GASTRO TEST

U ponudi supermarketa sve je više veganskih majoneza. Testirali smo ih 7, evo dojmova

U redakciji smo testirali sedam veganskih majoneza

FOTO: Aleksandar Selak

U redakciji smo testirali sedam veganskih majoneza

Za sve koji majonezu redovito stavljaju u sendvič ili salatu ovog smo tjedna odlučili testirati veganske majoneze. Riječ je o varijanti klasične majoneze pogodnoj za vegane jer u njoj nema jaja što se kod nekih već na prvi pogled primijetilo po boji, ali i konzistenciji. U supermarketima i dućanima zdrave hrane pronašli smo sedam brendova veganskih majoneza. Nakon testiranja ovo su dojmovi Nives Bošnjak, Marije Gaure, Ivne Bobanac i Ivane Vranešić.

Naturata eko veganska majoneza, 180 grama

Gdje: Spar
Cijena: 26,99 kuna
Dojam: “Na prvu mi uopće nema neke pretjerane razlike između ove i klasične majoneze. Možda mi je malo kiselkasta. Može biti dobra kombinacija uz neku osvježavajuću varijantu krastavca”, bio je komentar Ivne. Na nju se nadovezala Nives: “Meni je isto više kao ona salatna majoneza koja je obično malo jača od klasične. Ok mi je, možda mi se samo malo u teksturi razlikuje i malo je bljedunjava”. Slično je mislila i Marija: “Jako je ukusna, kremasta je, nije previše kisela.” Meni je bila malo jače kisela, stavila bih je francusku salatu, a s njom bih osvježila i sendvič.

Aleksandar Selak

Omegol veganska majoneza, 165 grama

Gdje: Lidl
Cijena: 13,29 kuna
Dojam: “Meni je ova bila bolje teksture, da je vidim na tanjuru ne bih primjetila da nije prava majoneza. Jako mi je teška i masna, na mi se nepcu osjeti masni sloj”, zaključila je Nives nakon kušanja. S njom se složila Ivna: “Da, poprilično je težak okus, ne mogu zamisliti da ju jedem ljeti, prije mi je neka zimska varijanta. Užasno guste teksture i teškog okusa.” Marija je zaključila: “Meni ima umjetni okus, dosta je gusta i teška, masnija je, a kad je zagrizeš zajedno s kruhom nakon nekog vremena nestaje okus i ostaje težina i masnoća na nepcu.” Meni je ova bila kremastija od prethodne i ne bih primjetila da nema jaja, ali bila mi je poprilično teška.

Aleksandar Selak

Planet of Plants, majoneza s prahom psylliuma, 165 grama

Gdje: Konzum
Cijena: 16,49 kuna
Dojam: Za nju je Nives rekla: “Meni je ova majoneza neobična, ne bih je nazvala dobrom zamjenom za majonezu. Fina je, ima zanimljiv okus, ali puno drugačiju teksturu, malo želatinastu. Tekuća je i nije toliko kremasta. Ok je za neki namaz, ali je ne bi koristila kao primarnu zamjenu za majonezu.” Na nju se nadovezala Marija: “Najlakša tekstura do sada, nije tako masna i zaista se osjeti da nema jaja koja bi joj dala težinu. I ne bih da mi je netko ovako servira i da ne vidim pakiranje rekla da je to majoneza.” Komentar Ivne bio je: “Da, čak ni bojom ne podsjeća na majonezu. Potpuno je bijela, ali meni je puno bolja opcija od ove prijašnje samo zato što je laganija. Puno je prozračnije teksture. Ne podsjeća me na majonezu nego na biljni namaz.” Meni je ova majoneza laganija od prethodnih zbog čega bih se najradije odlučila za nju. Lagana je i ne sjeda mi teško.

Aleksandar Selak

Byodo Vegane Mayo, 250 ml

Gdje: Garden
Cijena: 31,95 kuna
Dojam: “Meni se ova majoneza čini još kiselijom od prve. Baš mi je dosta kisela, ima jako neobičan okus kao da joj je glavna baza neko biljno mlijeko. To mi se jako osjeti i kao da je kiselina nadomjestak za taj spoj koji dobijemo inače s jajima”, bilo je Nivesino mišljenje. Nakon kušanja ovo je bio komentar Ivne: “Užasno neugodan aftertaste ostavlja. Da mi sad netko kaže da je to veganska majoneza ja bih rekla da je to čisti promašaj. Vidim da je nacrtana mrkva i ne znam stvara li ona tu čudnu kombinaciju. Poprilično teška tekstura, težak okus, teško pada.” Za nju je Marija rekla: “Meni se ova ne sviđa jer ima okus orašastih plodova i poprilično je teška i kisela.” Sa svim rečenim sam se i ja složila. Ni meni se ova majoneza nije svidjela.

Aleksandar Selak

Coconaise organic, biljna majoneza s kokosovim uljem, 235 grama

Gdje: bio&bio
Cijena: 21,90 kuna
Dojam: “Strašno neugodnog okusa i mirisa. Čini se kao da njuškate konzervu tune. Baš kao neka riblja konzerva”, bio je dojam Ivne nakon probanja. S njom se složila Nives: “Meni se ne sviđa ni tekstura, jako je želatinasto, izgleda kao regenerator za kosu. Tu u sastavu vidim razne začine, ali niti jedan ne probija nego je sve samo neki neugodan okus. Ovo ne bih nikome preporučila.” Marijin zaključak bio je: “Jako je sluzavo, nije primamljivo mirisom i okusom, a nije ju lijepo ni vidjeti. Miriše na tunu, a kad je pojedeš ostavlja okus tune iz konzerve koju ne želiš pojesti.” Nije mi se svidjela tekstura, a činilo mi se kao da je u nju netko izlio ulje iz konzerve tune.

Aleksandar Selak

Nutrigold organska veganska majoneza, 270 grama

Gdje: Tvornica zdrave hrane
Cijena: 21 kuna
Dojam: Za nju je Ivna rekla: “Ova majoneza izgleda kao pasta za zube. Dobro, nije baš toliko gusta. Podosta je masna, ostavlja masni film u ustima, s tim završnim okusom koji podsjeća na đon cipele.” Kratak komentar Nives bio je: “Mene okus podsjeća na užeglu svinjsku mast, stvarno nije ugodnog okusa. I šteta, meni se na prvi pogled činila kao baš ok majoneza. Tekstura je ok, samo je jako bijela.” Na njih se nadovezala Marija: “Neugodan okus, kao da jedem samo ulje.” Uz sve navedeno meni su još nedostajali začini u njoj.

Aleksandar Selak

Alnatura bio veganska majoneza, 250 ml

Gdje: Muller
Cijena: 13,90 kuna
Dojam: “Isto se čini kao da je baza biljno ulje. Puno je rijeđa tekstura, skoro je tekuća. Nije mi fina”, zaključila je Marija. “Ja se ne bih složila s obzirom na ovih par koje su se zaredale. Ova bi me možda u 3 ujutro prevarila da je riječ o majonezi. Da, poprilično je rjeđe teksture. U aftertasteu je malo kiselkastija, ali nije da ne paše”, bio je dojam Ivne. Mišljenje Nives bilo je: “Meni jako sliči na Byodo majonezu po okusu, kao da ima podlogu od biljnog mlijeka. Samo mi je malo manje kisela od nje i manje gusta. Ali tu je negdje.” Meni je ova bila sasvim solidna, odgovarala mi je tekstura, osjetila sam kiselinu, ali ne previše. Nju bih sigurno još koji put uzela.

Aleksandar Selak