulaznica, a ono čime se bavi i što predstavlja, osim odbačenih predmeta, su vrijednosti koje mi kao društvo odbacujemo i ostavljamo iza sebe. Muzeji jesu svjedoci vremena, pa se mi i ovim projektom pitamo kojim to odbačenim vrijednostima u našem vremenu i ovom društvu pišemo povijest.” Ovaj muzej među sobom nazivaju privremenim uredom za zaprimanje odbačenih predmeta. “On je tu kako bismo fizički prikupili građu za Muzej, a ideja nam je seliti ga iz grada u grad. Kad već Predsjednica otvara svoje privremene urede po Hrvatskoj, zašto ne bismo i mi?”, govori nam Ana.

Cilj je da se kroz ovaj događaj i njegov sadržaj ojača svijest građana o održivom razvoju i zero waste konceptu. Ana nam govori kako je cilj projekta uspostaviti i afirmirati novu publiku povezivanjem kulturnih sadržaja, ekološkog društvenog djelovanja i novih tehnologija. “Izložba predmeta održat će se u petak u 20 sati, a pratit će je interaktivni performans, a postojat će i mogućnost da posjetitelji udome predmete koji im se sviđaju i tako im daju novu vrijednost, udahnu novi život. Oni koji nam ostanu i dalje će biti dostupni u virtualnom muzeju, a onda se nadamo otvoriti novi pop up ured u nekom drugom gradu.”, zaključuje Ana.

Ovaj projekt Muzeja odbačenih predmeta nosi i ekološki značaj jer mu je cilj probuditi svijest među građanima da smeće nije samo ono što akumuliramo već ono što za nas više nema vrijednost.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba