NOVO MJESTO

U Skalinskoj se otvorio Kungfu Express, azijski street food restoran. Bili smo na ručku

Na adresi Skalinska 3 otvorilo se novo mjesto s azijskim jelima. Evo što smo probali

Oko ručka danas, uputili smo se u Skalinsku 3, dobro poznato mjesto na kojem je nekad bio restoran Umami. Rado smo svraćali ondje na curry, a dobra vijest je da sada možemo opet. Naime, Kinez Xu Le, porijeklom iz Šangaja, otvorio je street food restoran koji ne možete zaobići ako ondje prođete, ako ne zbog gladi onda zbog jarko žutog interijera i eksterijera. Govori mi kako je inspiraciju pronašao u jednom od najpoznatijih majstora borilačkih vještina i njegovom žutom odijelcu. Naravno, čim uđete sa zida vas pozdravlja Bruce Lee kojeg je nacrtao vlasnikov prijatelj.

USPRKOS PANDEMIJI i POTRESU RESTORAN JE OTVOREN

Aleksandar Selak

Otkriva mi kako je ovaj prostor mjerkao od prošle godine, ali navodi da se u međuvremenu dogodilo dosta situacija koje su usporile proces otvaranja. Osim pandemije, potres je napravio veliku štetu pa je dobar dio vremena otišao na renovaciju prostora. Otkriva mi da će ovo biti franšizni restoran te da želi i Hrvatskoj približiti autohtona azijska jela. “Želim da ljudi probaju jela onakva kakva jesu zapravo, znam da je ludo u ovim vremenima otvoriti restoran, ali ja sam se ipak upustio u to.”

Aleksandar Selak

“Ono kako sam ja zamislio da funkcionira ovaj koncept je meni s deset prepoznatljivih azijskih jela koja možete naručiti svakodnevno, a uskoro planiramo predstaviti koncept bifea s kojeg će u svakom trenutku gosti moći odabrati što im se najviše sviđa i složiti svoj tanjur.” Objašnjava kako možda sad i nije pravo vrijeme za to jer nema puno ljudi, a nikako mu nije cilj da hrana s bifea bude hladna ili odstajala. “Mislim da ćemo napraviti veliko otvorenje sredinom rujna.” Trudi se da sve namirnice budu autentične i originalne koliko god može i ne pravi kompromise kada je u pitanju hrana. “Ako nešto ima junetinu, ne možemo napraviti isti jelo s piletinom. Ustupak naravno postoji kad pričamo o vegetarijanskim jelima, onda koristimo tofu koji sami radimo.” Gyoze, sushi, proljetne rolice i slatka jela, sve to uskoro najavljuje vlasnik i dodaje kako jela spremaju kuhari iz Kine.

KIMCHI PRŽENA RIŽA, JAPANSKI RAMEN i REZANCI

Mi smo se ugodno smjestili, a poslužili su nam tri jela. Inzistirali smo na tome da probamo ramen koji ne propuštamo kad god se nudi, a za njega kažu da je klasični japanski. Tonkotsu ramen sastoji se od Tonkotsu juhe, kuhane junetine koja nam se jako svidjela zbog okusa koji podsjeća na cimet, rezanaca, tofua koji same rade, meko kuhanog jaja, sojinih klica i algi. Cijena ovog tanjura je 69 kuna i dobar izbor ako vam se jede nešto lagano na žlicu.

Tonkotsu ramen, 69 kuna 
Foto: Aleksandar Selak

Kimchi fried rice je jedan lijepi tanjur ako volite ljuto. Pržena jasmin riža, sitni komadići junetine, kimchi fermentirano povrće (kineski kupus), jaje na oko i umak koji ostao od kiseljenja. Stoji 62 kuna i jedno je od onih kompaktnih jela.

Kimchi fried rice, 62 kune 
Foto: Aleksandar Selak

Beijing Chow mein smo probali jer ne možemo proći bez barem jednog jela s rezancima, a ovdje ih trenutno nude pet. Radi se o jelu koje čine prženi rezanci, junetina, poriluk, crvena paprika i umak od crnog graha. Nije previše ljuto, radi se više o igri okusa koji zajedno čine više ljutu aromu koja se osjeti negdje u pozadini, recimo kao aftertaste.

Beijing Chow mein, 58 kuna 
Foto: Aleksandar Selak

Tonkotsu ramen, Chiken katsu, Bangok curry bowl, Tokyo yakisoba Kimchi fried rice samo su neka od deset jela koja možete isprobati već danas. A mi se prvom prilikom vraćamo po porciju Kimchi riže, za sada nam je to favorit.

Aleksandar Selak

Aleksandar Selak
Aleksandar Selak

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube
Više s weba