GASTRO

U restoranu Al Dente održana je francusko-hrvatska večera. Pogledajte kako je bilo

FOTO: al dente

Gusja jetra i kavijar samo su neka od jela koja su gosti imali prilike kušati

Prošli je tjedan u zagrebačkom restoranu smještenom u strogom centru grada, Al Dente, održana prva francusko-hrvatska večera. Gostujući chef bio je Viktor Vercoustre, koji je godinama kuhao po poznatim restoranima diljem Francuske, a koji je ovu večeru pripremao uz bok chefu Berislavu Lackoviću. Večer zamišljena kao fuzija francuske i hrvatske kuhinje privukla je brojne posjetioce koji su, osim u ukusnoj hrani, mogli uživati u uparivanju finih vina uz sljedove hrane.

 

Vesele tonove francuskih šansona nakratko je prekinuo dolazak amouse bouchea, koji se je sastojao od četiri zalogaja koji prethode glavnom jelu posluženima uz pjenušac. Nakon predjela nastavio se niz jednako ukusnih jela, pa su gosti tako uživali u poriluku vinaigrette ravigote, stonskoj kamenici i kavijaru posluženima uz NV Charles Heidsieck Blanc Brut Champagne te gusjoj jetri u zelju lakiranoj kiselo-slatko koje je poslužena uz Mihalj Graševinu. Nakon gusje jetre, koja je izgledom podsjećala na sarmu, poslužen je Bouilabasse od jadranskih riba uz Bourgogne Chablis iz 2006.

Zadnje jelo posluženo prije deserta posebno je izmamilo osmijehe; pačja prsa, mlinci, kumkvat, Grand Marinier i pačji jus sljubljeni s Gašpar Plavkom iz 2018. Na završno mjesto ovih poslastica sjeo je desert koji svoju rapsodiju okusa duguje Granitu od naranče koji je obogatio okus Tarta Medenjak.

Zagrebački restoran Al Dente, inače otvoren početkom prošle godine, vrlo brzo je postao omiljeno odredište Zagrepčana zahvaljujući pristupu koji njeguju, domaćim sastojcima s malih lokalnih OPG-ova, sirevima iz napuljske mljekare te tjestenine koju proizvode sami od 100 posto durum pšenice i jaja iz ekološkog uzgoja. U ponudi, osim gurmanskih i običnih pizza canotto stila s debljim rubovima, možete naći odličan izbor tjestenine, ali i dry-age steakova. U Al Dente možete popiti najkremastiju Hug&Punch specialty kavu ili uživati u svježe pripremljenim sokovima.

 

Cijeli jelovnik večere

Aperitiv
Pjenušac Šember Brut
Amuse – bouche

Poriluk vinaigrette ravigote, stonska kamenica, kavijar
NV Charles Heidsieck Blanc de Blancs Brut Champagne

Gusja jetra u zelju , lakiran kiselo – slatko, jus rasol i prošek
Mihalj Graševina Mačovo Brdo 2020., Kutjevo

Bouillabaisse od jadranskih riba
2006 Domaine Daniel – Etienne Defaix, Bourgogne Chablis 1er Cru Cote de Lechet

Pačja prsa, mlinci, kumquat, Grand Marnier, pačji jus
Gašpar Plavka 2018., Srednja i Južna Dalmacija, Vrgorac

Tarte Medenjak, pelud, granita od naranče
2016 Chateau Delmond Sauternes Bordeaux