GASTRO

Sadržaj omogućava Vegeta Maestro

U Dubrovniku smo probali zelenu paštu s plodovima mora. Donosimo vam brzi recept

Ovo je naša inačica zelene pašte koju smo degustirali u Dubrovniku

Ovo smo ljeto za potrebe našeg video serijala “Moje mjesto, tvoja destinacija” bili u potrazi za prekrasnim ljudima u prekasnim mjestima. Prva epizoda odvela nas je u Dubrovnik kod Ivana Ivušića, koji nas je rado proveo ovim gastronomskim i turističkim odredištem. Još uvijek pamtimo vrhunsku paštu s plodovima mora iz restorana Glorijet, gdje nas je ugostio gospar Nedjeljko Čagalj. Iz njegove se kuhinje desetljećima šire mirisi domaće dalmatinske spize, a po glavne sastojke za jelovnik svakog se jutra ide u nabavku na tržnicu iza ugla. Ovisno o ulovima s tržnice, određuje se dnevni jelovnik u restoranu.

Peskarija nije svakome iza ugla, ali moderna tehnološka rješenja njenu ponudu donose do svake kuhinje. Paštu s plodovima mora koju je Nedjeljko tom prilikom napravio posebno za nas želimo pripremati i doma. Zato smo se odvažili pokušati rekreirati njegov recept, ali ovog puta uz pomoć Vegeta Maestro začina, koji su nas mirisom vratili u Dubrovnik i u Nedjeljekov restoran. U nastavku vam donosimo recept.

 

RECEPT

Zeleni tagliatelle s plodovima mora

Sastojci:

– 350 g zelenih tagliatella
– 1 dl bijelog vina
– 4-5 režnjeva češnjaka
– 50 ml maslinova ulja
– 300 g škampa
– 200 g kozica
– 1 žličica Vegeta Maestro bosiljka
– 1 žličica Vegeta Maestro origana
– 1 žličica soli

 

Sandro Sklepić

 

Priprema:

Sitno nasjeckajte češnjak, a kozice i škampe odmrznite i očistite u slučaju da nisu već spremni za termičku obradu. U dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte češnjak, plodove mora i decilitar vina. Uz povremeno miješanje, pustite da se sve pirja na umjerenoj vatri dok vino ne ishlapi. Mi smo pričekali petnaestak minuta, a pred kraj kuhanja smo plodovima mora dodali Vegeta Maestro začine po želji. Ovoga puta su to bili bosiljak i origano, što se pokazalo kao dobitna kombinacija. Dok su se škampi i kozice krčkali, pripremili smo zelene tagliatelle u blago posoljenoj vodi s malo ulja. Na kraju smo sve sjedinili i poslužili dok je toplo. Jelo je jako ukusno i dok je hladno, tako da svakome po želji, kamo god vas inspiracija odnese.

Sandro Lekić

Sadržaj nastao u suradnji s Vegetom Maestro.

Prati S1 i na našim društvenim profilima:

Facebook Instagram YouTube