GASTRO

U Takenoku smo isprobali nova jela koja spajaju Japan i Peru. Brancin u umaku od marakuje je vrh

Takenoko od danas priprema specijalitete tzv. Nikkei kuhinje. Bili smo tamo

Takenoko je bio prvi japanski restoran u Hrvatskoj, a na sceni je prisutan već 17 godina. Od samih početaka sinonim je za modernu japansku kuhinju koja svojom izvedbom autentičnih namirnica i u kombinaciji s fusion hranom čini posebno gastronomsko iskustvo. Gotovo 14 godina bio je smješten na Kaptolu s kojeg je došao u grad, u Masarykovu 22. Danas je predstavio veliku novost, a to je jedna od najpopularnijih fusion kuhinja na svijetu, čija su jela nadahnuta naizgled nespojivim Japanom i Peruom.

Poznato je da fusion kuhinja spaja različite kulinarske elemente dvije ili više različitih kultura, često kombinirajući ono najbolje od njih. Ona je posljedica migracija ljudi iz jedne države u drugu pri čemu su doseljenici kombinirali i spajali svoju tradiciju i okuse s tradicijom zemlje u koju su doselili. Tako su nastajala nova i zanimljiva jela i otuda pojam fuzije u kuhinji.

KOMBINACIJA JAPANSKE I JUŽNOAMERIČKE KUHINJE

Bojan Zibar

Iako u Hrvatskoj još nije razvijena, jedna od poznatijih svjetskih fusion kuhinja je Nikkei, a to je kombinacija Japana i Perua. Radi se o spoju blage japanske kuhinje bez puno začina i južnoameričke kuhinje koja ima mnogo začina. Nikkei predstavlja balans između te dvije države, i u tome kako se koriste začini, ali i u veličini jedne porcije. Tko su kreirana su specifična jela koja možete probati u Takenoku.

STANDARDNI MENI PODEBLJAN JE S 20 NOVIH JELA

Bojan Zibar

Restoran Takenoko prvi je popularizirao japansku kuhinju u Hrvatskoj te upoznao javnost s egzotičnim okusima dalekog Istoka. Nakon 17 godina ponovno postavljaju ljestvicu visoko i predstavljaju novi koncept nadahnut Nikkei kuhinjom. Osim standardnih i dobro poznatih jela s Takenoko potpisom, u novi meni uvršteno je 20 novih.

Na čelu s chefom Rabbijem Ataurom, koji je učio u poznatim peruansko-japanskim restoranima diljem svijeta, chefom Mariom Starmanom i suchefom Teodorom Burićem, Takenoko uranja u spoj jednostavne, elegantne i blago začinjene japanske kuhinje sa snažnom i pikantnom kuhinjom Perua.

JANJEĆI KOTLETI OD ANANASA I HLAP U TEMPURI

Bojan Zibar

Zajednička karakteristika obje kuhinje je svježa riba. Japanci je koriste za sushi i sashimi, Peruanci od nje rade jedno od najpoznatijih jela, ceviche. Svježa riba, limeta, aji papričice i korijander oplemenjuju okuse ovih jela. Chefu Atauri poigrao se upravo sa svježom ribom spajajući je s voćem, poput svježeg brancina u umaku od marakuje.

Bojan Zibar

Osim cevichea, tu su još i tartar i nigiri s hrskavom kvinojom, janjeći kotleti u umaku od ananasa i hlap u tempuri s aji papričicama. Raskošna selekcija sushija topi se u ustima, posebice onaj s jakobovim kapicama i dodatkom voća. Osvježila nas je i salata od wakame algi i kvinoje koja je idealno ljetno jelo zanimljivog okusa kao i baš svaki cheviche koji smo probali. Možda bismo izdvojili onaj s curry umakom. Jela koja smo probali se fantastično uklapaju u ljetnu atmosferu i visoke temperature i trenutačno ne znamo bolje mjesto za osvježiti nepce nego u Masarykovoj 22.

Bojan Zibar
Bojan Zibar

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba