ARHITEKTURA

U mjestu poznatom po vinogradima i kletima ova obitelj odlučila je živjeti. Vodimo vas u njihov moderni dom

U mjestu Kloštar Ivanić krije se suvremena obiteljska kuća čiji je jedan od aduta famozni atrij. Arhitekti iz studija Atmosfera otkrili su nam više

Bernarda Silov, Davor Silov, Ivana Radenović iz arhitektonskog studija Atmosfera predstavili su nam jedan svoj impresivni projekt. U pitanju je obiteljska kuća smještena na području koje je bilo poznato po vinogradima i kletima za odmor, a čija funkcija sve više izlazi iz vikendaške i ulazi u kontinuirano stanovanje. Upravo ondje, točnije u mjestu Kloštar Ivanić smjestio se i realizirao jedan suvremeni obiteljski dom s nizom posebnosti. Jedna od njih je da je u pitanju područje na uzvisini s koje se pružaju lijepe vizure u krugu od 360 stupnjeva, a prema širem okolnom području Siska, Medvednice i Zagreba te Vrbovečke Dubrave. Ono što je pak sveprisutno jest priroda, a kako doznajem osjeća se i svaka sitna vremenska promjena i boja na što je uvelike utjecao i Igor Pauška, vizualni umjetnik zadužen za hortikulturu.

Koridor 27

Kako arhitekti otkrivaju na početku ove priče, zadatak je bio osmisliti kuću za svakodnevno uživanje u životu, s tri spavaće sobe i malim poslovnim prostorom na maloj parceli gdje urbanistički plan dopušta maksimalnu tlocrtnu površinu kuće 10×7 metara. Kao jedan od aduta svakako ističu i ukopani atrij koji je jedna od projektantskih ideja koje su doprinijele kvaliteti kuće. Naime, atrij je omogućio potpunu aktivaciju podrumske etaže, stvorio idealne mikroklimatske uvjete za sva godišnja doba, povezao kuću s malim radnim prostornom i garažom, te omogućio veliku dozu privatnosti i boravka na otvorenom. U našem razgovoru dalje, doznajem i da je nosivi dio kuće izgrađen od armiranog betona, a nenosivi ostakljen, dok je završna obloga drvo, točnije karbonizirani jasen, što kući daje toplu, tamnu nijansu i profinjenost prema okolini te prostoru oko sebe. Podzidi su pak obloženi pločama svijetlog travertina.

Koridor 27

Gledajući interijer, točnije unutarnji prostor kuće on je razveden u više nivoa s različitim visinama, ovisno o namjenama. U središtu se, nastavljaju arhitekti, nalaze stepenice koje fluidno i direktno od louge atrija i podruma pa sve do krova vežu svaki prostor na sebe, bez dodatnih komunikacija. Ono što vam u ovoj kući neće proći nezapaženo svakako je ravni krov s jacuzzijem kao i sunčalište i vidikovac s kojeg se pruža pogled 100 km u daljinu. Bazen je slobodnog oblika na dvorištu daje kući dodatnu dimenziju opuštenosti, dok cijela kuća zapulsira u totalnom zvuku suvremene glazbe i muvingu za vrijeme partija koje vlasnici vole organizirati. Na zidovima kuće u interijeru nalaze se i skulpturalni elementi ispupčanih reljefa, a ekipa iz Atmosfere za kraj dodaje i kako su iskoristili priliku projektirati i izgraditi sve prema projektu za uistinu posebnog naručitelja suvremenih pogleda na život i arhitekturu. A kako projekt izgleda u cijelosti donosimo vam detaljno u sklopu članka.

Koridor 27
Koridor 27
Koridor 27
Koridor 27
Koridor 27
Koridor 27
Koridor 27
Koridor 27
Koridor 27
Koridor 27
Koridor 27
Koridor 27
Koridor 27
Koridor 27
Koridor 27
Koridor 27

Foto: Koridor 27

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube